Οι Άγγελοι του Παναρκαδικού Νοσοκομείου

Γράφει η Μαρία Διαμαντοπούλου

(κάτοικος εξωτερικού και Ελληνίδα της Διασποράς):



Οι Άγγελοι του Παναρκαδικού Νοσοκομείου

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και βουλευτή Αρκαδίας κ.Κωνσταντίνου Βλάση στο Παρίσι, είχαμε την ευκαιρία να τον φέρουμε σε επαφή – ως Έλληνες της διασποράς – με επιστήμονες και επιχειρηματίες από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς. Δόθηκε έμφαση – λόγω της ιδιότητας του κ. Βλάση στις συναντήσεις του με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στη Γαλλία, καθώς σήμερα ξεπερνούν τους 3000 με διάφορες ειδικότητες.

Κάποιοι από αυτούς έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα και μένουν μόνιμα στη Γαλλία, κάποιοι άλλοι μοιράζονται το χρόνο τους ανάμεσα στις δύο χώρες και κάποιοι είναι  παιδιά της διασποράς που έκαναν στο εξωτερικό τις σπουδές τους και εργάζονται στο γαλλικό  σύστημα υγείας. Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, τις αμοιβές των γιατρών και την εξέλιξη στην καριέρα τους, όπως, επίσης, και για τις διευκολύνσεις και τις παροχές που δικαιούνται.

Κι ενώ ο Υφυπουργός βρισκόταν ακόμη στο Παρίσι και η συζήτηση για για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα ελληνικά νοσοκομεία τους έβρισκε σε μειονεκτική θέση  χρειάστηκε να έρθω και να το διαπιστώσω, ακόμη μια φορά επιτόπου στη γενέτειρά μου, καθώς έμαθα ότι η αδερφή μου διαγνώστηκε στο Παναρκαδικό νοσοκομείο θετική στο Covid-19 και λίγες μέρες αργότερα η μητέρα μου διαγνώστηκε επίσης θετική και νοσηλευόταν! Έφτασα όσο πιο γρήγορα μπορούσα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο κι εκεί γνώρισα τόσο τους θεράποντες ιατρούς όσο και τους νοσηλευτές, στα επείγοντα και το τμήμα Covid-19. Τις ώρες που περίμενα έξω είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την ευγένεια, τον επαγγελματισμό, τη στωικότητα, την υπομονή, την ανθρωπιά, την ταχύτητα, την ευαισθησία, τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα τους, την ευελιξία τους και το φιλότιμο τους μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις!

Είχαν απέναντι τους αναστατωμένους συγγενείς ασθενών, θρασείς ανεμβολίαστους, αρνητές μάσκας που κατέφθαναν με συμπτώματα και ήθελαν να τους μιλήσουν χωρίς να νοιάζονται για την προστασία του άλλου, μετανάστες και ρομά που δεν καταλάβαινες τι έλεγαν, αγχωμένους γονείς που απαιτούσαν άμεσα απαντήσεις χωρίς όμως να απαντούν στην καίρια ερώτηση «γιατί δεν εμβολιαστήκατε ακόμα»!
´Οσα εγκωμιαστικά λόγια κι αν γράψω σήμερα γι αυτούς τους ήρωες θα είναι λίγα για να περιγράψουν τους ανθρώπους που γνώρισα: η γιατρός με περίσσεια υπομονή, γαλλική ευγένεια, πραότητα, πειθώ, ανθρωπιά, συμπόνια, λεπτομερή αναφορά στο πρωτόκολλο! Οι νοσηλεύτριες νέες και χαρούμενες δίνοντας κουράγιο στους ασθενείς, κατάφεραν να κρατούν  έναν τόνο αισιοδοξίας για να καλύψουν όλες τις ατέλειες του εθνικού συστήματος υγείας .
Ως μόνιμη κάτοικος εξωτερικού και Ελληνίδα της Διασποράς, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη απέναντι στους προγόνους μας, Αρκάδες της Αμερικής που φρόντισαν να υπάρχει αυτό το Παναρκαδικό νοσοκομείο – για το οποίο τόσα έχουν ακουστεί και τόσο μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια ! Στο ίδιο νοσοκομείο πριν πέντε χρόνια έχασα τον πατέρα μου και τότε είχα την ίδια αίσθηση για τον αγώνα που δίνουν νοσηλευτές και γιατροί καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες και με αμοιβές πολύ χαμηλές για το έργο που προσφέρουν.

Θα ήθελα  μόνο να ευχαριστήσω θερμά αυτούς που φυλάττουν Θερμοπύλες, αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους πτοεί τίποτα. Ούτε τα κακώς κείμενα, ούτε οι ατέλειωτες ώρες εργασίες και η έλλειψη προσωπικού! Αλήθεια ένας μόνο λοιμωξιολογος για την πανδημία, χωρίς ωράριο εδώ και μήνες πόσο μπορεί να αντέξει; Πόσο δύσκολο είναι να στελεχωθεί περισσότερο αυτό το νοσοκομείο;

Μπράβο στα νέα κορίτσια: τη Τζίνα, την Κατερίνα, την Βούλα και άλλες τόσες νοσηλεύτριες που δεν γνώρισα, με το χαμόγελο στην υποδοχή των ασθενών, σαν σπάνιο λουλούδι στην έρημο, σαν πηγή δροσιάς στην ξηρασία! Θα ήθελα  να συγχαρώ όλους αυτούς τους ήρωες και να τους προτρέψω να συνεχίσουν το έργο τους  με ένα μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας να στηρίξει  τους ανθρώπους αυτούς  και να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που θα επιτρέψουν σε ένα σκληρό κατεστημένο ετών, να αλλάξει και να μπορέσει η χώρα να αναβαθμιστεί στο νοσηλευτικό τομέα .
Είστε οι φύλακες- άγγελοι των ασθενών και δη των ηλικιωμένων του νομού μας και  είστε αξιέπαινοι, έχοντας μέσα σας κυρίως φιλότιμο – μια λέξη που δε μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες, με καλύτερο σύστημα υγείας! Αυτό το φιλότιμο μόνο  διαθέτουν και οι  δυο συγκεκριμένοι γιατροί που γνώρισα  γιατί το έργο τους δεν έχει γαλλικές αμοιβές.
Και για να κλείσω με τον διαχρονικό Καβάφη του 1901: ”Τιμή σ΄εκείνους όπου στη ζωή των ώρισαν και  φυλάγουν  Θερμοπύλες!

Και περισσότερη τους πρέπει όταν προβλέπουν πως ”ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κι οι Μήδοι επίτέλους θα διαβούνε”.

Όπου Εφιάλτης και Μήδοι σημειώστε τη σημερινή πανδημία στην οποία γιατροί και νοσηλευτές σαν τους παραπάνω  δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους αποτρέποντας όσο μπορούνε τον εφιάλτη μας!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Προηγούμενο άρθροΝεκρή 77χρονη σε σοβαρό τροχαίο στην Ν.Ε.Ο Τρίπολης- Καλαμάτας
Επόμενο άρθροΤα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 στην Αρκαδία, την Πέμπτη (22/7)