Μεγάλη ένταση, αντιπαραθέσεις και κόντρες στη συζήτηση για τον τουρισμό στο περιφερειακό συμβούλιο

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 19:56

Πολύωρη συζήτηση έγινε για τον τουρισμό στο περιφερειακό συμβούλιο, με το θέμα τελικά να αποσύρεται. Πριν γίνει αυτό, όμως, επικράτησε πολύ μεγάλη ένταση, φωνές, αντιπαραθέσεις και κόντρες που σήκωσαν τους τόνους, κατά διαστήματα.

Ως αναπληρώτρια προϊσταμένη στη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου αναλαμβάνει με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η Κανέλλα Καράμπελα, στη θέση του κ. Ψυχάρη, ο οποίος μετακινείται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως προϊστάμενος.Ερωτήματα για την αντικατάσταση του κ. Κώστα Ψυχάρη από τη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας έθεσε η περιφερειακή σύμβουλος κυρία Μπούζα στο περιφερειακό συμβούλιο ενώ αναρωτήθηκε πως μια ψυχολόγος μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια θέση.

«Τι διαφορές υπήρχαν στην εισήγηση του πρώην διευθυντή Ψυχάρη με τη σημερινή;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Γόντικας.

Η απάντηση της κυρίας Καλογερόπουλου για την εμπειρία της νέας προϊσταμένης, ότι και η κυρία Μπούζα δεν έχει εμπειρία από τον τουρισμό, προκάλεσε το ξέσπασμα της Ντίνας Νικολάκου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση για λίγα λεπτά.

Για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Αρκαδία και τις εκθέσεις που θα συμμετέχει η περιφέρεια ρώτησε ο Βαγγέλης Γιαννακούρας.

Η Ντίνα Νικολάκου τόνισε: «Είναι ένα πρόγραμμα που γράφτηκε άρον – άρον. Η κυρία Καράμπελα είναι μια εξαιρετική υπάλληλος.

Ένα βράδυ μάθαμε ότι η κυρία Καράμπελα τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Τουρισμού στη θέση του κ. Ψυχάρη. Η κυρία Καράμπελα κλήθηκε σε μια δυο μέρες να υπογράψει ένα πρόγραμμα που δεν γνώριζε.

Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει το πορταλ της Μυθικής Πελοποννήσου, είναι παραδοτέο του ΕΣΠΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας που πήραμε μια εξειδικευμένη υπάλληλο και βάλαμε τον κ. Ψυχάρη που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την Κοινωνική Μέριμνα.

Έχω συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με τον κ. Ψυχάρη, ξέρω το ήθος και την ακεραιότητα του, ξέρω την άριστη σχέση που έχει με τους επαγγελματίες του τουρισμού., με τα επιμελητήρια. Δεν ερωτήθηκαν τα επιμελητήριά, τους φορείς, αλλά και τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Μπουντρούκα.

Το θέμα να αναβληθεί διότι ήρθε καθυστερημένη η εισήγηση και επειδή η σημερινή συνεδρίαση είναι παράνομη διότι δεν έχει περάσει το θέμα στην εκτελεστική επιτροπή που αποτελεί ζήτημα ακυρότητας του προγράμματος.»

Ο Γιώργος Δέδες είπε ότι η τουριστική πολιτική δεν γεννάται σήμερα εκ παρθενογενέσεως. Πρέπει να υπάρχουν και συγκρίσιμα στοιχεία και απολογισμός και αποτίμηση. Παρά την καλή προσπάθεια της κυρίας Καλογεροπούλου, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, πρέπει να αξιολογήσουμε τους γενικούς και ειδικούς στόχους.”

Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ από την Πελοπόννησο ΑΕ και ποτέ δεν έγινε αποτίμηση. Εμείς θα καταψηφίσουμε το πρόγραμμα. Για το ανακάτεμα του προσωπικού, κύριε περιφερειάρχη θέλουμε να σας επισημάνουμε να κουμπωθείτε από αυτούς που χθες ήταν αυλικοί του κ. Τατούλη που σας γιουχάριζαν στην πλατεία εσάς και τον κ. Μητσοτάκη. Αφήστε ήσυχους τους συναδέλφους.»

Ο Θανάσης Πετράκος είπε … «δείχνει υπευθυνότητα η εισήγηση να έρθει μια ωρα πριν; Η συζήτηση πρέπει να αναβληθεί και να έρθει για να τοποθετηθούμε πάνω σε όλα τα ζητήματα.»

Ο κ. Τζεμπετζής ζήτησε στοιχεία για το κόστος και τόνισε ότι ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είπε ότι η δεκαετία αυτή θα είναι μια καταιγίδα αειφορίας, διότι θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις.

Απαντήσεις θέλησε να δώσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. «Έχω μείνει έκπληκτος από την πορεία της συζήτησης. Όχι από όλους. Από ξερόλες, συνταγματολόγους, νομοθέτες. Παριστάνουν τους εισαγγελείς, φέρονται ως αλαζόνες. Κάποιοι. Κάποιων ο λόγος επέχει ένα απύθμενο θράσος. Εγώ δεν υβρίζω κανένα, πολιτική κριτική κάνω.

