Κ.Σπυράκος από Τρίπολη: “Με προετοιμασία, ελέγχους και επεμβάσεις μειώνονται τα θύματα και οι βλάβες από σεισμούς” (ph/vid)

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 11:17

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Κατασκευές από τοιχοποιία – Αποτίμηση και επεμβάσεις για σεισμικά φορτία” του Κωνσταντίνου Σπυράκου, Δρ Πολιτικού Μηχανικού, Καθηγητή Ε.Μ.Π., στην Τρίπολη την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Ο κ.Σπυράκος μίλησε για τις σημαντικότερες τρωτότητες των κατασκευών από φέρουσα τοιχοποιία μέσω παραδειγμάτων από αστοχίες σε πρόσφατους σεισμούς (Λέσβος, Κως, Λευκάδα), αλλά και την μεθοδολογία αποτίμησης και επέμβασης σε κατασκευές από τοιχοποιία με βάση τη φιλοσοφία των σύγχρονων κανονισμών.Επιπλέον ο κ.Σπυράκος παρουσίασε τις σημαντικότερες παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες μεθόδους επεμβάσεων για υφιστάμενα κτίρια, διατηρητέα – μνημεία ή μη.

“Οι μισές κατασκευές στην χώρα μας και πολλές στην Πελοπόννησο είναι από τοιχοποιία. Σε σεισμούς τα κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία, ιδιαίτερα αυτά που δεν είναι κατάλληλα διατηρημένα και ενισχυμένα, είναι αυτά που παθαίνουν τις μεγαλύτερες βλάβες. Επειδή πολλά από αυτά είναι διατηρητέα ή μνημεία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Σπυράκος, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν γίνεται check up σε κτίρια όπου στεγάζονται σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες τόνισε: “Τα κτίρια όπου υπάρχει συνάθροιση κοινού όπως κινηματογράφοι, θέατρα, σχολεία, εκκλησίες και άλλα, χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής. Υπάρχει νομοθεσία που υποχρεώνει τον έλεγχο αυτών των κατασκευών. Αυτοί οι έλεγχοι δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των κτιρίων”.

Ο κ.Σπυράκος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δούμε με προσοχή και τις κατασκευές στο οδικό δίκτυο, όπως για παράδειγμα οι γέφυρες – εκεί όπου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – υπάρχουν συχνά αστοχίες.”Σεισμοί θα γίνουν. Με προετοιμασία, ελέγχους και επεμβάσεις μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των βλαβών και των θυμάτων”, τόνισε κλείνοντας.

Η Χαρίκλεια Τσιώλη, πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου μίλησε για την εκδήλωση που έγινε στην Τρίπολη, μια εκδήλωση αναγκαία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει μια ιδιαίτερη σεισμικότητα με μεγάλο απόθεμα παλαιών κτιρίων, τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί και θωρακιστεί αντισεισμικά.

Όσον αφορά στα σχολεία της περιοχής μας και το κατά πόσο είναι θωρακισμένα απέναντι σε έναν ισχυρό σεισμό, δήλωσε: “Τα σχολεία ανήκουν σε άλλη κατηγορία, καθώς είναι κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια στηρίζονται σε αντισεισμικούς κανονισμούς. Στα περισσότερα έχουν γίνει έλεγχοι τρωτότητας σε πρώτο στάδιο”, ενώ γνωστοποίησε, πως το ΤΕΕ έχει θέσει τα μέλη του στην διάθεση της πολιτείας, προκειμένου να γίνουν νέοι έλεγχοι στα σχολεία και να υποβληθούν προτάσεις για την αντισεισμική τους θωράκιση. “Είμαστε σε συζητήσεις γι΄ αυτό το θέμα”, υπογράμμισε η κα.Τσιώλη.

Δείτε τις δηλώσεις και αποσπάσματα από την ενημερωτική εκδήλωση: