Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Αρνήθηκαν ουσιαστικά μέτρα για τα νερά του Ανάβαλου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου αναφέρει σε ανακοίνωση της:

Αρνήθηκε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έστω και στο και πέντε, τώρα που οι αγρότες στον Αργολικό κάμπο ποτίζουν με υφάλμυρο νερό, λόγω εισροής θαλασσινού νερού, αρνήθηκαν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για τα νερά του Ανάβαλου.



Από κοινού τα στελέχη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της νυν Περιφερειακής Αρχής Νίκα και της πρώην Περιφερειακής Αρχής Τατούλη έμειναν ικανοποιημένοι από τα ψίχουλα των 180.000 ευρώ σε κάποια μπαλώματα.

Αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τα παρακάτω αιτήματα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

• Να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα, σύμφωνα με τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, για την βελτίωση της σύλληψης των πηγών του Ανάβαλου πριν την ανάμειξή τους με το νερό της θάλασσας.
• Τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και τη συντήρηση με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων διασφάλισης της ποιότητας του νερού, των δικτύων, της μείωσης του ενεργειακού κόστους, της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ.
• Να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης της διώρυγας του Ανάβαλου αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Η απώλεια νερού στο δίκτυο εκτιμάται ότι φτάνει στο 30%.
• Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού. Ύδρευση και άρδευση με ελεγμένο, ποιοτικό, νερό. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.
• Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος για άρδευση στους μικρούς αγρότες με πλαφόν 0,07 ανά κιλοβατώρα.
• Να κουρευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ με διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ), καθώς και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ σε ποσοστό 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Πολλά από αυτά τα έργα και μέτρα μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από τον Περιφέρεια και τα υπόλοιπα να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση.

Να επανέλθουμε σε δύο μήνες, αρχές Σεπτέμβρη, να δούμε πώς προχωρούν αυτά τα έργα – μέτρα, έχοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Προηγούμενο άρθροΣτα 4 εκ ευρώ οι οφειλές δήμων για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Κιμούλης μιλά στη ΔΡΤ 91,5 για την παράσταση “Δωδέκατη Νύχτα” (ήχος)