Η Δικαιοσύνη έπραξε αυτό που όφειλε η Κυβέρνηση για τον ΕΦΚ στο κρασί

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 16:20

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας- Πράξη Ανάπτυξης για την κατάργηση του ειδικού φόρου στην κατανάλωση του κρασιού

Διαβάστε την ανακοίνωσηΕίχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα την Κυβέρνηση ότι ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί όχι μόνο πλήττει τον ανταγωνισμό του προϊόντος και αποτελεί τροχοπέδη στην ενίσχυση των εισαγωγών , αλλά θα επιφέρει αποδιάρθρωση και μαρασμό της αμπελοοινικής οικονομίας.

Μάλιστα παρά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου: οινοποιητών, παραγωγών, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ κλπ ο καταστροφικός, αντιαναπτυξιακός και παράλογος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας και αποδείχθηκε στην πράξη ότι το μέτρο απέτυχε παταγωδώς ακόμη και στα προϋπολογισθέντα μεγέθη, ότι δηλαδή θα ξεπεράσουν τα δημόσια έσοδα από την επιβολή του φόρου  τα 55.000.000 €.

Αποδείχθηκε όμως ότι το 2016 εισπράχθηκαν μόνο 24.000.000€ και το 2017 εισπράχτηκαν 28.000.000€.

Αν συνυπολογιστεί ότι η αδικία του μέτρου συνέβαλλε στην στρέβλωση της αγοράς και στην αύξηση της παραοικονομίας κατά 25%, γίνεται φανερό ότι τα έσοδα του κράτους ήταν πενιχρά.

Τελικά η δικαίωση του αμπελοοινικού κλάδου επετεύχθη από την Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1734  στις 3-9-2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το παράνομο αυτό μέτρο καθώς και κάθε συναφή πράξη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έπραξε αυτό που όφειλε να κάνει η Κυβέρνηση.

«ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ  Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ»

Καλαμάτα 13-09-2018

Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς

Περιφερειακός Σύμβουλος

Πρ. Αντιπεριφερειάρχης

ΠE Μεσσηνίας