Πραγματοποιήθηκε η ονοματοθεσία νέας οδού στην Τρίπολη “Καθηγητή Ιωάννη Δ. Παπαδημητρίου” (vid+ph)

Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 12:19

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου και εκλεκτών επιστημόνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου, εκδήλωση ονοματοθεσίας οδού στην περιοχή Νέας Αγοράς του Δήμου Τρίπολης με την ονομασία «Καθηγητή Ιωάννη Δ.Παπαδημητρίου».

Παρούσα στην τελετή και η οικογένεια του Ιωάννη Δ.Παπαδημητρίου.Η εκδήλωση ονοματοθεσίας ξεκίνησε με τέλεση τρισάγιου στη μνήμη του Καθηγητή Ιωάννη Δ. Παπαδημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου και τον πρωτοπρεσβύτερο Ιερέα Ιωάννη Σουρλίγκα , ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κωνσταντίνο Τζιούμη, τον Κώστα Βλάση, Βουλευτή Αρκαδίας, πρώην Υφ. Εξωτερικών και τον Χρήστο Λαμπρόπουλο, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αναφορά στην ξεχωριστή  προσωπικότητα, δράση και προσφορά του Αρκά Καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Παπαδημητρίου στην προώθηση της ελληνικής ιατρικής.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κος Τζιούμης, κατά τον χαιρετισμό αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο o Δήμος Τρίπολης και ο ίδιος προσωπικά, επέλεξε να τιμήσει με την πράξη αυτή τη μνήμη και το έργο του κορυφαίου Τριπολίτη επιστήμονα και μεταξύ άλλων δήλωσε: ” Επιβραβεύουμε την αρετή και τους ενάρετους, τιμούμε κατά δύναμη τους ξεχωριστούς ώστε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και οι πολλοί, να αναδειχτούν κι αυτοί, να πρωτεύσουν στο χώρο τους, να αριστεύσουν, να ξεχωρίσουνγια την κοινωνική τους προσφορά . Έναν τέτοιο ξεχωριστό άνθρωπο τιμά και υπερήφανα προβάλλει ο Δήμος , η πόλη, η Τρίπολη σήμερα. Άνθρωπο υπόδειγμα, πρότυπο, πηγή καλών για την επιστήμη και την κοινωνία, πηγή δίκαιης και δικαιολογημένης περηφάνειας για τον τόπο του. Ως Δήμαρχος είμαι περήφανος γιατί η Τρίπολη γέννησε και ανέθρεψε τον Γιάννη Παπαδημητρίου”.

Αμέσως μετά για την ζωή και το πολύπλευρο και σημαντικό του έργο του σπουδαίου Τριπολίτη Καθηγητή Ιατρικής Ιωάννη Δ.Παπαδημητρίου  μίλησαν οι:Δημόπουλος Αθανάσιος – Μελέτιος, Καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Σιάσος Γεράσιμος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ,  Παζαϊτη – Καραμανλή Νατάσα, Ιατρός Χειρουργός, Παπαδοπούλου – Κλαμαρή Δήμητρα Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και  Τούντας Φώτης, Πρόεδρος Ένωσης Τριπολιτών Αττικής, οι οποίοι
εξήραν το έργο και την προσωπικότητά του καθηγητή κι επαίνεσαν το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την πρωτοβουλία τους να αποδώσουν τιμή σε έναν σπουδαίο αρχιεραία της ιατρικής επιστήμης, όπως τον χαρακτήρισαν.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κος Σιάσος, εκ μέρους του ΔΣ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, απένειμε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια Παπαδημητρίου εις μνήμη του καθηγητή Γιάννη Παπαδημητρίου για την μεγάλη προσφορά του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και την ιατρική επιστήμη.

Μετά το πέρας των ομιλιών η σύζυγος του Γιάννη Παπαδημητρίου και η οικογένειά του ευχαρίστησαν από καρδιάς όλους, για την τιμή στο πρόσωπο του συζύγου και πατέρα τους και την μνεία στο έργο και την παρακαταθήκη του, ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Τρίπολης κο Τζιούμη, την Αντιδήμαρχο κα Καρούντζου, το Δημοτικό Συμβούλιο και όσους είχαν την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης ως αναγνώριση της προσφοράς του Γιάννη Παπαδημητρίου στην κοινωνία , στην ιατρική, στην πατρίδα και τους συμπατριώτες μας,-όπως χαρακτηριστικά είπαν-.

Η τελετή ονοματοθεσίας της οδού «Καθηγητή Ιωάννη Δ.Παπαδημητρίου» έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια πινακίδας  της οδού και τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν θερμά.

Σύντομο βιογραφικό του Καθηγητή Ιωάννη Δ.Παπαδημητρίου

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είχε διατελέσει πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη, στο χωριό Αραχαμίτες. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Το 1987 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής (Αθήνα) και Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου (Αρεταίειο Νοσοκομείο). Για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα που πραγματοποίηγσε το μεγάλου κύρους Ιατρικό Περιοδικό «Archives of Surgery», το 2000 τον ανακήρυξε ως έναν από τους 24 πλέον διακεκριμένους χειρουργούς στον κόσμο.

Διετέλεσε Visiting Professor σε 11 Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει συγγράψει περίπου 400 επιστημονικά άρθρα, έχει εκδώσει 12 βιβλία και έχει βραβευθεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Από την ίδρυση του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» και για διάστημα πέραν της δεκαετίας, διετέλεσε τομεάρχης Χειρουργικού, καθώς και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του.

Δείτε εδώ την τελετή ονοματοδοσίας: