Ημερίδα του Δήμου Τρίπολης για την καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας – Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR» (vid/pics)

Ο Δήμος Τρίπολης και το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» πραγματοποίησαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2023,  στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης (Παπαναστασίου 25, Τρίπολη, 22100), ημερίδα με θέμα «Καταπολεμώντας την Ενεργειακή Φτώχεια: Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR».

Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε στις 11: 00 το πρωί, χαιρετισμό απηύθυνε τόσο ο Πρόεδρος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης όσο και ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αν. Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ κος Χάρης Δούκας.



Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση στοιχείων σχετικά με τον εντοπισμό των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, η παροχή χρήσιμων συμβουλών για την εξοικονόμηση ενέργειας, η ενθάρρυνση της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από τους Δημότες και η παρουσίαση προτάσεων και εκτιμήσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας .

Mέσω του POWERPOOR , δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να διευρύνουν την κοινωνική τους πολιτική και παράλληλα, μέσω της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων, να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων: η υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε τοπικό επίπεδο, η αντιστάθμιση των ενεργειακών τους καταναλώσεων μέσω της εφαρμογής του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού και τα καινοτόμα τεχνολογικά και χρηματοοικονομικά εργαλεία για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

Ο Πρόεδρος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης στον χαιρετισμό του παρουσίασε το έργο δράσης και λειτουργίας της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ αλλά και τη σημασία του προγράμματος POWERPOOR με το οποίο ενισχύεται η προβολή και η δικτύωση των Δήμων με Ευρωπαϊκούς Δήμους, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόσθετης χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο και ρόλο του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και τόνισε ότι ο Δήμος Τρίπολης μέσω αυτής της συνεργασίας  στοχεύει στη χάραξη μιας βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής προς όφελος των δημοτών , γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως με την ίδρυση της νέας κοινωνικής δομής του Δήμου, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που είναι η τέταρτη κατά σειρά κοινωνική δομή του Δήμου Τρίπολης στο πλαίσιο στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Ο κος Τζιούμης αναφερόμενος στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που πλήττει γενικότερα τη χώρα, την Ευρώπη αλλά και την πόλη μας, δεν παρέλειψε να επισημάνει τα μεγάλα γραφειοκρατικά κωλύματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή- λόγω κενών στη σχετική νομοθεσία-  στην προσπάθειά της να δώσει λύσεις και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών  μέσω και της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας και ζήτησε τη συνεργασία όλων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο κος Γιάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ αμέσως μετά προχώρησε στην παρουσίαση της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και ακολούθησαν οι υπόλοιποι εξειδικευμένοι ομιλητές επικεντρώνοντας στα βασικότερα σημεία του θέματος της εν λόγω ενημερωτικής εκδήλωσης για την Ενεργειακή Φτώχεια και το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής:

11:00-11:10 Χαιρετισμοί – Δημήτρης Καφαντάρης, Πρόεδρος ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ – Κωνσταντίνος Τζιούμης, Δήμαρχος Τρίπολης

11:10-11:20 Παρουσίαση της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ Γιάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ

11:20-11:50 Κεντρική ομιλία Ενεργειακή Κρίση και Ενεργειακή Φτώχεια Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ

11:50-12:10 Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR – Μεθοδολογία Εντοπισμού και Υποστήριξης Ενεργειακά Ευάλωτων Νοικοκυριών (POWERPOOR TOOLKIT) Νικολέττα Μανέτα

12:10-12:30 Ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας Πέννυ Καζάκη

12:30-12:45 Εφαρμογή POWERPOOR στο Δήμο Τρίπολης Κατερίνα Σιάμπου

12:45-13:00 Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα: Δράσεις & Ευκαιρίες Από τη θεωρία στην πράξη – Η συνεισφορά της εφαρμογής Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού στις Ενεργειακές Κοινότητες ως καλή πρακτική για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας Γιάννης Γεώργιζας

13:00-13:30 Συζήτηση

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση για το πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης «Κανένας Μόνος στην Πανδημία»
Επόμενο άρθρο‘Aρθρο του Πέτρου Τατούλη στην Εφημερίδα των Συντακτών: “Αύξηση του κατά κεφαλήν κρατικού χρέους πάνω από 4.142 ευρώ την τριετία 2020-2022”