Καθησυχαστική η παιδίατρος Κλειώ Κορώνη – Παπαντωνίου στη ΔΡΤ91,5 για την έξαρση των ιώσεων στα παιδιά (ήχος)

Συνώνυμοι των ιώσεων είναι οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες για μικρούς και μεγάλους, με εύκολους στόχους κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά που είναι οι ιδανικοί φορείς των μικροβίων της γρίπης, του κρυολογήματος, της γαστρεντερίτιδας, γι΄ αυτό και απαιτούν την προσοχή και τα αυξημένα αντανακλαστικά των γονιών και την τήρηση κανόνων υγιεινής απ’ όλους προκειμένου να μειωθούν οι «επιθέσεις» των ιών και να θωρακιστούν οι  ευαίσθητοι παιδικοί οργανισμοί χωρίς πανικό και σπασμωδικές κινήσεις, υποστήριξε η παιδίατρος Κλειώ Κορώνη Παπαντωνίου μιλώντας στη ΔΡΤ91,5 και την Ντόρα Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο εκδήλωσης, πρόληψης, θεραπείας αλλά και μη μετάδοσης των ιών από παιδί σε παιδί και άλλων μελών της οικογένειας .
Η κα Κορώνη-Παπαντωνίου έδωσε διευκρινήσεις καθησυχάζοντας τους γονείς που ανησυχούν και για την έξαρση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις ιώσεις γενικώς αλλά και στον ιό Κοξάκι, καθώς πολλά περιστατικά του ιού εμφανίστηκαν κυρίως σε εκπαιδευτικές δομές .
Το Κοξάκι ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται στον τύπο Α και Β. Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στον τύπο Α που παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα και ο χρόνος επώασής του είναι από 3 έως 6 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, βήχας, διάρροια, ρινική καταρροή και χαρακτηριστικό είναι οι φυσαλίδες – εξανθήματα κυρίως στο στόμα στις παλάμες και στα πέλματα.. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Συνήθως τα παιδιά κάτω των 10 ετών μολύνονται από Κοξάκι, αλλά δεν είναι σπάνιο να εμφανιστεί και σε νεαρούς ενήλικες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις και επιπλοκές.
Ο καλός ύπνος η σωστή διατροφή, ο καλός αερισμός του χώρου και φυσικά οι κανόνες υγιεινής – σύμφωνα με την παιδίατρο- κρατούν μακριά τις ιώσεις αλλά και βοηθούν τα παιδιά να αναρρώσουν γρήγορα ενώ επισήμανε  στους γονείς όταν βλέπουν συμπτώματα στα παιδιά τους να μην τα στέλνουν στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση πάντως -τόνισε η κα Κορώνη- οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία  με τον θεράποντα γιατρό ώστε να παρακολουθείται ή εξέλιξη της νόσου στο παιδί και να ακολουθείται η κατάλληλη γι αυτό θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή.
Συμπερασματικά, οι φθινοπωρινές ιώσεις στα παιδιά είναι κατά κανόνα αθώες και θεραπεύονται μόνες τους με απλή υποστήριξη του παιδιού με αρκετά υγρά, χυμούς, καλό φαγητό και ύπνο και αντιπυρετικά σε περίπτωση πυρετού.
Αν όμως είναι πολύ συχνές στο ίδιο παιδί, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα, ώστε το παιδί να απολαμβάνει υγεία  και φυσιολογική ζωή στο σπίτι και το σχολείο του.
Τέλος η παιδίατρος κα Κλειώ Κορώνη-Παπαντωνίου αναφερόμενη στο αντιγριπικό εμβόλιο δήλωσε ότι συστήνεται κυρίως σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.



Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά σε στέγη πολυκατοικίας στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροΗ φιλοξενία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής στο Δήμαρχο Τρίπολης (+ph, vd)