Μ. Σφακιανάκης: “Όταν δίνεις το e-mail σου, είναι σαν να δίνεις το κλειδί του σπιτιού σου”

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 16:02

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6», o πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας, περιέγραψε τους κινδύνους που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις

«Το διαδίκτυο είναι πάρα πολύ ευάλωτο, δεν μπορεί κανείς να ασφαλιστεί, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι είμαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο με απόλυτη ασφάλεια. Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει», δήλωσε στο «Θέμα 104,6» και τους Νικήτα Κορωνάκη και Μαρία Κατσή, o πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης.Αναφερόμενος στην αποκάλυψη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και στην επίθεση που δέχθηκε η εταιρεία «Vivartia», o Μανώλης Σφακιανάκης περιγράφει πώς μέσα από ένα e- mail, από ένα συνημμένο αρχείο, η εταιρεία δέχθηκε το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο, όπως λέει, επικαλούμενος το ρεπορτάζ, στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την εταιρεία και κρυπτογράφησε όλα τα δεδομένα που υπήρχαν μέσα στους υπολογιστές της. Ο Μανώλης Σφακιανάκης, τονίζει ότι «είναι πάρα πολύ εύκολο να συμβεί αυτό, πάρα πολύ απλό. Όταν δίνεις το e-mail σου, είναι σαν να δίνεις το κλειδί του σπιτιού σου».

Παράλληλα, o πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας, υποστήριξε ότι «υπάρχει τρόπος, όταν στην εταιρεία, η οποία σέβεται τον εαυτό της, υπάρχει πολιτική ασφαλείας. Στη χώρα μας, δεν επενδύουμε σε πολιτικές ασφαλείας και σε cyber security. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα των εταιρειών. Μέσα από προγράμματα όπως το facebook, το twitter μπορεί ο καθένας να σου στείλει ό,τι θέλει και να κολλήσει η εταιρεία όλα τα κακόβουλα του κόσμου. Με πολιτικές ασφαλείας μπορούν να προστατευτούν οι εταιρείες. Πρέπει να μπούμε στη νέα κουλτούρα του cyber security».

Πηγή: protothema.gr