Κάλεσμα Κωνσταντινόπουλου για ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής της λίμνης Λάδωνα

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής με επιστολή του στους: Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα, Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Χ. Λαμπρόπουλο, στον Δήμαρχο Γορτυνίας  κ. Στάθη Κούλη και το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας, τους ενημέρωσε για τις επί μακρόν προσπάθειές του για την  προώθηση της ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής της Λίμνης Λάδωνα και τους δηλώνει έτοιμος και πάλι «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου μας».

Εδώ και πολλά χρόνια  Ο κ. Κωνσταντινόπουλος (από το 2010) ξεκίνησε μία σειρά προσπαθειών και παρεμβάσεων, ώστε να καταφέρει να οδηγηθεί σε φάση τελικής υλοποίησης το έργο ανάδειξης της Λίμνης του Λάδωνα – ένα έργο πνοής και ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Οι  δράσεις του έργου περιλαμβάνουν ενέργειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, υποστήριξης οικοτουριστικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού (π.χ. ποδηλατόδρομοι), ενσωμάτωσης-στήριξης των παραλίμνιων οικισμών και οργάνωσης του παραλίμνιου χώρου.



Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής και το αναλυτικό ενημερωτικό:
Όπως γνωρίζεις χρόνια τώρα προσπαθώ να συμβάλλω στην ανάπτυξη της Λίμνης Λάδωνα γιατί η περιοχή εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα και δράσεις, όπως:

  • ενέργειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος,
  • υποστήριξης της οικοτουριστικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης,
  • πολιτισμού και αθλητισμού (π.χ. ποδηλατόδρομοι),
  • ενσωμάτωσης-στήριξης των παραλίμνιων οικισμών και οργάνωσης του παραλίμνιου χώρου (π.χ. διευθέτηση χώρων θέασης-παρατηρητήρια).

Οι δράσεις αυτές συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο πνοής και ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή της Αρκαδία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Μετά από πολλές παρεμβάσεις μου έγινε κατορθωτό η ένταξη στο ΠΔΕ του έτους 2014 του έργου (2014ΕΠ02600008) «ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ, με προϋπολογισμό 1.289.618,00 ευρώ και φορέα χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και η ανάληψη από την ΔΕΗ μέρος του κόστους του έργου «Βελτίωση Οδικού Δικτύου, Πουρναριά – Γεφύρι Κυράς – Μυγδαλιά» ύψους 250.259,25  €, που δυστυχώς δεν προχώρησε, λόγω καθυστέρησης.
Σου στέλνω αναλυτικό ενημερωτικό  σημείωμα και θα παρακαλούσα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου μας.

 Ενημερωτικό για την Λίμνη του Λάδωνα
Έργο ανάδειξης της Λίμνης του Λάδωνα
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος από το 2010 ξεκίνησε μία σειρά προσπαθειών και παρεμβάσεων, ώστε να καταφέρει να οδηγήσει σε φάση τελικής υλοποίησης το έργο ανάδειξης της Λίμνης του Λάδωνα – ένα έργο πνοής και ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Οι  δράσεις του έργου περιλαμβάνουν ενέργειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, υποστήριξης οικοτουριστικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού (π.χ. ποδηλατόδρομοι), ενσωμάτωσης-στήριξης των παραλίμνιων οικισμών και οργάνωσης του παραλίμνιου χώρου (π.χ. διευθέτηση χώρων θέασης-παρατηρητήρια). Αναδείχθηκαν τρία ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ και την αξιοποίηση της Λίμνης του Λάδωνα και είναι α) η στάθμη της Λίμνης του Λάδωνα να παραμένει υψηλή για περισσότερο χρονικό διάστημα ώστε να βοηθήσει στην επισκεψιμότητα, β) αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή από τη ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα χρήματα για το οδικό δίκτυο κλπ, γ) η παραχώρηση του μικρού οικήματος της ΔΕΗ που βρίσκεται στην τοποθεσία Κυράς το Γεφύρι για την αξιοποίησή του π.χ. από το Σύλλογο Φίλων του Λάδωνα.

Κατά την περίπλοκη πορεία υλοποίησης του έργου, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ως Βουλευτής Αρκαδίας ανέλαβε πρωτοβουλίες και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς ώστε η Λίμνη Λάδωνα, να περνά στην τελική φάση αξιοποίησής της.
Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ως σήμερα, είναι οι ακόλουθες:

  • 11-1-2010: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κ.Καρτάλη, με το αίτημα να συμπεριληφθεί η προστασία, ανάπτυξη και αξιοποίηση της τεχνητής Λίμνης του Λάδωνα και την ευρύτερης περιοχής, στην ενότητα «Διαχείριση υδάτινων πόρων» του Προγράμματος Δράσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.
  • 8-3-2010: Επίσκεψη στην Λίμνη Λάδωνα με τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ.Καρτάλη και σύσκεψη με φορείς της περιοχής για τον καλύτερο συντονισμό και ανάδειξη του θέματος.
  • 10-6-2010: Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, κ. Κ.Καρτάλης, παρέδωσε τελικό πολυσέλιδο πόρισμα με θέμα «Ένα σχέδιο για την Λίμνη του Λάδωνα» στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
  • 5-7-2010: Συνάντηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συμφωνία για την επικαιροποίηση της μελέτης για τη Λίμνη Λάδωνα και χρηματοδότησή της από την Περιφέρεια.
  • 16-7-2010: Επιστολή στον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό με το αίτημα να γίνει δεκτή η πρόταση του κ.Κωνσταντινόπουλου να αναλάβει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών έργων που υλοποιεί η εταιρία, τη χρηματοδότηση της μελέτης του έργου «Βελτίωση οδικού δικτύου, Πουρναριά-Γεφύρι Κυράς-Μυγδαλιά» που αποτελεί έργο υποδομής και βελτίωσης της πρόσβασης στην περιοχή της Λίμνης.
  • 29-12-2010: Επιστολή προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ζητηθεί ενημέρωση σχετικά με την πορεία επικαιροποίησης της μελέτης και της δημοπράτησής της, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της.
  • 29-6-2011: Σύσκεψη στα γραφεία της αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για την παρουσίαση της προμελέτης και δέσμευση της αναδόχου εταιρείας για ολοκλήρωσή της μέχρι 3-8-2011, όπως και έγινε.
  • 25/1-2/3-13,18/7-2011: Συνεχή ενημερωτικά σημειώματα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πορεία των έργων και την ανάγκη επιτάχυνσης και συντονισμού για τον κοινό σκοπό.
  • 18-2-2011: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ.Κ.Καρτάλη, με το αίτημα να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνει ο απολογισμός, αλλά και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων.
  • 14-12-2013: .
  • 26-12-2014: Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπογράφει την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2014 του νέου έργου «Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα», προϋπολογισμού 1.289.618 ευρώ. Με την απόφαση αυτή άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και σύγχρονων υποδομών, αλλά και την ανάπτυξη ποικίλων μορφών τουρισμού. Από το 2015 έχει ήδη ασκήσει τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επί τους θέματος αυτού, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα η προκήρυξη και η υλοποίηση του έργου.
  • 23-10-2015: Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ.Κωνσταντινόπουλος καταθέτει στη Βουλή την υπ’ αριθμ. 523/23-10-2015 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την πορεία υλοποίησης του έργου «Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα».
  • 25-07-2016: Κατάθεση στη Βουλή της υπ’ αριθμ. 7239/25-07-2016 ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την πορεία υλοποίησης του έργου «Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα».
  • 05-01-2017: Δελτίο Τύπου σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας να προκηρύξουν την μελέτη του έργου.
  • 20-06-2017: Κατάθεση στη Βουλή της υπ’ αριθμ. 6513/20-06-2017 ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για την πορεία υλοποίησης του έργου «Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα» και του έργου «Βελτίωσης του δρόμου Πουρναριά-Γεφύρι Κυράς-Μυγδαλιά». Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον Υπουργό.
  • 22-01-2018: Κατάθεση στη Βουλή της υπ’ αριθμ. 875/22-01-2018 επίκαιρηςερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για την πορεία υλοποίησης του έργου «Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα» και του έργου «Βελτίωσης του δρόμου Πουρναριά-Γεφύρι Κυράς-Μυγδαλιά». Ο Σκουρλέτης δήλωσε αναρμοδιότητα.
  • 30-01-2018: Κατάθεση στη Βουλή της υπ’ αριθμ. 961/30-01-2018 επίκαιρηςερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη για την πορεία υλοποίησης του έργου «Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα» και του έργου «Βελτίωσης του δρόμου Πουρναριά-Γεφύρι Κυράς-Μυγδαλιά». Στις 09-02-2018 κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια ο Σταθάκης δήλωσε τα εξής: «η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες, και η ΔΕΗ απένταξε το έργο. Όσον αφορά στο έργο προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα, που είχε ενταχθεί στο ΠΔΕ κατά τη θητεία του κ.Κωνσταντινόπουλου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, η χρηματοδότησή του παραμένει “νεκρό κονδύλιο” και η χρηματοδότησή του κινδυνεύει για λόγους ουσίας: οι αρμόδιοι φορείς δεν προχώρησαν τις απαραίτητες διαδικασίες.»
  • 28-02-2018: Κατάθεση στη Βουλή της υπ΄αριθμ. 3875/28-02-2018 ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου για το αν  έχει απενταχθεί από το ΠΔΕ το έργο προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα ύψους 1.289.618 ευρώ. Η από 15-05-2018 απάντηση από τον Υπουργό είναι η εξής: «Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του έτους 2014 εντάχθηκε το έργο (2014ΕΠ02600008) ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ, με προϋπολογισμό 1.289.618,00 ευρώ και φορέα χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για το έτος 2017 το ως άνω έργο παραμένει ενταγμένο στο ΠΔΕ με προϋπολογισμό 1.289.618,00 ευρώ, χωρίς να έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην απορρόφηση κονδυλίων με ευθύνη του αρμόδιου φορέα υλοποίησης που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.»