Εμείς είμαστε μια άλλη περιφερειακή αρχή 100 ημερών και θα κριθούμε. Αυτό που παραλάβαμε δεν θα το συνεχίσουμε ποτέ.

Η κυρία Καλογεροπούλου είναι μια νέα περιφερειακή σύμβουλος, κάνει τα πρώτα της βήματα, έμεινα έκπληκτος από την επιθετικότητα των ειδημόνων.

Τι παραλάβαμε; Τίποτα. Καμία οργανωμένη υπηρεσία, καμία πληροφόρηση. Η πολιτική τους είναι ότι θα σπάσουμε τα μούτρα μας. Αλλά δεν θα συμβεί αυτό, διότι ξέρουμε που βαδίζουμε.

 

Που υπήρξε απολογισμός; Πουθενά! Σε ποια εκδήλωση υπήρχε απολογισμός; Σε καμία!

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των 9 χρόνων στον τουρισμό; Πληρώσαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 2,5% του εισοδήματος στον τουρισμό, όταν η Πελοπόννησος έχει τους μισούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Είδα μια εγγραφή 591.00 ευρώ για να γίνει μια μελέτη που είχε και τον τουρισμό στην Πελοπόννησο. Να πάτε να τη διαβάσετε, να διαβάσετε το απαράδεχτό.

Υπάρχει κι ένα άλλο παραδοτέο για τον τουρισμό στην Αρκαδία 291.000 ευρώ. (στο σημείο εκείνο φώναζε ότι αυτά είναι ψέματα ο κ. Γιαννακούρας).

Να αναφερθώ στα 900.000 ευρώ χωρίς καμία γραμμένη απόφαση για τους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορές.

Δεν ήρθα εδώ για να είμαι διώκτης κανενός.

Εννέα χρόνια περιφέρεια. Δεν λειτούργησε το υπηρεσιακό συμβούλιο. Δεν έκανε μόνιμους διευθυντές κι αυτό για να είναι υποχείριά μας.

Μετά το νέο οργανισμό θα προχωρήσουμε σε επιλογή διευθυντών και θα ζητήσουμε να κριθούν από το συμβούλιο κρίσης.

Δεν με νοιάζει τι πολιτικές απόψεις έχει ο κάθε διευθυντής. Όμως, συμπεριφορές εντεταλμένες δεν θα τις ανεχτώ.

Τους ζήτησα να γράφουν τις αντιρρήσεις σας και εγώ το εκτιμώ.

Μετακινήθηκαν 4 διευθυντές και παρέμειναν διευθυντές σε άλλες διευθύνσεις. Μήπως υποβαθμίστηκε κάποιος;

Νομίζετε ότι θα φοβηθώ από τον ορυμαγδό και θα κάνω πίσω; Δεν θα κάνω πίσω ποτέ. Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε μια πολιτική πλήρως αποτυχημένη.

Συμφωνώ κ. Δέδε να συνεργαστούμε.

Να αποσυρθεί το θέμα, να γίνει μια σύσκεψη κι αν χαθεί καμία εκδήλωση. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Καμαρίλες δεν στήνω. Καλώς έκανα κι άλλαξα το διευθυντή. Έχω τους λόγους μου. Περίσσεψε η θρασύτητα και ο βεντετισμός, κυριά Νικολάκου. Τελείωσες.»

 

«Είμαι περιφερειακή σύμβουλος και είμαι εδώ για να σας ελέγχω, δεν με προστατεύσατε κύριε Πρόεδρε» φώναζε η Ντίνα Νικολάκου.

 

«Αν δεν σας αρέσει έξω αυτοβούλως» της είπε ο Μάνωλης Σκαντζός.

Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας διέψευσε ότι έγινε μελέτη για τον τουρισμό στην Αρκαδία και προκάλεσε τον περιφερειάρχη να τη φέρει στην επόμενη συνεδρίαση διότι διαφορετικά είναι ψεύτης.

 

H Ντίνα Νικολάκου ζήτησε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά διότι «δεν του δίνω το δικαίωμα να μου πει ότι τέλειωσα. Εγώ τώρα αρχίζω». Ζήτησε τα πρακτικά για να δει με ποιον τρόπο να υπερασπίσω τον εαυτό μου. «Ο κ. Περιφερειάρχης έχει υποβολέα, κάποιοι του επιβάλλουν τι θα πει. Ο κ. Νίκας ξέρει ποια είναι η Ντίνα Νικολάκου. Το Προεδρείο να περιφρουρεί την επίθεση που δέχομαι.»

 

Ο Παναγιώτης Νίκας είπε: «Ξέρετε όλοι πόσος προσεκτικός είμαι. Η κριτική μου είναι πολιτική. Το προσβλητικό είναι να λες σε κάποιον ότι έχει υποβολείς. Αυτό είναι η προσβολή. Αυτό είναι η ύβρις. Ποιους πλήρωσα εγώ; Δεν προσέβαλα κανέναν. Πολιτικές κρίσεις έκανα.»

 

Το θέμα αποσύρθηκε και η συζήτηση έκλεισε εκεί.