ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Αθλητισμός με πρωταγωνιστές τα παιδιά | ATHLETIC CLUB OF ARKADIA – Athletics, where the kids are the protagonists

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη | PHOTO: Liberi Effie

Αθλητισμός σημαίνει ΑΘΛΟΣ δηλαδή υπέρβαση.  Άθλος είναι μια πράξη, ένα κατόρθωμα ή επίτευγμα που απαιτεί υπέρβαση των σωματικών και πνευματοψυχικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, καλλιέργεια, δύναμη, σθένος, ήθος, αρετή και θέληση.

Στην αρχαιότητα για να ονομαστείς αθλητής, έπρεπε να αποκτήσεις τον «Άθλον» με προσωπικό αγώνα και αγνά κίνητρα για βελτίωση και τελειότητα.  Ο αθλητής πρέπει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για τους νέους.



Στην αρχαία Ελλάδα ο Αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα.  Στη Σπάρτη ο Αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση.

Στη Μυθολογία ο ημίθεος Ηρακλής με τους άθλους του δείχνει την εξέλιξη του ανθρώπου και την πορεία του προς τη σωματική και ψυχοπνευματική υπέρβαση.  Αξίες που πρέπει να υπηρετεί ο υγιής Αθλητισμός.

Τελικά ο Αθλητισμός δεν είναι μόνο η συστηματική σωματική άσκηση με σκοπό την καλύτερη σωματική απόδοση στους αθλητικούς αγώνες, αλλά είναι παιδαγωγική, πνευματοψυχική καλλιέργεια και εξέλιξη του ανθρώπου όχι μόνο στο αθλητικό, αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Οι αξίες του αθλητισμού αποτελούν αξίες ζωής!!!

ΦΩΤΟ : Λυμπεροπούλου Ντίνα – Ομάδα στίβου του Γ. Σ. Αρκαδίας για αγώνες στην Κατερίνη (1985). Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: ΟΡΘΙΟΙ: Χριστοφόρου Χριστίνα, Γεωργακοπούλου Μαίρη, Λυμπέρης Νίκος, Κάβουρα Παγώνα, Λυμπεροπούλου Ντίνα, Καλιντέρης Αποστόλης, Αρβανίτης Νίκος, Γεωργακόπουλος Θανάσης. ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Αλεξάκου Γιάννα, Γιαννόπουλος Γιάννης, Βινατσέλας Κώστας, Γεωργακόπουλος Τάκης
PHOTO: Dina Lymperopoulou – Track and Field team of the Athletic Club of Arcadia at competitions in Katerini, Greece (1985). From left to right: STANDING: Christoforou Christina, Georgakopoulou Mary, Lymperis Nikos, Kavoura Pagona, Lymperopoulou Dina, Kalinderis Apostolis, Arvanitis Nikos, Georgakopoulos Thanasis. KNEELING: Alexakou Gianna, Giannopoulos Giannis, Vinatselas Costas, Georgakopoulos Takis

Ο Αθλητισμός στην παιδική και εφηβική ηλικία συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής.  Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

Επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του παιδιού, αφού του μαθαίνει να αγωνίζεται, να βάζει στόχους, να προσπαθεί, να πειθαρχεί, να συνεργάζεται, να σέβεται, να διαχειρίζεται τη νίκη και την ήττα, να αναγνωρίζει τα λάθη του και να αποκτά αυτοπεποίθηση.  Διδάσκει τον θετικό ανταγωνισμό και καλλιεργεί την ομαδικότητα.

Ταυτόχρονα εκτονώνει, χαλαρώνει, διασκεδάζει, ψυχαγωγεί και κάνει τα παιδιά χαρούμενα.  Εμπνέει στα παιδιά υγιή πρότυπα συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα τα  απομακρύνει από διάφορες καταχρήσεις, από την υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και την άσκοπη χρήση του Internet.

