Η Μ.Διαμαντοπούλου μιλά στη ΔΡΤ για το βιβλίο της “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας” (ήχος)

Οι γεύσεις και οι μυρωδιές «ξυπνούν» τις πιο δυνατές αναμνήσεις και συγκινήσεις…

Για το πρώτο πόνημά της, το βιβλίο “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας” μίλησε στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και στην εκπομπή “Ραντεβού στις πέντε” με την Ελένη Τράκα η πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) Μαρίνα Διαμαντοπούλου.



Η κα. Διαμαντοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως στο βιβλίο των 440 σελίδων, μετά από μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν με το κεφάλαιο «Η Γορτυνία στο χώρο και στο χρόνο», ο αναγνώστης θα βρει ένα απάνθισμα από φτωχικές γεύσεις, γιορτινές γεύσεις, λαογραφικές αναφορές, ήθη κι έθιμα, μύθους και λαϊκές ιστορίες, φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα, αλλά και γορτυνιακές γεύσεις που αντέχουν στο χρόνο, εξελίσσονται και ταξιδεύουν στο μέλλον. Η παραδοσιακή μαγειρική κάθε τόπου κουβαλάει πληθώρα πολιτιστικών στοιχείων.

Επίσης στο βιβλίο περιλαμβάνεται ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με αναφορές στην φτωχική διατροφή των ηρώων και πολεμιστών, μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα των απομνημονευματογράφων και συγγραφέων της εποχής εκείνης, ως φόρος τιμής στους προγόνους μας που, με τον αγώνα τους, μας παρέδωσαν μια ελεύθερη πατρίδα.

Και φυσικά από ένα βιβλίο δεν θα έλειπε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει τα κείμενα, με παλιές και σύγχρονες εικόνες, σε μια προσπάθεια το σύνολο να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον στη γευστική παράδοση της Γορτυνίας.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε η κα. Διαμαντοπούλου στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Λεμπέκος μιλάει στη ΔΡΤ για τις επιτυχίες του Πινγκ-Πονγκ το Πανελλήνιο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα (+ήχος)
Επόμενο άρθροΣημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Αρκαδία (25/11)