Λάθη του Πιλοτικού Κτηματολογίου

Γράφει ο Λάμπρος Αντωνάκος

Επιτέλους ας ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με τα λάθη του Πιλοτικού Κτηματολογίου.



Πριν 20 σχεδόν χρόνια τέλειωσε το πιλοτικό κτηματολόγιο το οποίο στην περιοχή μας εφαρμόστηκε σε  κομμάτια της παραλιακής Κυνουρίας και του Κιβερίου.

Οι τεχνικές δυνατότητες της εποχής ήσαν σαφώς λιγότερες από τις σημερινές, όπου κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει χρήση ορθοφωτογραφιών και συντεταγμένων.

Τα λάθη ξεκίνησαν από την αρχή: Οι τότε κτηματογραφούμενοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είχαν σε μεγάλο μέρος σαφή όρια (συντεταγμένες)  με τους όμορους ΟΤΑ. Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει, για παράδειγμα, κτηματογράφηση της περιοχής Δολιανών , Αστρους κτλ.  Σε πολλές περιπτώσεις οι εργολάβοι δεν έψαξαν να βρούν τεκμήρια για τα όρια της κάθε περιοχής. Τα όρια αυτά έχουν προκύψει από δικαστικές αποφάσεις (μικτές επιτροπές με παρουσία και τελική απόφαση δικαστικού, αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων κτλ) που είναι και οι πιο έγκυρες, συμφωνίες μεταξύ κοινοτήτων, αποφάσεις Νομαρχών.  Τα όρια όμως πολλών περιοχών  υποδείχθηκαν στους εργολάβους από τον τσοπάνη κάθε περιοχής.

Ο τσοπάνης έχοντας κατά νου το νομικό καθεστώς που όριζε τα δικαιώματα βόσκησης είχε κάθε λόγο να μεγαλώσει την περιοχή του ΟΤΑ στον οποίο ήταν δημότης.  Ο δημότης βοσκός πλήρωνε ένα ευτελές ποσό για βόσκηση σε εκτάσεις του δικού του ΟΤΑ ενώ ο ξένος όφειλε να πληρώσει ενοίκιο που καθοριζόταν με πλειστηριασμό.  Ρωτήθηκαν  λοιπόν οι λάθος άνθρωποι, οι οποίοι,  ευλόγως αφού δεν ζημίωναν κανένα, υπέδειξαν μεγαλύτερα όρια για την περιοχή του ΟΤΑ τους, τα οποία όμως περιελάμβαναν και κατοικημένες ή καλλιεργημένες περιοχές.  Ετσι δεν έλαβαν υπόψη ούτε δικαστικές αποφάσεις, ούτε τίτλους μεταγραμμένους σε διαφορετικό υποθηκοφυλακείο, ούτε καν το υπάρχον κτηματολόγιο όμορης Κοινότητας (Η Ανδρίτσα Αργολίδας είχε  κτηματολόγιο με σχέδιο μηχανικού εδώ και 130 χρόνια, από το 1892, κατόπιν διαταγής και τελικής έγκρισης από το Εφετείο Ναυπλίου!). Ακόμη, η κοινή λογική απαιτούσε να ερευνηθεί πχ πως είναι δυνατόν να ανήκει στα Δολιανά μεγάλο τμήμα του Ορίου Οικισμού Πλατάνας. Μπορεί να το δει κανείς στους δασικούς χάρτες όπου σημαντικό τμήμα είναι ταυτόχρονα και εντός Ορίων του Οικισμού Πλατάνας και εντός Κτηματολογίου Δολιανών!  (πχ. συντεταγμένες Χ377250,  Υ4144244).

Τέλος,  ο εργολάβος είχε συμφέρον να επεκτείνει την περιοχή της εργολαβίας, ειδικά αν δεν είχαν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες αφού θα πληρωνόταν χωρίς να γίνει κτηματογράφηση από τους ιδιοκτήτες.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να υπάρχουν τεράστιες περιοχές (βοσκότοποι) που έχουν κτηματογραφηθεί σε λάθος ΟΤΑ και μεγάλα κομμάτια καλλιεργημένα,  με σπίτια, κτίσματα  τα οποία είναι ¨αγνώστου ιδιοκτήτη¨.    Ενδεικτικά για το τελευταίο αναφέρω τα ΚΑΕΚ 030540102090,  (560 στρέμματα) στην Πλατάνα και  020342004042 (200 στρέμματα με τα εσωτερικά ΚΑΕΚ 020342004042  και 02034ΕΚ00194) στην Ανδρίτσα. Αν θέλει να τα δει κάποιος ας μπει στις ορθοφωτογραφίες  στη σελίδα https://maps.gov.gr/gis/map/  (γεωτεμάχια Κτηματολογίου) ,  τα βρίσκει στις συντεταγμένες, ενδεικτικά,  Χ377400 Υ414444 και   Χ379700 Υ4149300, πατώντας επάνω κιτρινίζει το περίγραμμα του ΚΑΕΚ.

Ακόμη και τώρα τα πιο πάνω ΚΑΕΚ βρίσκονται σε περιοχές που ο χάρτης του κτηματολογίου, όπως και οι δασικοί χάρτες τα προσδιορίζουν ως ανήκοντα σε ΟΤΑ που δεν ήσαν στο πιλοτικό Κτηματολόγιο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, το ΚΑΕΚ 030540102090 ανήκει στην Πλατάνα , αλλά έχει κτηματογραφηθεί στα Δολιανά! Πρόκειται λοιπόν περί προδήλου σφάλματος του Κτηματολογίου. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ΚΑΕΚ όπως το  020342004042 στην Ανδρίτσα.