  • 28-02-2018: Κατάθεση στη Βουλή της υπ’ αριθμ. 3874/28-02-2018 ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για τον «ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάδειξης, ανάπτυξης και αξιοποίησης της Λίμνης Λάδωνα» της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον Υπουργό. Με τον Α.Π. 1505/16-04-2018 η ερώτηση μετατράπηκε σε Επίκαιρη. Στις 19-04-2018 κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια ο Σκουρλέτης δήλωσε τα εξής: «η σχετική μελέτη υπάρχει και σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε στις 17 Απριλίου από την Περιφέρεια, είναι πως εγκρίθηκε από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο Αρκαδίας, και αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίησή της. Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι οι απαραίτητοι πόροι έχουν εξασφαλισθεί από το 2014. Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να επισημάνει πως λόγω των καθυστερήσεων από την Περιφέρεια, χάθηκε το κονδύλιο των 250.259,25 ευρώ που είχαν εξασφαλισθεί από τη ΔΕΗ ήδη το 2013.»
  • 07-05-2018: Δελτίο Τύπου σχετικά με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Γορτυνίας για την υλοποίηση του έργου.
  • -01-2019: Κατάθεση στη Βουλή της υπ’ αριθμ. 265/11-01-2019 επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση για να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα. Η επίκαιρη ερώτηση προσδιορίσθηκε προς συζήτηση στη Βουλή στις 18/01, 25/01 και 01/02, όμως ο Υπουργός δεν προσήλθε καμία από τις τρεις φορές, επικαλούμενος φόρτο εργασίας (σχετικό δελτίο τύπου 04-02-2019). Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε αναρμοδιότητα και κατατέθηκε η υπ’ αριθμ. 381/25-02-2019 επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη.
  • 20-05-2019: Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη εντάχθηκε, μέσω της Αρκαδίας 2020 ΤΑΠΤοΚ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 – 2020 το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης της παραλίμνιας περιοχής στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα και της βιώσιμης χρήσης του οικοσυστήματος, με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Βελτίωση οδικού δικτύου, Πουρναριά-Γεφύρι Κυράς-Μυγδαλιά»

Το έργο αποτελεί ένα από τα βασικότερα έργα υποδομής και βελτίωσης της πρόσβασης στην περιοχή της Λίμνης του Λάδωνα.
O κ.Κωνσταντινόπουλος έχει αναλάβει μέχρι σήμερα πολλές πρωτοβουλίες και έχει ασκήσει παρεμβάσεις για την υλοποίησή του:

  • 5-7-2010: Συνάντηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συμφωνία για την επικαιροποίηση της μελέτης για τη Λίμνη Λάδωνα και χρηματοδότησή της από την Περιφέρεια.

Επιστολή προς τους τέως Παραλαδώνιους Δημάρχους σχετικά με την ενημέρωση για τυχόν ύπαρξη έργων ή μελετών που να είχαν δρομολογηθεί και αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής, ώστε να γίνει ιεράρχηση των αναπτυξιακών δράσεων.

  • 9-7-2010: απάντηση του τέως Δήμου Κλείτορος σχετικά με την ύπαρξη του έργου «Βελτίωση του Οδικού Δικτύου, Πουρναριά – Γεφύρι Κυράς – Μυγδαλιά» και την καθυστέρηση της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης του έργου λόγω μη ύπαρξης χρηματοδότησης.
  • 13-7-2010: Επιστολή στον τότε Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Χατζημιχάλη, με σκοπό την ενημέρωσή του για τις εξελίξεις και την υποβολή ερωτήματος κατά πόσο είναι εφικτό η μελέτη να ενταχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην περίπτωση που αποφασισθεί τελικά η χρηματοδότηση και η υλοποίησή της από τη ΔΕΗ ΑΕ.
  • 15-7-2010: Απάντηση του τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου: «η μελέτη του δρόμου Βελτίωση του Οδικού Δικτύου, Πουρναριά – Γεφύρι Κυράς – Μυγδαλιά, μπορεί, εφόσον ολοκληρωθεί, να χρηματοδοτηθεί από τον κωδικό θεματικής προτεραιότητας 23 “Περιφερειακές-Τοπικές οδοί”».
  • 16-7-2010: Επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, με το αίτημα να αναλάβει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών έργων που υλοποιεί η εταιρία, τη χρηματοδότηση της μελέτης «Βελτίωση Οδικού Δικτύου, Πουρναριά – Γεφύρι Κυράς – Μυγδαλιά», που είχε εκπονήσει ο τέως Δήμος Κλείτορος και ήταν ύψους 250.259,25 ευρώ. Θετική ανταπόκριση του Προέδρου.
  • 05-08-2010: Ευχαριστήρια επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ για την αποδοχή της πρότασης και ενημέρωση του τότε Δημάρχου Κλείτορος (28-07-2010),
  • 23-9-2010: Έκδοση απόφασης της ΔΕΗ (ΣΔΑΕΔ, αριθμ. 134/22-9-2010) για την οικονομική ενίσχυση του τέως Δήμου Κλείτορος για την εκπόνηση της μελέτης,
  • 14-2-2011: Συνάντηση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και δέσμευση για ακόμη μια φορά από τους αρμόδιους ότι η μελέτη για το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.
  • 22-10-2012: Επιστολή προς τον Δήμαρχο του τέως Δήμου Κλείτορος και σημερινού Δήμου Γορτυνίας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου,
  • 2-11-2012: Επιστολή του Δημάρχου Γορτυνίας προς τη ΔΕΗ σχετικά με την ένταξη του εγκεκριμένου ποσού στα προγράμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή μόνο ενός τμήματος του δρόμου,
  • 20-5-2013: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ με αίτημα για ενημέρωση για την πορεία χρηματοδότησης του έργου,
  • 31-5-2013: Απάντηση του Προέδρου της ΔΕΗ σχετικά με την τροποποίηση της απόφασης ΣΔΑΕΔ, αφού τη δαπάνη αυτής της μελέτης ανέλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου,
  • 16-9-2013: Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας προς την ΔΕΗ με αίτημα την τροποποίηση της απόφασης ΣΔΑΕΔ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι είχε φτιαχτεί τμήμα δρόμου 2.000 μέτρων και το υπόλοιπο που απέμενε ήταν περίπου 1.400 μ., το οποίο υπολογιζόταν ότι ήταν έργο ύψους 350.000-400.000 ευρώ.
  • 14-12-2013: Έκδοση της υπ’ αριθμ. 184/13.12.2013 απόφασης του Προέδρου της ΔΕΗ για την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 134/22.9.2010 αρχικής απόφασης.
  • 08-01-2016: Δήλωση τουΟδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την ένταξη στο Πρόγραμμα της Π.Ε. Αρκαδίας του έργου «Βελτίωση οδικού δικτύου Πουρναριά – Γεφύρι Κυράς – Μυγδαλιά», ύψους 500.000 ευρώ.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή η υπ’ αριθμ. 1962 Αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη σχετικά με την επιστολή του κ.Ν. Μαραγκού, δημότη Γορτυνίας Αρκαδίας, για τις ζημιές και τις φθορές που έχουν προκληθεί στο οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου Πουρναριά – Κυράς Γεφύρι – Μυγδαλιά του Δήμου Γορτυνίας.

Απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου: η Διεύθυνση τεχνικών έργων έχει δώσει από τις 12/04/2017 γραπτή εντολή στον ανάδοχο για την αποκατάσταση των φθορών, η οποία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την Προσωρινή και Οριστική Παραλαβή του έργου το Νοέμβριο του 2017.

  • Κατατέθηκε στη Βουλή η υπ’ αριθμ. 6513 Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των «έργων προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα» και τη «βελτίωση του οδικού δικτύου Πουρναριά-Γεφύρι Κυράς-Μυγδαλιά».

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών: Έχει ζητήσει στοιχεία από την Περ. Πελ/νησου και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις θα ενημερωθούμε με νεώτερο έγγραφό τους.

  • Κατατέθηκε πρώτη φορά στη Βουλή η υπ’ αριθμ. 260/10-11-2017 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Γ.Σταθάκη για τη χρηματοδότηση του έργου από τη ΔΕΗ Α.Ε. Έπειτα, κατατέθηκε άλλες πέντε φορές (27/11, 01/12, 08/12, 04/01/2018, 22/01). Στις 09-02-2018 κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια ο Σταθάκης δήλωσε τα εξής: «η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες, και η ΔΕΗ απένταξε το έργο. Όσον αφορά στο έργο προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα, που είχε ενταχθεί στο ΠΔΕ κατά τη θητεία του κ.Κωνσταντινόπουλου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, η χρηματοδότησή του παραμένει “νεκρό κονδύλιο” και η χρηματοδότησή του κινδυνεύει για λόγους ουσίας: οι αρμόδιοι φορείς δεν προχώρησαν τις απαραίτητες διαδικασίες.»
  • Τέλος στις 21-10-2019 ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισκέφθηκε τον  νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Γεώργιο Στάσση στο γραφείο του και του ζήτησε να λάβει οριστικές αποφάσεις και να συμβάλει και η ΔΕΗ σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης της Λίμνης Λάδωνα.  Σε απάντηση που του  κοινοποιήθηκε στις  07.01.2020 αναφέρεται ότι : α) Οι Υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν ενημερώσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη θετική αντιμετώπιση δραστηριοτήτων τους, με σκοπό την αξιοποίηση των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης β) Για τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να διατηρηθεί σε υψηλότερα  των υψομέτρων 416 – 417, εφόσον οι αρδευτικές ανάγκες το επιτρέψουν, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να ελεγχθεί από τη ΔΕΗ (Αρμόδια η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Υδάτων)

Προηγούμενο άρθροΠαπαδημητρίου: “Η ουσία είναι ότι βρήκαμε κοινό τόπο. Δεν είναι κακό να συζητάμε” (ήχος)
Επόμενο άρθροΤσιαμούλος: “Κέρδισαν οι πολίτες” (ήχος)