Μ.Βορίδης από Σπάρτη: “Ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής με 126 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης” (vid)

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 12:54

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Βορίδης επισκέφτηκε την Σπάρτη στο πλαίσιο της Αγροτικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης.

Νωρίτερα ο κ.Βορίδης βρέθηκε στο Διοικητήριο Λακωνίας όπου συνομίλησε για αγροτικά θέματα με τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ.Βερούτη και άλλους φορείς.Στις δηλώσεις του στον FLY ο κ.Βορίδης αναφέρθηκε στην αγροτική ανάπτυξη και το πρόγραμμα της κυβέρνησης , τις τιμές του ελαιόλαδου, τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: “Έχει εξαγγελθεί η ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής με 126 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Η ενίσχυση αυτή προς τους ελαιοπαραγωγούς μας γίνεται, γιατί το ελαιόλαδο έχει πληγεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όταν αυτό το μέτρο εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – έχει υποβληθεί ο φάκελος και εκκρεμεί – θα οδηγήσει σε μια ενίσχυση των παραγωγών μας ανάλογα με τα στρέμματα από 300 έως 4000 ευρώ. Αυτό δεν έχει προηγούμενο, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ενισχυθεί η ελαιοπαραγωγή. Αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ενισχυθεί η ελαιοπραγωγή. Αυτό δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα προϊόν που ειδικά στη Λακωνία, όλοι υπερηφανευόμαστε να λέμε για τη σημασία που έχει, την υψηλή του ποιότητα και τον δυναμισμό του. Φυσικά θα συζητήσουμε και ζητήματα αρδευτικών υποδομών, που αποτελούν προτεραιότητα της Περιφέρειας. Σαν υπουργείο προτείναμε και μια γενναία χρηματοδότηση των έργων αυτών από το ταμείο ανασυγκρότησης”.

Μιλώντας για την διαμόρφωση των τιμών στο ελαιόλαδο – και απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογάφου για το εάν μπορεί να εγγυηθεί πως φέτος θα είναι καλύτερες οι τιμές στην ελιά και το λάδι – ο κ. Βορίδης έκανε την δική του εκτίμηση, τονίζοντας πως τα μηνύματα της αγορά δείχνουν πως πάει καλύτερα, ενώ υπογράμμισε πως και για τις καλύτερες και για τις χειρότερες τιμές δεν ευθύνεται ο ίδιος, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να εγγυηθεί τις εμπορικές πολιτικές και τις πολιτικές τιμής. Παράλληλα δήλωσε: “Αυτό που πρέπει να μας πιστώσετε, είναι η φροντίδα- μέριμνα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, καθώς και το γεγονός πως έχουμε ανοίξει μια ευρύτερα στρατηγική συζήτηση για το πώς μπορούμε να προωθήσουμε το ελληνικό λάδι, καθώς διαπιστώνω ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, που αρχίζει και εκδηλώνεται με συγκεκριμένες επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα”.

Τέλος απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από ακραίες καιρικές συνθήκες, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δίνονται την επόμενη χρονιά, όπως ξέρετε. Για τις ζημιές του έτους 2019 έχουν καταβληθεί όλες οι αποζημιώσεις και για πρώτη φορά είχε εξοφληθεί όλο το ποσό των αποζημιώσεων τον Αύγουστο. Για τις ζημιές που έχουν γίνει το 2020 θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας τον Ιούνιο του 2021”.

Πηγή: (με πληροφορίες από flynews.gr/ πηγή βίντεο: flynews.gr)

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ.Βορίδης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Διαδήλωση αγροτών και συνταξιούχων στον Μυστρά κατά την επίσκεψη Βορίδη