Στην Τρίπολη ένα σωματείο που ασχολείται αποκλειστικά με τον Κλασσικό Αθλητισμό, είναι ο Γυμναστικός Σύλλογος Αρκαδίας (Γ.Σ.Α.).  Ιδρύθηκε το 1979 από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν τον αθλητισμό. Τα τμήματα που δημιουργήθηκαν ήταν το μπάσκετ, το βόλεϊ, η κολύμβηση και ο στίβος.  Από το 2000 και έπειτα συνεχίζει τη δράση μόνο το τμήμα του στίβου.

ΦΩΤΟ : Εντύπωση – γραφικές τέχνες | PHOTO: Impression – graphic arts

Πρωτοπόροι γυμναστές – προπονητές στο τμήμα του στίβου ήταν τρεις άνθρωποι με αθλητικές εμπειρίες :  ο Θανάσης Γεωργακόπουλος, ο Κώστας Πλέσσιας και ο Γιώργος Ντόκος.  Ο Θανάσης Γεωργακόπουλος ήταν αθλητής της Δισκοβολίας και μέλος της Εθνικής Ομάδας το 1973 και το 1974.  Ο Κώστας Πλέσσιας ήταν αθλητής των 400μ. με εμπόδια και ο Γιώργος Ντόκος διακρίθηκε στο αγώνισμα του Δεκάθλου κατέχοντας και το Πανελλήνιο ρεκόρ το 1971.

Με αγάπη και μεράκι για τον στίβο και τα παιδιά, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να καλλιεργήσουν στους μικρούς αθλητές πρωτίστως την αθλητική παιδεία και κατά δεύτερο λόγο να αναδείξουν πρωταθλητές.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Ομάδα στίβου του Γ.Σ. Αρκαδίας στο στάδιο της Σπάρτης το 1984. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: ΟΡΘΙΟΙ : Δημόπουλος Δημήτρης, Παπαδόπουλος Γιώργος, Γεωργακόπουλος Θανάσης, Μακαρούνης Δημήτρης, Λυμπέρη Έφη, Παπαγεωργίου Μαρία, Ντόκος Γιώργος. ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Μανδρώνης Στέλιος, Δαύρος Βασίλης, — , Καλιντέρης Αποστόλης, Χριστοφόρου Χριστίνα, Βινατσέλας Κώστας.
PHOTO: Liberi Effie – Track and Field team of the Athletic Club of Arcadia at the stadium of Sparta in 1984. STANDING from left to right: Dimopoulos Dimitris, Papadopoulos George, Georgakopoulos Thanasis, Makarounis Dimitris, Lymperi Effie, Papageorgiou Maria, Dokos George. KNEELING: Mandronis Stelios, Davros Vassilis, —, Kalinderis Apostolis, Christoforou Christina, Vinatselas Costas.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν ελλειπείς, δημιούργησαν ένα φυτώριο αθλητών που πρωταγωνίστησαν σε αθλητικούς αγώνες στη χώρα μας και όχι μόνο.Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν από τον Μονάντερο Θοδωρή και τη Λυμπέρη Έφη με προπονητή τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

Ο Μονάντερος Θοδωρής ήταν ο πρώτος αθλητής του συλλόγου με διακρίσεις στη σφυροβολία  και η Λυμπέρη Έφη ήταν η πρώτη αθλήτρια που μπήκε στην Εθνική ομάδα στο αγώνισμα των 100μ. με καλύτερες διακρίσεις τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στα 100μ. το 1985 και την 3η θέση στους Βαλκανικούς αγώνες με την Εθνική ομάδα  Νεανίδων στη σκυταλοδρομία  4×100 το 1986.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Στο στάδιο της Τρίπολης το 1983. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: ΟΡΘΙΟΙ: Γεωργακόπουλος Θανάσης, Γεωργακοπούλου Διονυσία, Πετροπούλου Χριστίνα, — , Λυμπέρης Νίκος, Χαρμαντά Μαρία, Λυμπέρη Έφη. ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Φούκας Γιώργος, —
PHOTO: Liberi Effie – At the stadium in Tripoli in 1983. They can be seen from left to right: Georgakopoulos Thanasis, Georgakopoulou Dionysia, Petropoulou Christina, —, Lyberis Nikos, Harmanta Maria, Lyberi Effie. KNEELING: George Foukas, —

Τότε υπήρχε το στάδιο με ταρτάν χωρίς χλοοτάπητα όπου γινόταν η προπόνηση των δρομέων και των αλτών.

