Κώστας Τζιούμης: Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο κινούνται στην σωστή κατεύθυνση (video)

Μετά την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης μίλησε με το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη ο οποίος μας ανέλυσε το προσχέδιο του νέου εκλογικού νόμου.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης ανέφερε:



Κοιτάξτε να δείτε, είναι αλήθεια ότι ο προηγούμενος εκλογικός νόμος με την απλή αναλογική δημιούργησε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα κυβερνησιμότητας και των Δήμων και των Περιφερειών.

Για να μιλάμε λίγο γενικότερα, ο προηγούμενος νόμος δεν ήταν ακριβώς απλή αναλογική. Ήταν απλή αναλογική στον πρώτο γύρο, πλειοψηφικός στον δεύτερο γύρο. Δηλαδή θα είχε περισσότερο νόημα πιθανόν να μπορεί να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά με έμμεσο τρόπο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να εκλέγουν τον Δήμαρχο, αν θέλουμε να είναι αυτή η κανονική απλή αναλογική.

Εδώ τι γίνεται; Υπάρχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει ένας Δήμαρχος, ο οποίος δεν έχει την πλειοψηφία, στους περισσότερους Δήμους, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην διοίκηση του Δήμου, γιατί τα περισσότερα θέματα περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ευτυχώς υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις που μετέφεραν αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και έτσι αντιμετωπίστηκε αυτό το πρόβλημα κυβερνησιμότητας.

Έρχεται ο καινούριος κυβερνητικός νόμος, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί την απλή αναλογική. Αυτό για την προσωπική μου άποψη είναι σωστό.

Καταρχάς να πούμε στους συμπολίτες μας, ότι ο καινούριος εκλογικός νόμος δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Έχει βγει ένα σχέδιο, αλλά αυτό θα πάει στην Βουλή. Άρα μιλάμε επί του σχεδίου που υπάρχει αυτή την στιγμή του συγκεκριμένου νόμου.

Άρα κρίνω ότι είναι πολύ θετικό ότι ο Δήμαρχος που θα εκλέγεται είτε στον πρώτο γύρο, είτε στον δεύτερο, θα έχει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ήταν και παλιότερα. Είναι απαραίτητο όπως είπα και προηγούμενα για να μπορέσει να λειτουργήσει, να διοικηθεί ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια. Άρα από την άποψη επί της βασικής αρχής του νόμου που καταργεί την απλή αναλογική και δίνει στον εκλεγέντα δήμαρχο την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά από άλλα πράγματα, τα οποία πιθανόν θέλουν κάποια συζήτηση.

Ένα θέμα είναι το 43%, που είναι στο σχέδιο Νόμου δηλαδή ότι μπορεί να εκλεγεί κάποιος Δήμαρχος αν έχει ποσοστό πάνω από 43%, με την έννοια ότι η Κυβέρνηση εκλέγεται με ποσοστό πάνω από 40% πολλές φορές ανάλογα με τα αποτελέσματα, είναι αυτονόητο ότι και οι Δήμαρχοι θα έπρεπε να εκλέγονται με 43% και να μην απαιτείται ένα ποσοστό 50%, όπως ήταν μέχρι τώρα στην εκλογική διαδικασία των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ένα που είναι σημαντικό για μένα και πρέπει να μείνει έτσι και να μην αλλάξει, παρόλο που η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων) μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, είναι ότι στις μικρές Κοινότητες, στα χωριά μας, κάτω από 300 κατοίκους και τους 500 που έχει βάλει σαν όριο που για μένα είναι μεγάλο.

Όταν συναντήθηκα προχθές με τον κ. Βορίδη, του το έθεσα. Ότι το όριο των 500 κατοίκων είναι πολύ μεγάλο σαν όριο, γιατί είναι ελάχιστα τα χωριά μας που έχουν περισσότερους από 500 κατοίκους. Νομίζω ότι είναι το σωστό και το αποδέχθηκε από ότι είδα σε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης, είναι το 500 να γίνει 300.

Στα χωριά κάτω από 300 κατοίκους, αυτό που κάνει είναι ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι, δεν κρέμονται κάτω από ψηφοδέλτιο, νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι σωστό.

