Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις φυλακές – Όλες οι τοποθετήσεις!

Το θέμα της ανέγερσης νέων φυλακών στην Τρίπολη απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης.

Την βασική εισήγηση έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαφάνας. «Ίσως είναι μια ευκαιρία να δούμε τι μπορούμε νέο να προτείνουμε για το 2021, έχουμε πολλά στοιχεία από την περασμένη εμπειρία που είχαμε για το θέα των φυλακών. Να δούμε αν πράγματι αυτό το θέμα μπορούμε να το αναδείξουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια διαφορετικότητα στο χώρο των καταστημάτων κράτησης. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους όλες οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια για το θέμα αυτό. Θα θυμόμαστε το 2003 που ναυάγησαν οι σκέψεις για τη Σιλίμνα, στην πορεία το 2011 εμφανίστηκε επιτροπή από το Υπουργείο, ψάχνοντας χώρους στον Δήμο Τρίπολης. Η Καλαμάτα ζητούσε επίμονα να πάρει το κατάστημα, η Μεγαλόπολη το ίδιο. Αυτό πρέπει να το τρέξουμε πάλι, διότι υπάρχει πάλι κινητικότητα για φυλακές εκτός περιοχής του Δήμου Τρίπολης. Να καλέσουμε τους φορείς, ο φάκελος υπάρχει από το παρελθόν και να κάνουμε μια προσπάθεια κι αν θεωρείται σωστό να το συνδέσουμε με την επέτειο του 2021.



Είναι μεγάλο το οικονομικό όφελος. Δεν ξέρω αν μέσα στην Τρίπολη μπορεί να δημιουργηθεί, επειδή είναι αυστηρές οι προδιαγραφές. Θέλει μεγάλη προσοχή για την επιλογή.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «σε αυτό το θέμα ταιριάζει η λαϊκή ρήση στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Είναι από το 1998 όταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος με τον Αραμπατζή επιχείρησε να ιδρύσει ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην Αρκαδία. Είχα τότε την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής και επειδή ακούστηκαν τα μύρια όσα από κάποιους υποβάθμιση, κινδύνους είχαμε ακούσει, είχε συνεδριάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή στη Σιλίμνα. Το πρώτο έλατο ήταν σ ευθεία πάνω από 5 χιλιόμετρα. Και στο τέλος δεν έγινε τίποτα. Δεύτερη προσπάθεια ήταν το 2011 -2012, τότε ήταν ο Παπαϊωάννου αλλά και πάλι ναυάγησε. Εμείς είμαστε απολύτως σύμφωνοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν τιμά κανέναν η κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι φυλακές της Τρίπολης. Χάνονται η μία ευκαιρία μετά την άλλη και ο τόπος υποβαθμίζεται».

 

Ο Δήμαρχος κ. Τζιούμης είπε ότι «επισήμως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για δημιουργία νέα φυλακής, αλλά με διαρροές ακούγονται διάφορα. Επειδή ακούγεται ότι αν γίνουν νέες φυλακές, θα γίνουν με ΣΔΙΤ, εμείς πρέπει να προλάβουμε διότι ακούγεται κατάργηση των υπαρχόντων φυλακών και δημιουργία νέων. Αν καταργηθούν οι σημερινές φυλακές, περίπου 80 οικογένειες, θα μετακινηθούν από την Τρίπολη».

 

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «η εισήγηση βρίσκεται προς τη θετική κατεύθυνση. Βέβαια, δεν είναι μόνο το θέμα για τις 80 οικογένειες. Αλλά και επιχειρηματικά, ο κόσμος που έρχεται να επισκεφθεί τους κρατούμενους, κινείται στην αγορά. Είναι μια μικρή ένεση στην τοπική οικονομία. Και οι προμήθειες, όλα αυτά είναι στην τοπική οικονομία.

Αν οι συνθήκες σήμερα δεν είναι καλές στις φυλακές, είναι θέμα του Υπουργείου, όχι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εμείς πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι νέο ίδρυμα πρέπει να γίνει εδώ που υπάρχουν ήδη φυλακές. Γιατί όχι να μην τοποθετηθεί στα περίχωρα του Δήμου. Κενά κτίρια υπάρχουν.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το 2021. Δεν πρέπει να το εμπλέξουμε. Έχει σχέση με την ανάπτυξη.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν του Δήμου Τρίπολης.»

 

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι «αυτή η ιστορία είναι τουλάχιστον 25 χρόνια. Πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς ότι τότε η τοπική κοινωνία είχε τις ανασφάλειές της, όχι άδικα διότι είχε ένα κράτος με πολλά προβλήματα. Υπήρξαν ενδιάμεσα κι άλλες προσπάθειες, θυμάμαι τον Γιώργο Τσαγγούρη για το Λουκά ή τον Κάνδαλο στην Τεγέα. Δεν πρέπει να συνδυαστεί ε το 2021.

