Κ.Τζιούμης: Προτάσεις για έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – Θα αλλάξει εντελώς η εικόνα της πόλης και των χωριών μας” (video)

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 14:25

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (11/02) ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Κώστας Τζιούμης.

Αρχικά ο Δήμαρχος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου στόχος ήταν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της συνυπάρχουσας οικονομικής δυσκολίας που έφερε μαζί της. “Προσπαθούμε να βρούμε συνέχεια νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βελτιώσουν την εικόνα του δήμου αλλά για το επίπεδο ποιότητας ζωής των πολιτών”, ανέφερε μεταξύ άλλων.Στην συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης” και στις προτάσεις που έχει υποβάλλει ο Δήμος Τρίπολης.

Δυο εκ των προτάσεων – που έχουν πάρει προέγκριση – αφορούν:

Η πρώτη στην δημιουργία ψηφιακού μουσείου αγώνα, στο Πετροπούλειο κληροδότημα, προκειμένου να είναι – όπως τόνισε ο Δήμαρχος  – στο κέντρο της πόλης και άρα εύκολα προσβάσιμο. Παράλληλα ο κ.Τζιούμης τόνισε, πως ένα τέτοιο μουσείο, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. “Πιστεύω πως θα εγκριθεί και πολύ σύντομα στη χρονιά αυτή ή στην αρχή της επόμενης χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αρχίσει η λειτουργία του”, τόνισε.

Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με το κτίριο Τσιχριτζή – εκεί που στεγάζεται σήμερα Φιλοτεχνικός όμιλος – ένα κτίριο το οποίο είναι δωρεά στο δήμο Τρίπολης από τον αείμνηστο Τσιχριτζή. Ο δωρητής είχε εκφράσει την επιθυμία του να γίνει στον χώρο αυτό μια δημοτική πινακοθήκη. Αυτό λοιπόν ακριβώς αφορά και η δεύτερη πρόταση του Δήμου, την δημιουργία δηλαδή μιας δημοτικής πινακοθήκης, όπου θα υπάρχουν και μόνιμες αλλά και περιοδικές εκθέσεις.

Επιπλέον όπως ανέφερε ο κ.Τζιούμης υποβλήθηκαν προτάσεις που αφορούν στην χρηματοδότηση μελετών για:

  • ανάπλαση της πλατείας Κολοκοτρώνη
  • ανάπλαση της πλατείας Βαλτετσίου
  • ανάπλαση του λόφου Μπιτσάνη, όπου προβλέπεται να γίνει χώρος πρασίνου και κοινόχρηστος χώρος
  • Συλλεκτήρων (αποχέτευσης) “ακαθάρτων” περιοχών

Τέλος ο Δήμαρχος δήλωσε: “Χτες μας ήρθε και η έγκριση από το Παρακαταθηκών και Δανείων, για το αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής των Φιλικών που είχε ενταχθεί πριν περίπου δυο μήνες στο Τρίτσης. Άμεσα προχωρούμε στην δημοπράτηση του έργου αυτού, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ για να λυθεί, το πρόβλημα των πλημμυρών που ξεκινά από την περιοχή των Φιλικών και καταλήγει στον ΟΣΕ”. “Θα αλλάξει εντελώς μορφή και εικόνα της πόλης και των χωριών μας”, υπογράμμισε.

Το δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρει:

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης (11/2/2021), ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης.

Ο Δήμαρχος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της πορείας και της τύχης του Δήμου μας προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των συμπολιτών μας και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν μέσα στις σκληρές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε και, δυστυχώς βιώνουμε.

Προς τούτο παρακολουθούμε και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε πρόσκληση, κάθε ευκαιρία για την επιτέλεση έργου, για άντληση πόρων, για λύση προβλημάτων. Πασχίζουμε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, για την εκμετάλλευση πόρων, προγραμμάτων, “εργαλείων”. Και βέβαια για κάθε προσπάθειά μας, για κάθε βήμα μας, ενημερώνουμε με κάθε τρόπο και μέσο τους πάντες.

Ήδη, σε σχέση με το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», καταθέσαμε πρόταση για την έγκριση και χρηματοδότηση μελετών:

Ανάπλαση πλατείας Κολοκοτρώνη και πλατείας Βαλτετσίου.
Διαμόρφωση λόφου Μπιτσάνη.
Συλλεκτήρων (αποχέτευσης) “ ακαθάρτων” περιοχών, προϋπολογισμού 557.594,51 ευρώ.

Για τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου – στο “Πετροπούλειο” – κατατέθηκε αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού 438.216,00 ευρώ, όπως και για τη δημιουργία (επιτέλους!) της Δημοτικής Πινακοθήκης στο “Τσιχρίτζειο”, προϋπολογισμού 305.288,00 ευρώ, δημιουργία για την οποία έχουμε και την “πρόταση – συμπαράσταση” από την ΕΛΛΑΔΑ 2021.

Τέλος, από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» εγκρίθηκε:

η δαπάνη, προϋπολογισμού 2.500,000,00 ευρώ, για το έργο “Αποχέτευση ομβρίων περιοχής Φιλικών” και
από το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων η δανειακή σύμβαση για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Με τη θετική συνέργεια και στήριξη όλων των δημοτών μας σε κάθε φιλόδημη και κοινωφελή προσπάθειά μας συνεχίζουμε στοχευμένα, συγκεκριμένα και, όπως αποδεικνύεται, αποτελεσματικά.”