Κ.Τζιούμης: “Τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Τρίπολης θα αλλάξει εικόνα”

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020 21:21

Για την πανδημία του κορωνοϊού, μια σειρά έργων που είναι σε εξέλιξη, αλλά και τον αγώνα δρόμου του Δήμου για να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να γίνουν έργα που θα αλλάξουν εικόνα τόσο η Τρίπολη όσο και τα χωριά του Δήμου τα επόμενα χρόνια, μίλησε στο πλαίσιο της live επικοινωνίας του με δημότες, μέσω facebook ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Κώστας Τζιούμης.

Στην επικοινωνία που έχει με τους δημότες, σε σταθερή βάση στο τέλος κάθε μήνα, απάντησε και στα ερωτήματα που του έθεσαν οι πολίτες.Αρχικά ο Δήμαρχος σχολίαζοντας την σημερινή συμβολική ημέρα – μιας που άρχισε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην χώρα μας – έστειλε το δικό του μήνυμα ελπίδας στους δημότες, λέγοντας πως το 2021 σαφώς και θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά και η πανδημία – από την οποία δυστυχώς πολλοί έχασαν και δικούς τους ανθρώπους – θα μείνει πίσω σαν μια κακή ανάμνηση. “Θα πάρουμε την ζωή μας πίσω”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε, πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ,που προκάλεσε η πανδημία στον τομέα της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Στολισμός σε χωριά:

Προσπαθήσαμε να βάλουμε σε όλα τα χωριά στολίδια. Κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά είναι δύσκολο, γιατί είναι 75 χωριά. Κατά κοινή παραδοχή ο στολισμός φέτος είναι εκπληκτικός. Συγχαρητήρια σε όσους τον σχεδίασαν και τον υλοποίησαν. Φέτος δεν μπορούσαν να γίνουν εκδηλώσεις, επομένως αποφασίσαμε να υπάρχει περισσότερος στολισμός.

Μεγάλη επιτυχία και η απόφαση μας φέτος να επεκταθούμε και στο πάρκο με το τρένο, όπου έγινε μια αναβάθμιση και όλη η περιοχή στολίστηκε και έγινε θεματικό πάρκο. Ήταν μια πρόβα για την επόμενη χρονιά, που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επεκτείνουμε το χριστουγεννιάτικο χωριό για να δημιουργήσουμε έναν χώρο παραμυθιού, για να γίνει η Τρίπολη το κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για όλη την Ελλάδα.

ΔΑΚ:

Έγινα μια σημαντική παρέμβαση τις ημέρες, που ήταν κλειστό. Βάφτηκαν και καλλωπίστηκαν οι χώροι κάτω από τις κερκίδες, που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Παρακαλώ να τα σεβόμαστε και να μην τα καταστρέψουμε.

Μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα γίνουν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα υπογράψουμε την σύμβαση και αρχίζει ο εργολάβος για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Θα υπογραφεί και η σύμβαση για κερκίδες και ταρτάν. Μένει και ο χλοοτάπητας. Υποβάλλουμε στον Τρίτση πρόταση για εκσυγχρονισμό των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ. Με τα έργα αυτά νομίζω, πως το ΔΑΚ σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι υψηλών προδιαγραφών.

Μείωση τελών για τραπεζοκαθίσματα:

Μηδενίσαμε τα τέλη στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού για την στήριξη των επιχειρηματιών. Μηδενίσαμε τα τέλη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο ήταν κλειστά. Προχωρήσαμε σε μείωση ενοικίων στα δημοτικά κτίρια, που νοικιάζουμε σε επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων κάναμε το μέγιστο για να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες του Δήμου μας, σε μια περίοδο που τα έσοδα του Δήμου έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα έξοδα να έχουν αυξηθεί λόγω απολυμάνσεων κτλ

Κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου του Δημαρχείου προχωρήσαμε σε μείωση ενοικίου κατά 1500 ευρώ τον μήνα.

Ασφαλτοστρώσεις:

Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια. Προχωρήσαμε σε ένα ευρύ δίκτυο ασφαλτοστρώσεων το προηγούμενο διάστημα και σταματήσαμε, λόγω καιρού. Θα συνεχιστούν εντατικά την Άνοιξη. Παράλληλα αυτή την στιγμή σε πολλά σημεία της πόλης μας, γίνονται παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια.

Έχει ξεκινήσει και το ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Το πρώτο που έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Αναπλάσεις στα πάρκα της Τρίπολης:

Τα πάρκα μας – και τα κεντρικά και τα περιαστικά άλση – είναι για εμάς πλούτος και θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στο πρόγραμμα Τρίτσης μια μεγάλη πρόταση αναπλάσεων, όπου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανάπλαση των κεντρικών αλλά και των περιαστικών πάρκων.

Φωτισμός:

Υπάρχει ένα θέμα με τον φωτισμό σε όλη την πόλη. Τρέχει μια διαδικασία και μια προσπάθεια να γίνει εκσυγχρονισμός του φωτισμού σε όλο τον Δήμο. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά ελπίζω το επόμενο διάστημα, θα έχουμε περισσότερα να πούμε.                Το τρέχουμε και πιστεύω πως τους επόμενους μήνες θα έχουμε σημαντικά νέα.

