Η Τρίπολη έθεσε γερές βάσεις για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021 (ph)

Δυναμικά μπήκε η Τρίπολη στη μάχη για τη διεκδίκηση της πόλης που θα οριστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Τόσο η αποστολή του Δήμου Τρίπολης στη Ρωσία όσο και τα εγκαίνια της έκθεσης του διεθνούς φήμης Τριπολίτη γλύπτη Νίκου Φλώρου αποτέλεσαν την καλύτερη αφετηρία για την επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου.



Τα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν στις 6/3/14 στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη συγκέντρωσαν τα βλέμματα του πνευματικού κόσμου της Ρωσίας και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ρωσικών και διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Τρίπολη άνοιξε τα φτερά της στο παγκόσμιο «γίγνεσθαι» της τέχνης και του πολιτισμού. Ο Δήμος Τρίπολης ξεκίνησε ουσιαστικά ένα μεγάλο ταξίδι προς το 2021 που σαν πρωταρχικό στόχο έχει την καθιέρωση της αρκαδικής πρωτεύουσας ως μία μοναδική κοιτίδα πολιτισμού στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η προσπάθεια αυτή θα προωθήσει  τη δημιουργία υποδομών πολιτισμού στην πόλη της Τρίπολης και θα ενισχύσει σημαντικά το ευρωπαϊκό της πρόσωπο.

Η αρχή που έγινε στη Ρωσία ήταν η καλύτερη δυνατή και φέρει τη σφραγίδα ενός μεγάλου ονόματος της παγκόσμιας τέχνης, του Τριπολίτη γλύπτη Νίκου Φλώρου. Η παρουσία υψηλών καλεσμένων στην έκθεση του Νίκου Φλώρου αλλά και τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ για την πρωτοβουλία του Δήμου Τρίπολης να θέσει την έκθεση αυτή υπό την αιγίδα του δημιούργησαν ήδη το απαιτούμενο κλίμα για να διεκδικήσει η Τρίπολη με αξιώσεις το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα αυτή που φιλοξενήθηκε η έκθεση Φλώρου στην Αγία Πετρούπολη υπάρχουν οι αυθεντικοί πίνακες του Ραφαήλ. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Έλληνας εν ζωή καλλιτέχνης φιλοξενήθηκε μαζί με τα έργα του στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του μοναδικού στον κόσμο συγκροτήματος Hermitage.

Η Τρίπολη βρέθηκε για αρκετές μέρες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος και έγινε πρέσβειρα του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού αξιοποιώντας άριστα τη μοναδικότητα της τέχνης του Νίκου Φλώρου και το ειδικό βάρος που το όνομα αυτό φέρει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Εκτός από τον πρόξενο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ. Θεόδωρο Μπιζάκη στα εγκαίνια της έκθεσης του Νίκου Φλώρου βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ευσταθίου, κυβερνητικοί παράγοντες της Ρωσίας που ασχολούνται με τον τουρισμό και τον πολιτισμό καθώς και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης μαζί με τη διοίκηση του Κρατικού Μουσείου της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της αποστολής στη Ρωσία ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, τόνισε ότι η Τρίπολη έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ και υπογράμμισε ότι: «ήρθε η ώρα η αρκαδική πρωτεύουσα να αποκτήσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ που θα της επιτρέψει να δει πιο αισιόδοξα το μέλλον».

Προηγούμενο άρθροΤελευταία νέα 17-03-2014 (ανανεώνεται τακτικά)
Επόμενο άρθροΜουνάφο στη Δ.Ρ.Τ: «Διορθώνουμε τα λάθη μας»
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5