Οι ρίπτες προπονούνταν πίσω από τις κερκίδες του σταδίου σε ένα χωράφι που είχαν ρίξει λίγο τσιμέντο σε κάποιο σημείο, προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως βαλβίδα.  Κάτω από τις κερκίδες υπήρχε η αίθουσα των βαρών για την ενδυνάμωση των αθλητών, η οποία διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Αρκετές φορές οι αθλητές του στίβου χρησιμοποιούσαν το κλειστό γυμναστήριο του Μπάσκετ για την προπόνηση τους όταν έβρεχε.  Εκεί, σε μια άκρη, υπήρχαν κάποια στρώματα, πολύζηγα, πληνθία, εμπόδια και δύο διαδρόμοι από ταρτάν.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Στο κλειστό γυμναστήριο του Μπάσκετ μια μέρα που έβρεχε. Προετοιμασία για το Παν/νιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (1985). Διακρίνονται: Λυμπέρης Νίκος, Λυμπέρη Έφη.
PHOTO: Liberi Effie – In the indoor basketball gymnasium one rainy day. Preparation for the University Indoor Championships (1985). Distinguished: Nikos Lyberis, Effie Lyberi

Ανάμεσα από το γυμναστήριο του Μπάσκετ και τον στίβο υπήρχε μια ψηλή πέτρινη μάντρα, κατά μήκος της οποίας υπήρχε πριονίδι, προκειμένου οι αθλητές να τρέχουν σε μαλακό έδαφος, αφού δεν υπήρχε χλοοτάπητας στο στάδιο.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Η ψηλή πέτρινη μάντρα με το πριονίδι στο στάδιο της Τρίπολης (1982).
PHOTO: Liberi Effie – The tall stone wall with sawdust in the stadium of Tripoli (1982).

Το καμαράκι ήταν ένας πολύ μικρός χώρος κάτω από τις κερκίδες του σταδίου, όπου οι αθλητές είχαν τις σφαίρες, τις σφύρες, τους δίσκους, τα ακόντια, τα spikes ( παπούτσια για τους δρομείς ).  Τα spikes ήταν για όλους τους αθλητές, δεν είχε ο καθένας τα δικά του!

Προπονητές που ανέλαβαν τα επόμενα χρόνια ήταν ο Μπρούσαλης Κώστας, ο Δημητρέλης Παναγιώτης,η Κιντή Ντίνα, η Πλιάκα Ντίνα, ο Μακαρούνης Δημήτρης, ο Ζαρμπαλάς Παναγιώτης, ο Τριανταφυλλόπουλος Σπύρος, ο Γεωργόπουλος Δημήτρης, ο Δρακόπουλος Κώστας, ο Ρουσάκης Σάκης.

Στη συνέχεια, πλήθος αθλητών και αθλητριών διακρίνονται με συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα.

