Κατάμεστο το Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης στην παράσταση “Η Κυρά της Ρω” (ph)

Μικρό αποδείχθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Μεγαλόπολης, το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της παράστασης “Η Κυρά της Ρω” με την Φωτεινή Μπαξεβάνη, για να χωρέσει τον κόσμο που ήθελε να δει και να μάθει μέσω της παράστασης την ιστορία της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της γυναίκας που ύψωνε κάθε μέρα τη Γαλανόλευκη στο νησάκι της Ρω.

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ενσαρκώνει την Κυρά της Ρω στην ομώνυμη θεατρική παράσταση, η οποία είναι βασισμένη στη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά. Πρόκειται για ένα κείμενο ιδιαίτερα δυνατό, στοιχείο που μεταφέρεται και στο θεατρικό ανέβασμά του, σκηνοθετημένο από τον Σταύρο Λίτινα.



Η Κυρά της Ρω –κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη– γεννήθηκε στο Καστελλόριζο το 1890. Τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που ήθελε πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες της οικογένειάς της. Μετακόμισε μόνη της μαζί του στην ακατοίκητη βραχονησίδα της Ρω που απέχει μόλις λίγα ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, κι έζησε εκεί μαζί του μέχρι τον θάνατό του το 1940. Από εκεί κι έπειτα, η ίδια παρέμεινε στη Ρω μαζί με την επίσης χήρα μητέρα της και κατά τη διάρκεια της κατοχής έπαιξε ενεργό ρόλο στην αντίσταση, καθώς έκρυψε και περιέθαλψε πολλούς νέους στρατιώτες. Ακόμα κι όταν το νησί εκκενώθηκε εν όψει βομβαρδισμών, η ίδια αποφάσισε να παραμείνει και να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία.

Η παράσταση δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που έχει οριστεί να είναι η 27η Μαρτίου, και ήταν πρωτοβουλία της Θεατρικής Ομάδας Μεγαλόπολης.

Η Κυρά της Ρω, ενσαρκωμένη αριστοτεχνικά από τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, είναι μια γυναίκα ελεύθερη. Μέσα από το κείμενο δεν τη βλέπουμε τόσο ως εθνική ηρωίδα, όσο ως έναν άνθρωπο δυνατό και συνάμα τρυφερό.

Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία καθώς νιώθει τον ρημαγμένο κόσμο εκτός της και εντός της να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, αποφασίζει να πράξει προβαίνοντας σε μια κίνηση για να δώσει αξία στον κόσμο αυτό. Αποφασίζει να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε πρωί. Και ενώ αυτή η κίνηση μπορεί να μοιάζει απλή, η βαρύτητά της είναι τεράστια. Μπορεί η Κυρά της Ρω να ήταν μια γυναίκα απομονωμένη, αλλά δεν επέλεξε ποτέ να παραιτηθεί.

Η «Κυρά της Ρω» είναι μια άρτια παράσταση, με έναν μονόλογο βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό, που καταφέρνει να διηγηθεί την ιστορία μια ζωής αλλά και τη συλλογική Ιστορία. Και έτσι, γίνεται ένα έργο που μπορεί να πει πολλά στον θεατή και για τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Να αναφέρουμε πως στην παράσταση βρέθηκαν και μέλη των Θεατρικών Ομάδων Μολάων και Μεσσήνης, ενώ μετά το πέρας της παράστασης διαβάστηκε το μήνυμα της ημέρας από την ίδια την Φωτεινή Μπαξεβάνη, μήνυμα που γράφτηκε από την ηθοποιό Σαμιχά Αγιούμπ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και έγινε συζήτηση με το κοινό.

Προηγούμενο άρθροΒ’ και Γ’ Εθνική: Οι ημερομηνίες play off  – play out
Επόμενο άρθροΔιεθνές συνέδριο τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού στην Τρίπολη| Από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου η Τρίπολη θα λέει “Say Cheese”!