Κ.Κοντογιαννης – μέλος επιτροπής “Ελλάδα 2021” | Μεγάλο πακέτο δράσεων από τον Δήμο Τρίπολης – Αρκετές από αυτές θα υλοποιηθούν (vid)

Η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε κτίρια 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα
Σάββατο και Κυριακή 12 και 13 Ιουνίου…

Για αυτή την δράση – και όχι μόνο – μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο ο κ.Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΛΛΑΔΑ 2021….



Αρχικά ο κ.Κοντογιάννης ανέφερε: “Η επιτροπή εξαρχής σχεδιάζοντας το πρόγραμμα, που θέλει να υλοποιήσει, δεσμεύτηκε, πως η διάρκεια του θα είναι 12μηνη. Το πρόγραμμα δεν θα είναι εστιασμένο μόνο στην επανάσταση, αλλα θα είναι απλωμένο και σε άλλα πράγματα, όπως η πορεία της Ελλάδας, οι Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμα τους αλλά και το πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα στο μέλλον”, ενώ μιλώντας για την δράση που θα γίνει το στις 12 και 13 Ιουνίου σε 18 πόλεις – ανάμεσα τους και η Τρίπολη – δήλωσε: “Η δράση αυτή ασχολείται με το κομμάτι της ιστορίας. Ηταν σχεδιασμένη να γίνει 25η Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε λόγω covid. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γίνεται ένα τόσο μεγάλο project video mapping. Για να υλοποιηθεί από πλευράς προβολικών συστημάτων συνεργάστηκαν πάρα πολλές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα. Εξαντλήσαμε τα όρια του ανθρώπινου δυναμικού. Εμπλέκονται 41 ερευνητές (ιστορικοι, τεχνικοί, αρχιτέκτονες κτλ).Το αφήγημα που θα δείτε έχει παραχθεί αποκλειστικά από εικαστικά έργα. Δεν έχει στόχο να κάνει μάθημα ιστορίας, αλλά να νιώσουμε την ιστορία”.

Παράλληλα η επιτροπή προωθεί όπως μας ανέφερε και μια ακόμα σημαντική δράση το νομισματικό πρόγραμμα (περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας, στα οποία οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αποτύπωσαν, με τη μοναδική τους τεχνική, εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση – διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). “Αυτό είναι ένα διπλό εργαλείο. Από την μια αυτό είναι το εργαλείο με το οποίο πορεύτηκε η επιτροπή – γιατί δεν έχει παρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος – για να κάνει όσα έκανε και όσα θα κάνει μελλοντικά. Θα κάνει πολλά πράγματα η επιτροπή ακόμα, όπως η γιορτή των πόλεων, στην οποία θα μπει και η Τρίπολη. Έχουμε εμπλοκή επίσης με το πολύ καλό πρόγραμμα, που έχει αναπτύξει ο Δήμος Τρίπολης και το έχουμε εντάξει στο Αντώνης Τρίτσης. Είχαμε κάνει μια επαφή με τον Δήμαρχο και έχουμε ένα μεγάλο πακέτο δράσεων, που έχει υποβληθεί και έχει εξασφαλιστεί από την επιτροπή η χρηματοδότηση για αρκετές από αυτές μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης”, ενώ πρόσθεσε μιλώντας για το νομισματικό πρόγραμμα: “Είναι μια ευκαιρία γιατί είναι 14 νομίσματα και είναι μια επέτειος, την οποία δεν θα την ξαναζήσουμε. Αυτά εκτιμάται – επειδή με το που θα λήξει το έτος το απόθεμα θα εξαφανιστεί – πως θα αποκτούν διαρκώς συλλεκτική αξία. Η επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα σημείο πώλησης πέραν του eshop (στην Τρίπολη στο βιβλιοπωλείο ΚΑΡΜΠΟΝ του Δημήτρη Δημόπουλο – απέναντι από το παλιό Δημαρχείο, στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως)

Τέλος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού που “ταλαιπώρησε” την επιτροπή μιας που υπήρξαν προσκόμματα και αλλαγές στον σχεδιασμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, πως δεν θα γίνουν και άλλες δράσεις – πέραν αυτών που ήδη έχουν γίνει – με στόχο να μείνουν και κάποια πράγματα για το “αύριο”.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

 

Λίγα λόγια για την δράση:

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στις 12 και 13 Ιουνίου, η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μίας κεντρική δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων, θα προβληθεί με την τεχνική του projection mapping η «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν.