Ο Κώστας Δρακόπουλος στη σφυροβολία 10ος στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991, η Λυμπέρη Ευγενία στο έπταθλο 2η Βαλκανιονίκης νεανίδων το 1992-1993, η Ταμπάκη Τάνια στα 100μ. με εμπόδια 6η στους Μεσογειακούς αγώνες, στο Ευρωπαικό κύπελλο γυναικών και 1η Βαλκανιονίκης γυναικών το 1994-1999, η Μποσμή Ιφιγένεια στο άλμα επί κοντώ 9η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κορασίδων το 2003, ο Κουρής Παναγιώτης στο άλμα επί κοντώ 5ος στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, ο Καλδής Σάκης στα 3.000μ 7ος στο Πακόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα και 10ος στους Πανευρωπαικούς αγώνες εφήβων στα 10.000μ, ο Σιάκουλης Βασίλης στη σφυροβολία, 2ος στους Μεσογειακούς Αγώνες, 7ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων  6ος στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα το 2009-2010, η Μπερδούση Κατερίνα στα 3.000μ. 4η  στην  Ολυμπιάδα Νέων, 3η στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα νέων,4η στους Μεσογειακούς αγώνες νεανίδων,1η Βαλκανιονίκης νεανίδων και 2η Βαλκανιονίκης νεανίδων στα 1.500μ. το 2009-2010-2011, ο Θανόπουλος Ιάσονας στη δισκοβολία 3ος στους Βαλκανικούς παίδων το 2011, η Μπερδούση Νικολέττα στα 3.000μ. 2η στους Βαλκανικούς κορασίδων το 2013 και η Βασιλική Κουτσουμπού στο άλμα σε μήκος 2η στους Βαλκανικούς νεανίδων το 2013.

Άλλοι αθλητές με παννελήνιες νίκες και συμμετοχές με την εθνική ομάδα ήταν ο Μακαρούνης Δημήτρης και ο Κακής Γιάννης στο άλμα σε μήκος, ο Ζαχαρόπουλος Αλέκος, η Μπουρνά Βασιλική, ο Κατσαρός Παναγιώτης, ο Λυμπερόπουλος Σταύρος και η Λυμπεροπούλου Ντίνα στη δισκοβολία, η Κουμπούνη Μαρία στα 100μ., η Ντρέβου Πίτσα και ο Τσίτσης Δημήτρης στα 3.000μ. – 5.000μ., η Γεωργακοπούλου Μαρίνα στα 3.000μ, ο Ζιώτης Νίκος, ο Τριανταφυλλόπουλος Σπύρος, ο Βινατσέλας Θοδωρής και ο Γρηγορίου Κίμωνας στη σφυροβολία, η Τελά Αγγελική και η Τελά Βασιλική στο άλμα επί κοντώ, η Τζανετοπούλου Χαρούλα στο έπταθλο και στα άλματα, ο Κουβαβάς Σάββας και ο Ρούνης Παναγιώτης στο άλμα σε ύψος, η Μπινάση Άννα στον μαραθώνιο, ο Κυνηρόπουλος Κώστας στα 10.000μ. και η Χαραλαμποπούλου Μαρία στα 1.500μ.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αρκαδίας επενδύει στην ανάπτυξη των Ακαδημιών Στίβου, προσδοκώντας μέσα από την άσκηση, να γνωρίσει τη χαρά του αθλητισμού στα παιδιά. Πρωταρχικός στόχος των Ακαδημιών Στίβου του Συλλόγου δεν είναι μόνο η γνωριμία με τα αγωνίσματα του στίβου αλλά και η εκπαίδευση στις αρχές του Αθλητισμού.  Εξάλλου μέσα από τις ακαδημίες θα ξεπηδήσουν οι νέοι αθλητές, που με τη βοήθεια και την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών θα πρωταγωνιστήσουν στον στίβο συνεχίζοντας την παράδοση των Αρκάδων πρωταθλητών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Οφείλω να ευχαριστήσω τον Βινατσέλα Κώστα ,την Λυμπεροπούλου Ντίνα,τον Γεωργακόπουλο Θανάση, τον Μακαρούνη Δημήτρη, τον Ζαρμπαλά Παναγιώτη, τον Τριανταφυλλόπουλο Σπύρο, τον Γεωργόπουλο Δημήτρη, την Χαραλαμποπούλου Μαρία και την Έφη Λυμπέρη για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Πηγές: eathlon.com

  • Μάριος Τσέλλος (Φοιτητής στο Southern Maine Community College στο τμήμα Sports Management).