Σήμερα, πρέπει να υπάρξει μια απόφαση που να λέει ότι ο Δήμος Τρίπολης θεωρεί το κέντρο της Πελοποννήσου ως πρώτη προτεραιότητα επιλογής και το δεύτερο είναι τι κάνουμε για αυτό.

Να υπάρξει μια πρωτοβουλία να απευθυνθεί στις τοπικές κοινότητες που να ζητά συναίνεση για την περιοχή τους και τις προτάσεις τους για συγκεκριμένους χώρους.»

 

Ο Βαγγέλης Γούργαρης τόνισε ότι «με την αθλιότητα των σημερινών φυλακών δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς ούτε με τη διαπίστωση ότι πρέπει να γίνουν σύγχρονες φυλακές με σεβασμό απέναντι στους κρατούμενους. Ότι θα φτιαχτεί νέο κτήριο φυλακών, δεν σημαίνει ότι θα έρθει ανάπτυξη.»

 

Ο Δημήτρης Κοσκινάς τόνισε ότι «εμείς πρέπει να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα, να είμαστε έτοιμοι, για να έχουμε προτάσεις για κάποιες περιοχές. Να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο και να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη απόφαση, για να κάνουμε το γρήγορο βήμα, διότι φοβάμαι ότι δεν θα γίνουν φυλακές στον Δήμο Τρίπολης.»

 

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε ότι «το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκινήσει πάρα πολλά χρόνια, αυτό όμως που χρειάζεται είναι συντονισμένες κινήσεις. Σήμερα πέφτει ο πρώτος σπόρος. Πρέπει να τρέξει το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία, εφόσον υπάρχει η διάθεση και η οικονομική υποστήριξη. Το βάρος πέφτει στη δημοτική αρχή που θα πρέπει να συνομιλήσει με την Κυβέρνηση.»

 

Ο Χαράλαμπος Σταμάτης είπε  ότι «μακάρι να περπατήσει αυτή η ιστορία. Οι συνθήκες των κρατουμένων δεν είναι οι καλύτερες. Να μην ξεχνάμε την περιφέρεια. Όλα έχουν μαζευτεί στην πόλη.»

 

Ο Δήμαρχος είπε ότι «ο χώρος που μιλάμε δεν είναι στην Τρίπολη, είναι στην περιφέρεια του Δήμου».

 

Ο γραμματέας του σωματείου εξωτερικών φρουρών Παναγιώτης Σμυρνιώτης είπε ότι «οι φυλακές της Τρίπολης κτιριακά είναι πολύ παλιά. Τα υπάρχοντα κτίρια ανάγονται στην εποχή του Εμφυλίου! Στην πορεία των χρόνων έχουν γίνει πολλές αλλαγές εσωτερικά. Αυτή τη στιγμή, διαβιούν 140 κρατούμενοι, πριν λίγα χρόνια είχαμε ξεπεράσει τους 210, ενώ η φυλακή έχει δυναμικότητα μόνο για 70 άτομα.

Υπάρχει γενικό πρόβλημα συνωστισμού στις φυλακές όλης της Ελλάδας.

Ήδη πολλοί Δήμοι που έχουν φυλακές, Γιάννινα – Κέρκυρα και άλλοι, έχουν ξεκινήσει διαδικασία ανεύρεσης χώρων για μετεγκατάσταση φυλακών. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο να μεταφερθούν οι φυλακές αλλού.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 οικογένειες που θα ήταν έγκλημα να μετεγκατασταθούν αλλού και δεύτερον οικονομικοί λόγοι.

Σε ένα νέο κατάστημα κράτησης, οι εργαζόμενοι μπορεί να ξεπεράσουν οι θέσεις των εργαζομένων τους 250, ενώ θα υπάρχει και μεγάλο οικονομικό όφελος για την πόλη, από τις προμήθειες για τη λειτουργία των φυλακών.

Η πρότασή μας θα πρέπει να είναι για μετεγκατάσταση των φυλακών της Τρίπολης σε ένα καλύτερο κτίριο».

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την έναρξη διαδικασίας χωροθέτησης νέου σωφρονιστικού καταστήματος στα όρια του Δήμου Τρίπολης, για την κατ’ αρχήν μετεγκατάσταση των ήδη υπαρχουσών φυλακών.

Ο Δήμος θα συμβάλλει σε αυτή την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο.

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά ψήφισε ο Βαγγέλης Γούργαρης.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 52 νέα κρούσματα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΤρόπους ενίσχυσης των χορευτικών και πολιτιστικών σωματείων θα εξεταστούν στον Δήμο Τρίπολης