Η διώρυγα της Κορίνθου…έγινε 120 χρόνων! (ph)

Τα 120 χρόνια λειτουργίας της διώρυγας Κορίνθου γιορτάστηκαν το Σάββατο το μεσημέρι, δίπλα στην παλαιά γέφυρα του Ισθμού, από την Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου με την συνδιοργάνωση της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 



Παρόντες στη σεμνή τελετή (που έγινε στο μνημείο ελληνο-ουγγρικής συνεργασίας), η Ουγγαρέζα πρέσβης στην Ελλάδα, o σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κορινθίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας, εκπρόσωποι από το δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων και αρκετός κόσμος.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΑΕΔΙΚ κ. Μπαρκαγιάννης χαρακτήρισε τη διώρυγα «σπουδαίο τουριστικό προορισμό», επισημαίνοντας ότι στις μέρες μας σώζεται μεγάλο τμήμα του αρχαίου Δίολκου του Περίανδρου, το οποίο πρέπει να αναδειχτεί, ώστε να αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι κρίνονται επιβελημένες οι επενδύσεις για τη συντήρηση, διαπλάτυνση και εκβάθυνση της διώρυγας και κάτι τέτοιο είναι εφικτό, μόνο αν το έργο ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

Όσον αφορά την Ανώνυμη Εταιρείας Διώρυγας, είπε ότι πλέον έχει εξυγιανθεί και δεν είναι ζημιογόνα, αφού τα λειτουργικά κέρδη της φέτος θα ξεπεράσουν τις 850.000 ευρώ, με το μέγεθος του κέρδους να είναι το μεγαλύτερο τα τελευταία 33 χρόνια, σημειώνοντας ότι το έργο διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης της διώρυγας, εκτός του ότι θα πενταπλασιάσει τα έσοδα, «θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, της ναυτιλίας και γενικότερα της οικονομίας μας». Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε ο κ. Μπαρκαγιάννης, έχουν σχεδιαστεί επενδύσεις από τη Διοίκηση οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί το 2015, αναβαθμίζοντας το γύρω χώρο, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της, η πρέσβης της Ουγγαρίας τόνισε τη μεγάλη σημασία που είχε τότε αλλά και τώρα το έργο της διώρυγας, η οποία έχει μετατραπεί πλέον σε κομβικό σημείο και πόλο έλξης τουριστών, εκτός από τη χρησιμότητά της ως κανάλι θαλάσσιας μεταφοράς. Η κ. πρέσβης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το κανάλι «απτό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής και επιτυχής συνεργασίας», το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί σύμβολο και απευθύνει στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να παραδινόμαστε στις όποιες οικονομικές δυσκολίες συναντάμε στο διάβα μας, αλλά πρέπει να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας.

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, λέγοντας ότι η διώρυγα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα παραχώρησης, υποστηρίζοντας παράλληλα το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής της από την Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και τονίζοντας ότι είναι άμεση προτεραιότητα και ανάγκη να ενταχθεί η διώρυγα στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τον Ισθμό «καθρέφτη» και «πύλη της Πελοποννήσου», ενώ τόνισε την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνδράμει ως σημαντικός εταίρος για να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης της ΑΕΔΙΚ, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος της Πελοποννήσου ειδικότερα, αλλά και ολόκληρης της χώρας γενικότερα.

Στη συνέχεια, τόσο η πρέσβης της Ουγγαρίας όσο και ο πρόεδρος της ΑΕΔΙΚ, κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο Ελληνο-Ουγγρικής Συνεργασίας και αμέσως μετά, έγινε ο διάπλους της διώρυγας με πλοίο.

Η γιορτή για τα 120χρονα λειτουργίας της διώρυγας, έκλεισε με παράθεση δεξίωσης στον κήπο της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου, με θέα το Σαρωνικό.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν ο επικεφαλής, βουλευτές και στελέχη της «Χ.Α»
Επόμενο άρθροΑδελφοποίηση με τη «βούλα», στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων (ph)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5