 

ATHLETIC CLUB OF ARKADIA – Athletics, where the kids are the protagonists

Athletics means “Athlos”, which means, to push yourself forward and to put forth a greater effort, to strive to improve yourself in order to achieve success, which requires exceeding the physical and mental potentials that we possess.  Athletics is an act of cultivating one’s inner strength, vigor, morality, virtue and will.

 

In Ancient Greece, to be called an athlete, you had to acquire “Athlon” with personal inner struggle and pure motivation for improvement and perfection.  The athlete had to be a role model and to set an example for the youth.

In Ancient Greece, sports in Athens were considered a social and cultural asset and had a pedagogical character.  In Sparta, sports were used for military training.

In Mythology, the demigod Hercules, with his deeds, shows the evolution of man and his path towards physical and mental transcendence.  These are values ​​that “fair play” in Sports should serve.

Ultimately, sports is not only the systematic physical exercise for the purpose of the best physical performance, but it is also a pedagogical, spiritual cultivation and evolution of man/woman not only in sports, but also in becoming a useful and productive member of society.

The values ​​of sports are values ​​of life!!!

ΦΩΤΟ : Λυμπεροπούλου Ντίνα – Ομάδα στίβου του Γ. Σ. Αρκαδίας για αγώνες στην Κατερίνη (1985). Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: ΟΡΘΙΟΙ: Χριστοφόρου Χριστίνα, Γεωργακοπούλου Μαίρη, Λυμπέρης Νίκος, Κάβουρα Παγώνα, Λυμπεροπούλου Ντίνα, Καλιντέρης Αποστόλης, Αρβανίτης Νίκος, Γεωργακόπουλος Θανάσης. ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Αλεξάκου Γιάννα, Γιαννόπουλος Γιάννης, Βινατσέλας Κώστας, Γεωργακόπουλος Τάκης
PHOTO: Dina Lymperopoulou – Track and Field team of the Athletic Club of Arcadia at competitions in Katerini, Greece (1985). From left to right: STANDING: Christoforou Christina, Georgakopoulou Mary, Lymperis Nikos, Kavoura Pagona, Lymperopoulou Dina, Kalinderis Apostolis, Arvanitis Nikos, Georgakopoulos Thanasis. KNEELING: Alexakou Gianna, Giannopoulos Giannis, Vinatselas Costas, Georgakopoulos Takis

Sports activities in childhood and adolescence contribute to a better quality of life.  They strengthen the immune system, prevent obesity, cardiovascular disease, fight stress and depression in adulthood.

Sports activities have a positive effect on the child’s personality, they teach them to compete, to set goals, to put forth an effort.  Sports teach discipline, cooperation, respect, how to handle both victory and defeat, how to recognize his/her mistakes and to gain self-confidence.  Sports also teach positive competition and cultivates teamwork.

Participation in sports also allows children to relax, it entertains them and makes them happier.  It instills healthy patterns of behavior in children, while at the same time it prevents them from various abusive behaviors, such as excessive computer use and the unnecessary use of the Internet.

In Tripoli, an association that deals exclusively with Classical Sports, is the Athletic Club of Arcadia (ΓΣΑ).  It was founded in 1979 by a group of people who loved sports.  The departments created were, basketball, volleyball, swimming, and track and field.  However, from the year 2000 onwards, only the track and field department continues its activities.

ΦΩΤΟ : Εντύπωση – γραφικές τέχνες | PHOTO: Impression – graphic arts

Leading physical education instructors and coaches in the track and field department were three people with extensive athletic experience:  Thanasis Georgakopoulos, Costas Plessias and George Dokos.  Thanasis Georgakopoulos was a discus athlete and a member of the Greek National Team in 1973 and 1974.  Costas Plessias was a 400 meter with hurdles athlete and George Dokos distinguished himself in the Decathlon event, holding the Panhellenic record in 1971.

With love and passion for athletics and children, they gave their best in order to cultivate in young athletes, primarily sports education and, secondly, the desire to become champions.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Ομάδα στίβου του Γ.Σ. Αρκαδίας στο στάδιο της Σπάρτης το 1984. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: ΟΡΘΙΟΙ : Δημόπουλος Δημήτρης, Παπαδόπουλος Γιώργος, Γεωργακόπουλος Θανάσης, Μακαρούνης Δημήτρης, Λυμπέρη Έφη, Παπαγεωργίου Μαρία, Ντόκος Γιώργος. ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Μανδρώνης Στέλιος, Δαύρος Βασίλης, — , Καλιντέρης Αποστόλης, Χριστοφόρου Χριστίνα, Βινατσέλας Κώστας.
PHOTO: Liberi Effie – Track and Field team of the Athletic Club of Arcadia at the stadium of Sparta in 1984. STANDING from left to right: Dimopoulos Dimitris, Papadopoulos George, Georgakopoulos Thanasis, Makarounis Dimitris, Lymperi Effie, Papageorgiou Maria, Dokos George. KNEELING: Mandronis Stelios, Davros Vassilis, —, Kalinderis Apostolis, Christoforou Christina, Vinatselas Costas.

Under difficult conditions, as the sports facilities were lacking in many areas, these inspiring coaches created a breeding ground for athletes who excelled in sports in our country as well as abroad.

The first distinctions came from Monander Thodoris and Lymberi Effie, training under coach Thanasis Georgakopoulos.

Monanderos Thodoris was the first athlete of the club with distinctions in hammer throwing and Liberi Effie was the first athlete to become a member of the Greek National team in the 100m event, acquiring 2nd place in the Panhellenic Men / Women Championships in the 100m event in 1985 and 3rd place in the Balkan Games with the Greek National Junior Team in the 4×100 relay in 1986.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Στο στάδιο της Τρίπολης το 1983. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: ΟΡΘΙΟΙ: Γεωργακόπουλος Θανάσης, Γεωργακοπούλου Διονυσία, Πετροπούλου Χριστίνα, — , Λυμπέρης Νίκος, Χαρμαντά Μαρία, Λυμπέρη Έφη. ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Φούκας Γιώργος, —
PHOTO: Liberi Effie – At the stadium in Tripoli in 1983. They can be seen from left to right: Georgakopoulos Thanasis, Georgakopoulou Dionysia, Petropoulou Christina, —, Lyberis Nikos, Harmanta Maria, Lyberi Effie. KNEELING: George Foukas, —

Back then, the track and field stadium of Tripoli was without turf and only had running tracks of fine gravel.  The throwing-field athletes were training behind the stadium stands in a field that had a cement circle, which was used as the throwing circle for the discus, shotput, and hammer throw.  Under the stands was the weight room for the strength and conditioning of the athletes, which is still present today.

The track and field athletes would frequently use the indoor basketball gymnasium for their training when the weather wasn’t suitable for outdoor training.  In part of the basketball gymnasium there were exercise mats, wall polygons, obstacles and two running tracks.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Στο κλειστό γυμναστήριο του Μπάσκετ μια μέρα που έβρεχε. Προετοιμασία για το Παν/νιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (1985). Διακρίνονται: Λυμπέρης Νίκος, Λυμπέρη Έφη.
PHOTO: Liberi Effie – In the indoor basketball gymnasium one rainy day. Preparation for the University Indoor Championships (1985). Distinguished: Nikos Lyberis, Effie Lyberi

Between the basketball gymnasium and the track and field area there was a tall stone wall, alongside where there was sawdust on the ground, so that the athletes could run on soft ground, as there was no turf on the field.

ΦΩΤΟ : Λυμπέρη Έφη – Η ψηλή πέτρινη μάντρα με το πριονίδι στο στάδιο της Τρίπολης (1982).
PHOTO: Liberi Effie – The tall stone wall with sawdust in the stadium of Tripoli (1982).

