Υποβάθμιση του Πανεπιστημίου στην πόλη μας

Πέμπτη, 4 Απρίλιος 2019 11:21

Στα πλαίσια της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου, η ηγεσία του Πανεπιστημίου, μετά από σύσταση και διαβούλευση επιτροπής ειδικών και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Τμημάτων, κατέθεσε στο Υπουργείο εμπεριστατωμένη πρόταση που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στην Τρίπολη, την μετεξέλιξη του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών σε πολυτεχνικό τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (ΗΜΜΥ), τη μετακίνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής από την Σπάρτη στην Τρίπολη (με καίριο επιχείρημα την ύπαρξη ενός άρτια εξοπλισμένου και επανδρωμένου νοσοκομείου στην πόλη μας), τη δημιουργία νέου Τμήματος Κτηνιατρικής στην Τρίπολη κ.α.

Ακολουθούν σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν στην πρόταση για το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών:https://www.esos.gr/arthra/61928/sta-kagkela-o-kosmitoras-tis-sodp-kai-oi-kathigites-toy-tm-pliroforikis-toy-panep

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/284493_anoikti-epistoli-kathigiton-toy-tm-pan/mioy-peloponnisoy-gia-tin-epikeimeni

Το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν απάντησε ποτέ επίσημα στην πρόταση του Πανεπιστημίου, αλλά, όπως διαφαίνεται από τις ανεπίσημες συζητήσεις και τις διαρροές, προτίθεται να υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο στην πόλη μας. Αρνήθηκε την ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής, αρνήθηκε τη μετακίνηση της Νοσηλευτικής, αρνήθηκε την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής, αρνήθηκε την μετεξέλιξη του υπάρχοντος τμήματος σε ΗΜΜΥ. Δηλαδή δε μας απαντά επίσημα και διαρρέει τις συνεχείς αρνήσεις του ανεπίσημα.

Από την άλλη, στα πλαίσια της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει προβλήματα, το Πανεπιστήμιο Πατρών αρνείται να δεχτεί όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Και τι σκέφτεται να κάνει το Υπουργείο; Όσα Τμήματα από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν είναι ευπρόσδεκτα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δηλαδή όλα τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕ), σκέφτεται να τα συχωνεύσει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αυτό δε θα ήταν πρόβλημα αν υπήρχε ένας ακαδημαϊκών κριτηρίων σχεδιασμός.

Αλλά όχι, όπως όλα τα πράγματα, γίνεται κι αυτό με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Κι η ανεπίσημη πρόταση του Υπουργείου είναι να συχνωνευτεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου και τη ΣΤΕ (τους ανεπιθύμητους από το Πανεπιστήμιο Πάτρας δηλαδή) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Και μάλιστα η ΣΤΕ να γίνει Σχολή Μηχανικών με έδρα την Πάτρα!!! Όπου να σας θυμίσω ότι η Πάτρα δεν ανήκει καν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου! Και σας θυμίζω ότι είχε αρνηθεί να ιδρύσει Πολυτεχνική Σχολή στην Τρίπολη!

Ακολουθούν σχετικές διαρροές:

https://www.esos.gr/arthra/61986/syghoneyetai-me-pan-peloponnisoy-i-ste-toy-tei-dyt-elladas-edra-tis-neas-sholis

https://www.esos.gr/arthra/62001/telesigrafo-yp-paideias-pros-pan-patron-den-tha-idrythei-nomiki-kai-geoponiki-ean-den

Δηλαδή το Υπουργείο, όχι μόνο πέταξε στα σκουπίδια όλες τις προτάσεις του Πανεπιστημίου που αφορούσαν στην πόλη μας, στην αναβάθμιση και στην ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου στην πόλης μας, αλλά τώρα έρχεται να μας πει ότι ιδρύει Πολυτεχνική Σχολή που, ναι μεν θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά θα έχει έδρα την Πάτρα!

Τί θα κάνετε κύριοι για αυτό; Η πόλη μας, το Πανεπιστήμιο μας χρειάζεται τις φωνές όλων μας!

Με εκτίμηση,

Παρασκευή Ραυτοπούλου, PhD

ΕΔΙΠ Α’

Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Πενεπιστήμιο Πελοποννήσου