Η ορκωμοσία του νέου Περιφερειάρχη Πελ/σου – Π.Νίκας: “Προχωράμε με ταπεινοφροσύνη και ανιδιοτέλεια” (video)

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 13:59

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (25/08) στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και των νέων περιφερειακών συμβούλων.

Την κυβέρνηση και τον κ.Θεοδωρικάκο – ο οποίος δεν κατάφερε να βρεθεί τελικά στην Τρίπολη – εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, ενώ στην τελετή βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Αρκάς Υφυπουργός Υγείας κ.ΚοντοζαμάνηςΔείτε το βίντεο με ολόκληρη την τελετή:

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, ο οποίος απηύθυνε και έναν σύντομο χαιρετισμό μετά την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής και τον όρκο του κ.Νίκα. Αρχικά ο κ.κ Αλέξανδρος ευχήθηκε στον νέο Περιφερειάρχη να «επιτύχει στο διάστημα της θητείας του και να ωφελήσει τον λαό με αγαθά έργα», ενώ του ζήτησε να θυμάται δυο πράγματα, για όσο καιρό θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Για να πετύχετε θα πρέπει να θυμάστε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι πως το 99% των Πελοποννησίων είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και οφείλετε να έχετε πίστη στον Χριστό και το δεύτερο είναι αυτό που είπαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Θα κυβερνάτε ανθρώπους και πρέπει να κυβερνάτε σύμφωνα με τους νόμους. Επίσης δεν θα κυβερνάτε για πάντα και πολλές φορές και οι τετραετίες δεν ολοκληρώνονται. Έχοντας αυτό στο μυαλό σας, φροντίστε να γράψετε το όνομα σας στην ιστορία με καλά γράμματα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αμέσως μετά επικράτησε ένταση στην αίθουσα, όταν ο εκπρόσωπος της “ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ” κ.Κάτσαρης ανέβηκε στο βήμα, προκειμένου να ορκιστεί με δικό του όρκο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία του από τους παρευρισκόμενους, με τα γιουχαΐσματα να συνεχίζονται καθ΄όλη την διάρκεια που βρισκόταν στο βήμα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σχολιάζοντας την ένταση που προηγήθηκε τόνισε στα πρώτα του λόγια πως « η ανοχή είναι μεγάλη αρετή και κύριο σημείο της Δημοκρατίας μας». Ακολούθως αφού ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν και τον τίμησαν με την ψήφο τους, τόνισε: «Θα είμαι δίπλα σας να το θυμάστε. Μας ενώνει ο κοινός αγώνας για την αναβάθμιση της Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για την στήριξη σας. Υποσχόμαστε πως θα ανταποδώσουμε την αγάπη με τον λόγο και το έργο μας».

Ο κ.Νίκας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας Περιφερειακής Αρχής που είναι πρώτα και κύρια η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Πελοποννησίων, στόχος για τον οποίο απαιτείται η συνεργασία όλων των παρατάξεων, των δημάρχων, των βουλευτών καθώς και της κυβέρνησης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Η Περιφέρεια δεν είναι ενα κρατίδιο σε μια ομόσπονδη χώρα. Είμαστε αυτοδιοίκητικοί και έχουμε επίγνωση των ορίων της δράσης μας», υπογράμμισε.

Ταπεινοφροσύνη, ανιδιοτέλεια και ευθύτητα θα είναι τα «όπλα» στην φαρέτρα της νέας Περιφερειακής Αρχής σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Νίκας. «Στην Δημοκρατία κάποτε τελειώνει η θητεία και πρέπει να φεύγουμε υπερήφανοι», τόνισε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους της επόμενης περιόδου, που είναι η αναβάθμιση των δρόμων, η ορθολογική διαχείριση εργατικού δυναμικού, η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου τουλάχιστον μέχρι το Ναύπλιο, το φυσικό αέριο και η διαχείριση των απορριμμάτων –ένα μείζον θέμα για το οποίο ο κ.Νίκας ανέφερε: «Ας είναι φέτος το τελευταίο καλοκαίρι που η Περιφέρεια μας είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Κρατάμε οτι επιβάλλεται να κρατηθεί από αυτή την πολύχρονη διαδικασία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και βελτιώνουμε οτι μπορεί να βελτιωθεί σε αυτή την σύμβαση. Πρέπει να τελειώνουμε άμεσα με τις χωματερές”.

Λειτουργία βιολογικών καθαρισμών και πυρηνελουργείων, διοικητική ανασυγκρότηση, περιορισμός του ρόλου αναπτυξιακών εταιρειών, ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ καθε απόφασης που αφορά σε οικονομική διαχείριση, στήριξη των αγροτών, αναβάθμιση εξαγωγών και βιομηχανικών περιοχών και στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε δημόσια κτίρια είναι μερικά ακόμα από τα θέματα στα οποία θα εστιάσει η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Επιπλέον ο νέος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο 2021 λέγοντας πως θα γίνουν πολλές και λαμπρές εκδηλώσεις με επίκεντρο την Τρίπολη.«Θα αγωνιστούμε για να ανταποκριθούμε στις ελπίδες που στηρίξατε σε εμάς και να πείσουμε ακόμα και αυτούς που δεν μας ψήφισαν, λύνοντας χρόνια προβλήματα και αφήνοντας πίσω μας ενα δημιουργικό αποτύπωμα. Αναγνωρίζουμε τα όσα έγιναν και δεν θέλουμε να μηδενίσουμε το έργο κανενός», ανέφερε κλείνοντας.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε την Πελοπόννησο ως έναν ευλογημένο τόπο, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι κρίμα ένας τέτοιος τόπος, να κατέχει μόνο δυόμισι τοις εκατό της τουριστικής πίτας. «Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, που θα φέρει θέσεις εργασίας και θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών. Οι Περιφέρειες είναι οι ατμομηχανές ανάπτυξης και η κυβέρνηση θα είναι σε αγαστή συνεργασία με όλες. Είναι επιτακτική ανάγκη να παραχθεί έργο. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και χαίρομαι κ.Νίκα που έχετε ήδη θέσει τους στόχους σας προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.