Μαρία Ευθυμίου: Η Πελοπόννησος ήταν η ναυαρχίδα της Επανάστασης του ’21 (vid)

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 20:29

Σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης

Διάλεξη με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου για την συμβολή της Πελοποννήσου στην Επανάσταση του 1821 πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 12 Απριλίου 4 Σύνδεσμοι Φιλολόγων (Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας) και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης. Μία εκδήλωση στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.Στην διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας,  πραγματοποίησε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξής της η κα. Ευθυμίου αναφέρθηκε στη σημασία της Πελοποννήσου, τόσο από γεωγραφικής άποψης, όσο και από στρατιωτικής για την Επανάσταση και αναφέρθηκε αναλυτικά σε πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή και επεσήμανε πως παρουσίασε πολύ καλούς στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια του αγώνα για την Απελευθέρωση καθώς και πολύ καλούς προύχοντες που πήραν μέρος σε πολλές μάχες.

Τόνισε την εξαγωγή βοήθειας σε άλλες περιοχές από άποψη στρατιωτική και σημείωσε πως οι γιοι του Κολοκοτρώνη πολέμησαν εκτός Πελοποννήσου, κάτι που δεν έπραξε ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης.

Ανέφερε πως το 1827 η Πελοπόννησος φαινόταν πως θα ήταν ένα αυτόνομο Κράτος αλλά όχι ανεξάρτητο, αλλά επειδή συνεχίστηκαν οι μάχες στη Στερεά Ελλάδα αυτό βοήθησε να επεκταθούν τα σύνορα και τελικά να γίνουν αυτές οι περιοχές αυτόνομες και ανεξάρτητες.

Η κα. Ευθυμίου κατέληξε πως το 19ο αιώνα η Πελοπόννησος κυβερνούσε κάτι που τον 20ο αιώνα άλλαξε και τα ηνία πήρε η Κρήτη.

Δείτε το σύνδεσμο από τη live μετάδοση της εκδήλωσης  εδώ