There was a very small room under the stands of the stadium, where all the athletic supplies were kept.  It contained the shotputs, hammer, discs, javelins, and running spike shoes.  The spikes were for all the athletes, not everyone had their own running spikes!

The coaches who took over in later years were, Brousalis Costas, Dimitrelis Panagiotis, Kinti Dina, Pliaka Dina, Makarounis Dimitris, Zarbalas Panagiotis, Triantaphyllopoulos Spyros, Georgopoulos Dimitros, Drakopoulos Costas, Rousakis Sakis.

Later, there followed a number of athletes who were distinguished by participating on the Greek National Team.

Costas Drakopoulos in the hammer throw 10th in the Mediterranean Games in 1991, Lyberi Eugenia in the 2nd Balkan Junior Heptathlon in 1992-1993, Tampaki Tania in the 100m. hurdles, 6th in the Mediterranean Games, the European Women’s Cup and 1st in the Balkan Women in 1994-1999, Bosmi Iphigenia in the pole vault, 9th in the World Girls Championship in 2003, Kouris Panagiotis in the pole vault, 5th in the World Teenage Championships, Kaldis Sakis in the 3,000m 7th in the World School Championship and 10th in the Pan-European Junior Games in the 10,000m, Siakoulis Vassilis in the hammer throw, 2nd in the Mediterranean Games, 7th in the World Teenage Championships, 6th in the Teenage World Championship in 2009-2010, Berdousi Katerina in the 3,000m. 4th in the Youth Olympics, 3rd in the European Youth Championships, 4th in the Mediterranean Junior Games, 1st Balkan Junior and 2nd Balkan Junior in the 1,500m. in 2009-2010-2011, Thanopoulos Iasonas in discus throw 3rd in the Balkan Youth championships in 2011, Berdousi Nikoletta in the 3,000m. 2nd in the Balkan Girls in 2013 and Vasiliki Koutsoubou in the long jump 2nd in the Balkan Juniors in 2013. Other athletes with Pan-Hellenic victories and participations with the national team were Makarounis Dimitris and Kakis Giannis in the long jump, Zacharopoulos Alekos, Bourna Vasiliki, Katsaros Panagiotis, Lymperopoulos Stavros and Lymperopoulou Dina in the discus, Drevou Pitsa and Tsitsis Dimitris in the 3,000m. – 5,000m., Georgakopoulou Marina in the 3,000m, Ziotis Nikos, Triantaphyllopoulos Spyros, Vinatselas Thodoris and Grigoriou Kimonas in the hammer throw, Tela Angeliki and Tela Vasiliki in the pole vault, Tzanetopoulou Haroula in the Heptathlon and the long jump, Kouvavas Savvas and Rounis Panagiotis in the high jump, Anna Binasi in the marathon, Kostas Kyniropoulos in the 10,000m. and Charalambopoulou Maria at 1,500m.

The Athletic Club of Arcadia invests in the development of athletics for the youth of the community, and by doing so, teaches the joy of sports to them.  The primary goal of the club is not only to introduce sports to the youth through athletic training and competitions, but also to educate them in the principles of sports.  By way of the athletic club, young athletes will rise up, who with the help and guidance of the experienced coaches, they will become protagonists in track and field, thus, continuing the tradition of the Arcadian champions.

SPECIAL THANKS:
I must thank Vinatsela Kostas, Lymperopoulou Dina, Georgakopoulos Thanasis, Makarounis Dimitris, Zarbalas Panagiotis, Triantaphyllopoulos Spyros, Georgopoulos Dimitris, Charalambopoulou Maria and Effie Lymberi for the vital information that they have provided.

Sources: eathlon.com

  • Marios Tsielos (Student at Southern Maine Community College, majoring in Sports Management).

 

 

Προηγούμενο άρθροΡάλι Ακρόπολις: Πρόταση και από το Λουτράκι
Επόμενο άρθροΕπαναλειτουργούν οι φυλασσόμενοι αρχαιολογικοί χώροι της Αρκαδίας