Κ.Τζιούμης | Τι είπε για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και έργα – Οι απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών (vid)

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 20:07

Το βράδυ της Δευτέρας (29/11) ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Κώστας Τζιούμης επικοινώνησε live (μέσω facebook) με τους πολίτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για εξελίξεις που αφορούν στον Δήμο, αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα τους…

Δείτε το σχετικό βίντεο:Αρχικά ο Δήμαρχος μίλησε για την πανδημία του κορωνοϊού και την καινούργια μετάλλαξη που προβληματίζει τους επιστήμονες. «Η περιοχή μας έχει μια μικρή μείωση κρουσμάτων και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ ζήτησε για ακόμα μια φορά από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να αξιοποιήσουν το μόνο όπλο που έχουμε στην διάθεση μας και να σπεύσουν να το κάνουν.

Για τα Χριστούγεννα (στολισμό και εκδηλώσεις) ανέφερε πως είναι μια περίοδος που η Τρίπολη θα μπορέσει, να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της Πελοποννήσου, ενώ μίλησε για τον στολισμό (θα επεκταθεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες) και τις δράσεις που θα γίνουν εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω κορωνοϊού. «Δεν θα γίνει εκδήλωση – συναυλία για το άναμμα του δέντρου, γιατί θα ήταν ένα πόλος που θα μπορούσε να συγκεντρώσει πολύ κόσμο σε έναν εξωτερικό χώρο, όπου δεν θα μπορούσε να υπάρξει έλεγχος των υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται. Θα γίνει κάποια εκδήλωση κατα την διάρκεια του 15νθημέρου στο Μαλλιαροπούλειο με τα απαραίτητα μέτρα και τα όσα προβλέπονται για την είσοδο πολιτών (εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης)”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια ο κ.Τζιούμης ανέφερε, πως εγκρίθηκε το ποσό ων 1.500.000 ευρώ από το πράσινο ταμείο για την εξαγορά της ιδιοκτησίας Μπεντεβή (δίπλα στην δεξαμενή) που είχε δεσμευτεί από τον δήμο πριν από 60 χρόνια, για να γίνει εκεί ένας κοινόχρηστος χώρος. «Θα δούμε, πως θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, για να τον επισκέπτονται και να τον χαίρονται οι πολίτες. Η περιοχή αυτή της Τρίπολης θα αποκτήσει χώρους, που θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων αυτών αλλά και των κατοίκων όλης της πόλης. Στόχος μας να εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις από οποιοδήποτε πρόγραμμα τρέχει», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ακόμα ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα:

– για την αξιοποίηση του πάρκου των Παναρκάδων, το οποίο δεν ανήκει στο Δήμο Τρίπολης, αλλά εμπεριέχεται στην μελέτη που έχει γίνει για την διασύνδεση όλων των πάρκων
– για την ελεγχόμενη στάθμευση επανέλαβε πως προχωράει και περίπου μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ενεργοποιηθεί (θα επανέλθουν οι κάρτες στάθμευσης και θα υπάρχει και ηλεκτρονικό σύστημα)
– θα προχωρήσει ο Δήμος στην δημιουργία πάρκινγκ, ενοικιάζοντας χώρους όταν υπάρξουν έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος
– για την συντήρηση των παιδικών χαρών, ανέφερε πως έχουν φτιαχτεί 14 νέες παιδικές χαρές που δεν χρειάζονται συντήρηση (πλην της Αγίας Βαρβάρας που είχαμε καταστροφές λόγω κακοκαιρίας), ενώ τόνισε, πως σε κάποιες παλιές παιδικές χαρές με παλιά παιχνίδια το κόστος συντήρησης είναι πολύ υψηλό, γιατί δεν είναι πιστοποιημένες (θα γίνουν νέες παιδικές χαρές και σε μερικά χωριά)

– για την συντήρηση των διαβάσεων πεζών, ανέφερε πως γίνεται συνεχώς με τον Δήμο να έχει στην διάθεση του μόνο έναν υπάλληλο, που κάνει αυτή την δουλειά (βάψιμο σε κάγκελα, διαβάσεις, κράσπεδα κτλ), ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στην μείωση του προσωπικού του Δήμου τα τελευταία χρόνια

Ο κ.Τζιούμης μίλησε και για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης (ΣΔΑΜ) και τον Δήμο Τρίπολης, ο οποίος επηρεάζεται από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. «Σπουδαία επιτυχία το ότι μπήκε και ο Δήμος Τρίπολης σε αυτό το σχέδιο. Τα επόμενα χρόνια αν το εκμεταλλευτούμε όλοι θα μπορέσει να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας μας και του Δήμου», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε και για ένα πρόγραμμα απασχόλησης (μέσω ΟΑΕΔ για 7 μήνες) που αφορά σε νέους άνεργους ηλικίας 18-29 ετών (και ο Δήμος θα διεκδικήσει κάποιες θέσεις – ειδικότητες).

Για το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο Παπαναστασίου, τόνισε πως αναζητείται ένα πρόγραμμα, για να μπορέσει να ενταχθεί, καθώς έχει πολλά προβλήματα το κτίριο.
«Προχωράμε σε ένα σημαντικό μουσείο, αυτό της δασικής ιστορίας στο Χρυσοβίτσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια», δήλωσε ο κ.Τζιούμης στην συνέχεια, ενώ πρόσθεσε, πως σε λίγους μήνες η Περιφέρεια θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο (όταν ολοκληρωθεί και η μελέτη που γίνεται από τον Δήμο Τρίπολης). Ακόμα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο μουσείο Λαμπράκη, λέγοντας πως τους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ προχωρά και το μουσείο ελιάς και σιδηροδρόμου στο Ελαιοχώρι.

Για τις λακκούβες στα χωριά, ανέφερε πως γίνονται μεγάλες παρεμβάσεις (και μέσα στην πόλη), ενώ για το θέμα των ασφαλτοστρώσεων, ξεκαθάρισε πως δεκάδες δρόμοι χρειάζονται παρεμβάσεις, αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν για όλους (έχουν ζητηθεί χρήματα από το υπουργείο για το ζήτημα αυτό). «Οι δρόμοι έχουν μείνει πάνω από δέκα χρόνια, χωρίς παρεμβάσεις. Εμείς κάθε χρόνο θα ρίχνουμε άσφαλτο σε δρόμους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Βασιλείου, ανέφερε, πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα αναβαθμίσει το σύνολο της πόλης, ενώ το έργο δεν θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα, για να μην δημιουργηθεί αναστάτωση τις ημέρες των γιορτών.

Τέλος αναφέρθηκε στην κατασκευή πεζοδρομίων (θα υποβληθεί πρόταση για την κατασκευή πεζοδρομίων από την πλατεία Κολοκοτρώνη έως την πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου), στον Κολοκοτρώνειο δρόμο, στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, στον καθαρισμό σχαρών από την ΔΕΥΑΤ στην πόλη και σε χωριά (είναι σε εξέλιξη), αλλά και στην απογραφή πληθυσμού (δόθηκε παράταση)