«Ιερός» πόλεμος για τη μισθοδοσία των κληρικών – Επιμένει ο Τσίπρας: Εκτός Δημοσίου οι ιερείς

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 15:33

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό βίωσε η κυβέρνηση καθώς, με ομόφωνη απόφασή της, η Εκκλησία αποφάσισε να μην δεχχθεί το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου, με το Μαξίμου, να σκληραίινει την στάση του δηλώνοντας πως οι κληρικοί θα παραμείνουν και θα πληρώνονται από το δημόσιο.

Χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού, είναι το γεγονός οτι η ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου εξέφραζε την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι η Εκκλησία θα συμφωνήσει με το προσύμφωνο.«Εκρηκτικό» ήταν το κλίμα στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου συζητήθηκε το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου.Κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι δύο μητροπολίτες, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο οποίος κατήγγειλε την διαδικασία και ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετα από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.

Οι διάλογοι «φωτιά» στην Ιερά Σύνοδο: Μακαριότατε δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα

Μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ότι δεν γίνεται δεκτό το προσύμφωνο, ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού.
Με σκληρό τόνο αυτήν την φορά το Μαξίμου ξεκαθάρισε την θέση του δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν μόνοι τους όσον αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μαξίμου, την  ώρα που η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας φαίνεται να τον έχει αδειάσει.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί – σε κάθε περίπτωση – ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Πηγή: dikaiologitika.gr