Γιατί είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί σε ένα μικρό χωριό 100 ατόμων, να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι από τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια. Μοιράζεται και το χωριό και επιπλέον, υπάρχει και μια άποψη και εγώ την ενστερνίζομαι ότι στα χωριά οι κάτοικοι ψηφίζουν κάποιον για πρόεδρο που τους εξυπηρετεί. Τον θεωρούν ικανό και δεν ψηφίζουν για Δήμαρχο. Το κριτήριο τους είναι ο Πρόεδρος. Δηλαδή αν πχ ο Δημήτρης βάλει μεθαύριο με τον τάδε υποψήφιο δήμαρχο, τον ψηφίζω. Αν δεν βάλει με τον τάδε και βάλει με τον δείνα υποψήφιο δήμαρχο, πάλι τον ψηφίζω. Δηλαδή ο πρόεδρος αυτός παίρνει την ψήφο και την πάει στον υποψήφιο δήμαρχο.  Νομίζω ότι είναι σωστό, ούτως ώστε να έχει την επιλογή ο πολίτης

Θέλω αυτόν για Πρόεδρο και αυτόν για Δήμαρχο.

Άρα νομίζω ότι και αυτό είναι σωστό και δεν πρέπει να αλλάξει.

Από εκεί και πέρα το θέμα με τις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, είναι να εκλέγεται Συμβούλιο. Υπάρχει μια διάταξη που λέει, ότι ανεξάρτητα ποιος υποψήφιος από ποιον συνδυασμό θα έρθει πρώτος στο συγκεκριμένο χωριό την προεδρία την παίρνει αυτός που έχει την προεδρία του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου που τελικά εκλέγεται Δήμαρχος. Αυτό το έκαναν για να υπάρχει μια συν-ταύτιση του Δημάρχου με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου ενός μεγάλου χωριού. Να ανήκουν δηλαδή στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Θεωρώ ότι είναι σωστό. Δεν είναι λάθος. Έχει εφαρμοστεί αυτό στο παρελθόν για τις Δημοτικές Κοινότητες, μέχρι τις προ-προηγούμενες εκλογές. πχ στην Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης, πρόεδρος εκλεγόταν αυτός που ήταν υποψήφιος με αυτόν που τελικά εξελέγη Δήμαρχος. Ανεξάρτητα από το αν στις εκλογές της Τρίπολης είχε έρθει 1ος, 2ος ή 3ος.

Σε γενικές γραμμές μιλώντας, θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο και το 3% που βάζει δεν θεωρώ ότι ούτως ή άλλως όταν μειωθεί ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων.

Αν πχ. στην Τρίπολη ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων γίνεται σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, από 41 , 27 για μένα είναι πολύ λίγο. Πρέπει να αυξηθεί. Ούτε 41 ούτε 27. Κάπου στην μέση είναι το σωστό.

Μιλώντας γενικά λέω ότι το νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Μπορούν να γίνουν μικρές διορθωτικές αλλαγές. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να ψηφιστεί έγκαιρα, για να ξέρουν και όσοι ενδιαφέρονται με ποιον εκλογικό νόμο, θα κατέβουν στις εκλογές αλλά νομίζω ότι το πιο σοβαρό θέμα του εκλογικού νόμου, είναι του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ Α’, Β Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα.

Το κυριότερο όλων είναι η χρηματοδότηση των Δήμων, που έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πολλές αρμοδιότητες να έχουν μεταφερθεί στον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς αντίστοιχα να έχουν μεταφερθεί και οι αντίστοιχοι πόροι.

Οι Δήμοι διαχρονικά και τώρα, σε αυτή την συγκυρία της πανδημίας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς πάντα την οικονομική στήριξη που χρειάζονται από την Πολιτεία.

Άρα νομίζω ότι το πιο σημαντικό και πιο διεκδικητικό θέμα των Δήμων και της ΚΕΔΚΕ είναι η διεκδίκηση και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων, γιατί πολλές φορές υπάρχει αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που δημιουργεί πολλά προβλήματα καθημερινά και το κυριότερο η οικονομική στήριξη των Δήμων“.

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης για πανδημία: Βλέπουμε το τέλος του τούνελ
Επόμενο άρθροH Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου απαιτεί να αποσυρθεί το αντιλαϊκό ν/σ για τις λαϊκές αγορές