Για τις παθήσεις του Θυροειδούς ενημερώθηκαν στην Τεγέα (ph, vid)

Στην Αρκαδία έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που έχει προβλήματα με τον θυροειδή αδένα

Ενημερωτική εκδήλωση για τις συνήθεις παθήσεις του θυροειδούς αδένα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρου του Ιδρύματος Στασινόπουλου στο Στάδιο Τεγέας. Ομιλητής ήταν ο Αναστάσιος Μόρτογλου, Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αρκετός κόσμος, κυρίως γυναίκες, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις συχνότερες παθήσεις του θυροειδούς, τα συμπτώματά τους και τη θεραπεία τους.
Παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας.
Μία εκδήλωση αρκετά σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς πως η περιοχή της Αρκαδίας, παλιότερα περισσότερα, αλλά και τώρα σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, έχει αρκετά κρούσματα παθήσεων θυροειδούς στον πληθυσμό της.
Να αναφέρουμε πως ο θυροειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και αποτελείται από δύο λoβούς ήτοι τον αριστερό και το δεξιό που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό.
Για τη σύνθεση των θυροειδικών ορμονών απαραίτητο στοιχείο είναι το Ιώδιο η έλλειψη του οποίου οδηγεί μοιραία σε μειωμένη παραγωγή ορμονών. Πηγές πλούσιες σε Ιώδιο είναι οι θαλασσινές τροφές. Οι θυροειδικές ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Στη βρεφική και παιδική ηλικία είναι σπουδαίος ο ρόλος των θυροειδικών ορμονών για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους. Έτσι έλλειψη των θυροειδικών ορμονών στην ηλικία αυτή δημιουργεί παιδιά με σημαντική σωματική και πνευματική καθυστέρηση (οι λεγόμενοι κρετίνοι).
Σήμερα σε κάθε παιδί που γεννιέται γίνεται προληπτική εξέταση των θυρεοειδικών ορμονών του στο αίμα γατί είναι δυνατόν η έλλειψη να είναι και συγγενής δηλ. εκ γενετής.
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει και ο όρος βρογχοκήλη που τόσο συχνά ακούγεται στις παθήσεις του θυρεοειδούς.
Με τον όρο βρογχοκήλη εννοούμε κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς που μπορεί ή όχι να συνοδεύεται από υπέρ ή υπο-λειτουργία του αδένα. Με λίγα λόγια ο όρος βρογχοκήλη έχει να κάνει με την ανατομική κατάσταση του θυρεοειδούς και όχι με την λειτουργική του κατάσταση.



Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο με αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Προηγούμενο άρθροΤΕΕ Πελοποννήσου: Εκδήλωση για το ασφαλιστικό παρουσία Στασινού
Επόμενο άρθροΤο ΚΑΠΗ Τρίπολης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του