Η πανδημία “γερνάει” τον εγκέφαλο μας; | H Θεοδώρα Παπαδοπούλου – Χαμουζά μιλά στη ΔΡΤ για αυτή την ύπουλη ασθένεια (vid)

Θεοδώρα Παπαδοπούλου – Χαμουζά: “Δεν θελουμε, να βγούμε ψυχικά ασθενείς από αυτή την πανδημία, γιατί αυτό θα αντιμετωπίσουμε σε λίγο καιρό…”

Σύμφωνα με έρευνες το 1/3 των ενήλικων ασθενών με κορωνοϊό έχουν εμφανίσει ψυχωσικό παραλήρημα (ψευδαισθήσεις και εγκεφαλικές μολύνσεις)…



Η μοναξιά, η απομόνωση, το χρόνιο άγχος, το στρες, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και ο καθιστικός πλέον τρόπος ζωής ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων (λόγω του παρατεταμένου lockdown και του περιορισμού των μετακινήσεων) φαίνεται, πως επηρεάζουν σημαντικά τον εγκέφαλο μας, τον “γέρνανε” και μας οδηγούν σε γνωστική πτώση.

Όπως όλα δείχνουν θα χρειαστούν χρόνια, για να καταφέρουμε να αποβάλλουμε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, που μας έχουν κατακλύσει από την ημέρα που η πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξε άρδην την καθημερινότητα όλων μας.

Η Διδάκτωρ Ψυχολογίας κα.Θεοδώρα Παπαδοπουλου – Χαμουζά μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης για τις νευρολογικές επιδράσεις της νόσου.

Όπως μας ανέφερε η ψυχολόγος σύμφωνα με έρευνες το 1/3 των ενήλικων ασθενών με κορωνοϊό έχουν εμφανίσει ψυχωσικό παραλήρημα (ψευδαισθήσεις) και εγκεφαλικές μολύνσεις. “Όταν ένας άνθρωπος νοσήσει, δεν θα πρέπει να δοθεί σημασία μόνο στο κομμάτι της πνευμονίας ή άλλων γνωστών προβλημάτων. Θα πρέπει, να δούμε και το πως επηρεάζεται ο ψυχισμός και τα έντονα νευρολογικά προβλήματα. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει άμεσα κάποιος να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε, πως πολλές φορές κάποιος μπορεί, να εμφανίσει ως σύμπτωμα μόνο ένα ψυχωσικό παραλήρημα, χωρίς άλλα γνωστά συμπτώματα, όπως ο πυρετός.

Παράλληλα μιλήσαμε για τους πονοκεφάλους, για την σύγχυση μνήμης, για τον “covid brain” (ή brain fog – ομίχλη εγκεφάλου), αλλά και για τα περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν και αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην ζωή τους, με την κα.Παπαδοπούλου – Χαμουζά να μας εξηγεί, πως μπορεί να σχετίζεται με αυτά τα περιστατικά – που σόκαραν το πανελλήνιο – η νόσος . Ακόμα η κα.Παπαδοπούλου – Χαμουζά κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, προκειμένου να δοθεί βάση και σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι (των νευρολογικών επιπτώσεων) μιας τόσο πολυσύνθετης πανδημίας, όπως αυτή της COVID – 19.

  • Σε τι βαθμό μπορεί ο κορωνοϊός να επηρεάσει νευρολογικά έναν ασθενή;
  • Τι έχουν δείξει οι μελέτες;
  • Πως μπορούμε να φροντίσουμε πέρα από το σώμα μας και την ψυχική μας υγεία;
  • Πως μπορούμε να “προστατεύσουμε” τον εγκέφαλο μας;

Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα μας έδωσε απαντήσεις η κα.Θεοδώρα Παπαδοπούλου – Χαμουζά.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

 

Προηγούμενο άρθροΞεκινούν οι αιτήσεις χορήγησης δανείων σε ΜμΕ με την εγγύηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων
Επόμενο άρθροΣυμφωνία EE με Pfizer-BioNTech για 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου τους