Οι ιδιοκτήτες των πιο πάνω περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί  ¨αγνώστου ιδιοκτήτη¨ αδικούνται κατάφωρα,  κατά κοινή ομολογία όλων των εμπλεκομένων συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων, υπαλλήλων του Κτηματολογίου. Ενημερώθηκαν το 2019 όταν πήγαν να εγγράψουν τα ακίνητά τους. Όταν ξεκίνησε το Πιλοτικό  δεν υπήρχε τρόπος να ενημερωθεί κάποιος ότι κτηματογραφείται μία περιοχή ως ανήκουσα στα Δολιανά,   όταν  όλοι γνώριζαν ότι η περιοχή ανήκει στην Πλατάνα.  Είναι παράλογο να έχεις ακίνητο 100 μέτρα από το κέντρο της Πλατάνας και να αμφιβάλεις αν ανήκει σε αυτήν. Καλούνται να διεξάγουν δικαστικό αγώνα εις βάρος του Δημοσίου με μεγάλο οικονομικό κόστος και αβέβαιο αποτέλεσμα. Μία πρόσφατη διάταξη (Νόμος 4821/2021 – ΦΕΚ 134/Α/31-7-2021) που προβλέπει διαδικασία προδήλου σφάλματος, αντιμετωπίζεται σκωπτικά από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες αφού, τελικά,  καταλήγει στα ίδια, δηλαδή  στην αγωγή εις βάρος του Δημοσίου. Το κόστος αυτής είναι δυσβάσταχτο και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει την αξία του κτήματος.

Εικόνα 1:  Με κίτρινο είναι το «αγνώστου ιδιοκτήτη» ΚΑΕΚ το οποίο έχει περιληφθεί στην κτηματογράφηση Δολιανών. Με μαύρο, αριστερά είναι το περίγραμμα του επίσημα οριοθετημένου Οικισμού  Πλατάνας. Με κόκκινη διαγράμμιση αυτό που ανήκει και στα Δολιανά και στην Πλατάνα! Δεξιά, με μαύρο  είναι τμήμα ορίων ενός οριακά χαρακτηρισμένου ως οικισμού, των Ρουναιικων.

Εδώ προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα: Πως μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος έναν κακοήθη που εκμεταλλευόμενος την μη πληροφόρηση των πολλών έσπευσε να δηλώσει περιουσία που δεν του ανήκε; Ο απατεώνας έχει πλέον τίτλους από το Πιλοτικό κτηματολόγιο (τωρα λέγεται Λειτουργούν) και ο πραγματικός ιδιοκτήτης πρέπει πρώτα, τουλάχιστον, να παρουσιάσει τίτλους. Οι τίτλοι όμως πρέπει να έχουν μετεγγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο της οικείας Κοινότητας πριν το 1995. Αν έχει αποκτήσει την έκταση πχ από κληρονομιά μετά το Πιλοτικό, πρέπει να την μεταγράψει σε άλλη κοινότητα ή και σε άλλο υποθηκοφυλακείο, στο Λειτουργούν Κτηματολόγιο. Εκεί όμως η έκτασή του χαρακτηρίζεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη…. Φαύλος κύκλος. Αυτή η κατάσταση διαιρεί τους πολίτες σε ¨τυχερούς¨ που έγραψαν τα κτήματά τους με ότι χαρτιά διέθεταν, αν διέθεταν, και σε άτυχους που δεν μπορούν να αποδείξουν το δίκιο τους, δεδομένου ότι τα αγνώστου ιδιοκτήτη προορίζονται για το Δημόσιο και όλοι οι σχετικοί υπάλληλοι και επαγγελματίες φοβούνται.

Είναι πολλά και τα άλλα προβλήματα λόγω τεχνικών ελλείψεων και αβλεψίας στην σύνταξη του Πιλοτικού.  Αγροτεμάχια είναι εκτός θέσης, υπάρχουν επικαλύψεις, οι συντεταγμένες είναι χονδροειδείς κτλ

Τα προβλήματα και η (αντισυνταγματική) άνιση μεταχείριση των πολιτών, έχουν οδηγήσει στην διαρκή παράταση της δυνατότητας προσφυγής στο Νόμο . Ηδη η παράταση χρόνο το χρόνο μετράει 17 χρόνια.    Κυκλοφορούν διάφορα σχόλια, όπως για λεφτά που έχουν εισπραχθεί, δικηγόρους που βρήκαν εισόδημα για πολλά χρόνια κτλ. Προσωπικά πιστεύω ότι η κατάσταση είναι πολύ μπλεγμένη και ότι μόνο με χρονική εξίσωση όλων των περιοχών μπορεί να υπάρξουν δυνατότητες λύσης. Δηλαδή να ανοίξει ξανά το Πιλοτικό Κτηματολόγιο, τουλάχιστον για τις περιοχές που το ίδιο το Κτηματολόγιο αναγνωρίζει ότι ανήκουν σε άλλον ΟΤΑ. Αλλιώς θα βλέπουμε  να δίνει το μπαλάκι της παράτασης κάθε υπουργός στον επόμενο, αποφεύγοντας την λύση.

Έχουν να προτείνουν κάτι οι υποψήφιοι βουλευτές μας;

*Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.

Προηγούμενο άρθροΒαγγέλης Γούργαρης: “Επιτακτική ανάγκη ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτηρίων του Δήμου Τρίπολης”
Επόμενο άρθροΜε βροχές και καταιγίδες συνεχίζεται η κακοκαιρία ILINA