Μεϊμαράκης: Πρέπει να πετύχει η αναθεώρηση του Συντάγματος! (ph)

Tο 14ο πανελλήνιο συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών σε συνδιοργάνωση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας πραγματοποιείται στο Costa Navarino στην Πύλο, από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου, με θέμα: «Συνταγματική Αναθεώρηση και Δικαστική Εξουσία».



Παρόντες στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης  Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, αλλά και εκπρόσωποι της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος ως κορυφαία διαδικασία πρέπει να γίνεται στη Βουλή, θεωρώντας ότι, ύστερα από τρεις αναθεωρήσεις, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να βρεθούν τρόποι και μέθοδοι συνεννόησης, γιατί «το Σύνταγμα πρέπει να είναι πιο ευέλικτο». Παράλληλα ανέφερε ότι, τον τελευταίο χρόνο και πλέον, γίνεται μια προσπάθεια εξεύρεσης της πλειοψηφίας των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα στη διάσκεψη των Προέδρων, για να γίνει η αλλαγή των Ανεξάρτητων Αρχών και, απευθυνόμενος προς τους παρόντες δικαστικούς λειτουργούς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, θέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον τρόπο λειτουργίας και συζήτησης που οι συνθήκες απαιτούν να υπάρχει.

Χαρακτήρισε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το εν λόγω Συνέδριο ως πρώτης τάξεως ευκαιρία προσφοράς βοήθειας στην αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι οι παρούσες συνθήκες ευνοούν τη συζήτηση για την αναθεώρηση και, σε συνεννόηση με τα κόμματα, θα προχωρήσει η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, αλλά και μιας επιτροπής που θα περιλαμβάνει εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα και να προσφέρουν απόψεις. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγάλος διάλογος για το αν πρέπει να υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο ή όχι και τι αρμοδιότητες αυτό θα έχει και είναι ανάγκη το θέμα να εξεταστεί με Ευρωπαϊκή οπτική, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να συζητείται η συνταγματικότητα ή όχι στην Βουλή, στις διενεργούμενες επικυρώσεις συμβάσεων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μεϊμαράκης τόνισε ότι, για να τεθούν οι βάσεις και να προχωρήσουμε με ταχύτητα στην Ελλάδα του 2020, πρέπει η αναθεώρηση να πετύχει. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μεταφέροντας το χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έκρινε εύστοχη και επίκαιρη την επιλογή του θέματος του Συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμφίβολα ως  «κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού» μιας δημοκρατικής χώρας. Ο υπουργός ανέφερε ότι το Σύνταγμα του 1975 είχε εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, ως σχεδόν άρτιο για την εποχή του Σύνταγμα και σήμερα κρίνεται επιβεβλημένη μια επαναξιολόγηση βασικών συνταγματικών ρυθμίσεων και θέσεων, ύστερα και από τη σχετικά πρόσφατη, ατελή και «κολοβή» όπως τη χαρακτήρισε αναθεώρηση του 2008.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε τέλος ότι, αυτή η συλλογική επαναξιολόγηση, περιλαμβάνει τους τομείς του δημόσιου βίου και ειδικότερα τη λειτουργική αναβάθμιση του κοινοβουλίου, την ασυλία των βουλευτών, το ασυμβίβαστο βουλευτών και υπουργών, την ευθύνη των υπουργών, το θέμα του βασικού μετόχου και των δημοσίων συμβάσεων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, την προστασία του περιβάλλοντος (χωρίς να υπονομεύεται η οικονομική ανάπτυξη) και την αναβάθμιση των ΟΤΑ.

Ακολούθησαν αρκετές εισηγήσεις από τους παριστάμενους σύνεδρους, ενώ το Συνέδριο ολοκληρώνει τις εργασίες του το Σάββατο το βράδυ.

Προηγούμενο άρθροΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τροχαίο με ποδήλατο το πρωί στην Τρίπολη (ph)
Επόμενο άρθροΟ Dr. Ιωάννης Μέριανος στη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5