Κυκλοφορία και πάρκινγκ:

Έχουμε πάρει απόφαση για ελεγχόμενη στάθμευση. Περιμένουμε την απάντηση από Πάτρα. Θα αρχίσει να λειτουργεί και τότε αφού θα έχουμε έσοδα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να νοικιάσουμε και κάποια οικόπεδα περιμετρικά του κέντρου για να αυξηθούν οι θέσεις πάρκινγκ.

Στην Κάτω αγορά αν υπάρχει ενδιαφερόμενος ιδιώτης θα γίνει και εκεί πάρκινγκ. Λίγο δύσκολο βέβαια να υπάρξει επενδυτής. Εμείς θα βγάλουμε την προκήρυξη και θα δούμε.

Για το 2021:

Σύντομα θα ανακοινωθεί όλο το πρόγραμμα. Στόχος το 2021 οι εορτασμοί να μην αφορούν μόνο εκδηλώσεις, που φέτος λόγω των συνθηκών, δεν ξέρουμε και αν θα γίνουν όπως τις είχαμε στο μυαλό μας. Στόχος είναι να μείνουν και κάποιες υποδομές. Πρόθεση αρχικά της Πολιτείας ήταν να δοθούν χρήματα και εμείς ως Δήμος υποβάλλαμε προτάσεις. Έχουμε υποβάλλει 7 προτάσεις.

Βγαίνει μια πρόσκληση στον Τρίτση με 50.000.000 ευρώ – ποσό πολύ μικρό. Στο Τρίτσης έχουν προ εγκριθεί αρκετές προτάσεις από αυτές, που είχαμε υποβάλλει στην επιτροπή. Θα έχουμε ασφαλή ενημέρωση σε λίγες μέρες, για το τι θα χρηματοδοτηθεί για υποδομές.

Πρώτη πηγή χρηματοδότησης για το 2021 είναι τα έσοδα του Δήμου – που ειδικά φέτος είναι πολύ λίγα- δεύτερη πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα Τρίτσης και τρίτη πηγή χρηματοδότησης είναι οι ιδιώτες – χορηγοί. Και εκεί κάνουμε μια προσπάθεια.

Έργα στα χωριά:

Για εμάς – το έχουμε πει και το έχουμε δείξει-  τα χωριά έχουν ίδια σημασία με την πόλη και γι αυτό και έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε τομείς που είχαν χρόνια να γίνουν. Θα λύσουμε οριστικά – και με την πρόταση που κατεβάζουμε στο πρόγραμμα Τρίτσης – το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας και την πρόσβασης σε κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

Αντιπλημμυρικά έργα:

Εξαιρετικά σημαντικό αυτό το κομμάτι για εμάς. Δημοπρατήσαμε και βγήκε ανάδοχος για έργα ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ στα χωριά μας. Θα αρχίσει να υλοποιείται τους επόμενους μήνες.

Εντάχτηκε στο πρόγραμμα Τρίτσης ένα πολύ μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο (Φιλικών – ΟΗΕ – μέχρι το γήπεδο του Αστέρα και τον ΟΣΕ). Θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα, για να προχωρήσει. Έχουμε ετοιμάσει μελέτη που αφορά στην περιοχή του Παναρκαδικού, για να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε, πως θα το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια. Θα βγει τον επόμενο μήνα και θα το υποβάλλουμε εκεί. Παράλληλα η Περιφέρεια θα προχωρήσει το έργο των 5.00.000 ευρώ στην περιοχή Νιοχώρι – Ζευγολατιό.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ανέφερε:

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον Δήμο, γιατί πολλά θέματα είχαν μείνει πίσω εδώ και χρόνια. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τα οικονομικά του Δήμου. Εμείς σαν Δημοτική Αρχή είχαμε από την αρχή στόχο, να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις και νομίζω, πως έως τώρα το έχουμε κάνει με επιτυχία.

Είμαστε 15 μήνες Δημοτική Αρχή και έχουμε εντάξει έργα 10.000.000 ευρώ. Έχουμε υποβάλλει προτάσεις σε όσες προσκλήσεις έχουν βγει και έχουμε πετύχει και αποτέλεσμα και αυτό οφείλεται και στις υπηρεσίες του Δήμου.

Στόχος να μπει ο Δήμος και στην νέα ψηφιακή εποχή. Έχουμε ήδη ξεκινήσει. Υποβάλλουμε μεγάλη πρόταση στο Τρίτσης για την πλήρη ψηφιοποίηση του Δήμου. Εφόσον αυτό προχωρήσει σε έναν χρόνο από σήμερα ο Δήμος θα έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως και στην εξυπηρέτηση των πολιτών από μακριά και στον τομέα του τουρισμού, των αγροτών και της προβολής των τοπικών μας προϊόντων.

Τα επόμενα χρόνια τόσο η Τρίπολη όσο και τα χωριά θα αλλάξουν εικόνα.