Η προβολή θα γίνει ταυτόχρονα στις όψεις και των 18 επιλεγμένων κτιρίων, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η δράση είναι: Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης), Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), Νάουσα (Δημαρχείο), Ναύπλιο (Δημαρχείο), Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Ρόδος (Δημαρχείο), Σύρος (Θέατρο Απόλλων), Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και Χίος (Τείχος του Κάστρου – Porta Maggiore).

Η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι προβολές θα έχουν διάρκεια 18 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται ανά μισή ώρα από τις 21.30 μέχρι τις 23.30. Σημειώνεται ότι το εικαστικό περιεχόμενο επενδύεται από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές θα ενισχυθούν από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η εν λόγω δράση είχε προγραμματιστεί και ήταν έτοιμη προς υλοποίηση την 25η Μαρτίου, εξαιτίας, όμως, των περιορισμών που επέβαλε εκείνη τη χρονική περίοδο η πανδημία, αναβλήθηκε.

Τα «μυστικά» ενός καινοτόμου εικαστικού αφηγήματος

Το θέμα της προβολής είναι η αφήγηση της Επανάστασης του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Το υλικό που συνθέτει το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μια ιδιαίτερη μεθοδολογική προσέγγιση του TUC TIE Lab με την ονομασία visual layering, η οποία «δίνει ζωή» στα έργα τέχνης, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της προβολής, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει απεικονίσεις από τη ζωή στην Ελλάδα πριν την Επανάσταση, να ακολουθήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα, όπως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας ή η εξέγερση στη Μολδοβλαχία, να παρακολουθήσει δραματοποιημένες καθοριστικές στιγμές του Αγώνα, όπως τη Μάχη στα Δερβενάκια ή την Έξοδο του Μεσολογγίου, να μάθει για τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, το Φιλελληνισμό και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.

Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

Η αφήγηση της Επανάστασης και σε ψηφιακή εφαρμογή

Ένα περίπου μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής (app) η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους, το οπτικοακουστικό αφήγημα που θα προβληθεί στις 12 και 13 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο κάθε χρήστης, αφού εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή στη συσκευή του, θα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο εφόσον σταθεί σε ενδεδειγμένη θέση μπροστά από το κάθε κτίριο και στοχεύοντας με την κάμερα της συσκευής στην όψη του. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής, θα έχει πρόσβαση σε πλήθος ενημερωτικών πληροφοριών για τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Λίγα λόγια για το TUC TIE Lab

Το έργο υλοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου TUC TIE Lab Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θεόδωρου Εσπίριτου. Η Μαριάνθη Λιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει αναλάβει τη γενική διαχείριση του έργου, στο οποίο εργάζονται συνολικά 41 επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές του Εργαστηρίου σε Αθήνα και Χανιά. Η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε από τον Γεώργιο Μαγουλά.

Το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ένα από τα πιο εξωστρεφή ακαδημαϊκά εργαστήρια στην Ελλάδα, με ενεργή, διεθνή παρουσία στον τομέα της αρχιτεκτονικής και των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών. Η έρευνα αιχμής και οι μεθοδολογίες που αναπτύσσει βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, με κυριότερους αυτούς της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού, του δημόσιου χώρου και του τουρισμού.

Προηγούμενο άρθροΥΠΑΙΘ: Οδηγίες για τα self-test κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Επόμενο άρθροΠΡΑΤΤΩ | Η άρνηση στην αναγραφή της χώρας προέλευσης μελιού, εκθέτει την κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο