Οι Δήμαρχοι της Πελ/σου αποφάσισαν: «Θα διαχειριστούμε εμείς τα σκουπίδια μας» – Αφήνουν στην άκρη την Περιφέρεια! (vd)

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016 15:28

Πολύωρη σύσκεψη των δημάρχων της Πελοποννήσου (ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ) έγινε Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό κέντρο Τρίπολης.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την λειτουργία των Δήμων αλλά κυρίως για τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων την ώρα που το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται σε αναμονή.Στο κάλεσμα των δημάρχων ανταποκρίθηκαν βουλευτές της Πελοποννήσου, ο Γιώργος Παπαηλίου, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστα Βλάσης βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, ο Χρίστος Δήμας, βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, η Μαρία Θελερίτη, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Τσόγκας, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από περίπου τρεις ώρες ανοιχτού διάλογου, σε πολύ καλό κλίμα, προσπαθώντας, όπως ειπώθηκε αρκετές φορές, να μείνουν στην άκρη προτάξεις και χυδαιολογίες, αλλά να μπει μπροστά το καλό της Πελοποννήσου και των πολιτών, κατέληξαν στο παρακάτω ψήφισμα:

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η κοινή σύσκεψη δημάρχων, βουλευτών και φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έγινε στην Τρίπολη σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και επομένως επιβάλλεται να υπάρξουν από την κυβέρνηση οι αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις και κανονιστικές αποφάσεις για την υλοποίηση αυτής της θέσης.

Οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν ρητά την υποχρέωση ανταπόκρισης σε κάθε ζήτημα που συνδέεται με την διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους τους.

Ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων ΕΣΔΑ κινείται στην σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των δήμων ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Συναντήσεις με στόχο την συνεννόηση, την ενημέρωση και την συναίνεση σε μείζονα ζητήματα θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επιλύονται προβλήματα και να προωθούνται αναπτυξιακές δράσεις στην Πελοπόννησο.

Ιδιαίτερα δε, τα άλλα μεγάλα ζητήματα όπως η δραματική μείωση των φόρων, κοινωνικά θέματα δημοσίας παρουσίας, θα συνεχιστούν με στόχο την ουσιαστική στήριξη των δήμων».

Πηγή:kalimera-arkadia.gr