“ΜΟΡΙΑΣ ’21” | Ο προορισμός έχει όνομα, Ανταμώνουμε στην Πελοπόννησο! (vid)

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ανέπτυξαν το πρόγραμμα “ΜΟΡΙΑΣ ‘21“. Μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες. Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα από τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και συμμετείχαν με μηνύματά τους – μεταξύ άλλων – η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κα Γιάννα Αγγελοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής, και οι δήμαρχοι Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος, Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, Οιχαλίας κα Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Τριφυλίας κ. Γιώργος Λεβεντάκης, Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος και Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας.



Το πρόγραμμα αποκαλύπτει στον επισκέπτη της Πελοποννήσου την οργανική  σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, αφού στον τόπο αυτό διαδραματίστηκαν τα σπουδαιότερα γεγονότα, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, 11 προορισμούς, σε 8 εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, πεδία κρίσιμων μαχών και πολιτικών αποφάσεων στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη, περιοχές που επιλέχθηκαν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών.

Κάνοντας τη μνήμη προορισμό και τον προορισμό εμπειρία, το συναρπαστικό ταξίδι συμπληρώνεται από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση. Συγκεκριμένα:

Ιστορία: Με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε επιλεγμένες πόλεις της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους. Επίσης, σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών φορεσιών της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

Τέχνη: Νέες και νέοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες (Graffiti) με θέμα την Επανάσταση και τους Ήρωές της. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης. Στην Τρίπολη το έργο κοσμεί τον τοίχο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στα Κλωνατζίδικα και σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί.

Γαστρονομία: Οι διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821 δίνουν την αφορμή για ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου. Εμπνευσμένο από τις γεύσεις της εποχής, με την υπογραφή του αγαπημένου chef Λευτέρη Λαζάρου και βάσει της μελέτης του Πανεπιστημίου, το μενού, αφιερωμένο στο 1821, θα είναι διαθέσιμο σε εστιατόρια της Πελοποννήσου. Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εμβληματικά εστιατόρια της χώρας, να εμπνευστούν και να εντάξουν στο μενού τους πιάτα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, σύμφωνα με τη δική τους δημιουργική τους προσέγγιση.

Φύση: Τριάντα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου αφηγούνται σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος, γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, υπογράμμισε ότι, “τα μεγάλα οράματα πραγματοποιούνται από όλους μαζί”, προσθέτοντας πως “η ομόνοια φέρνει την αποτελεσματικότητα” και τόνισε πως το 2021 πρέπει να είναι το έτος που θα συναντηθούμε όλοι στο Μοριά.

Τέλος, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης στο μήνυμά του επεσήμανε με έμφαση πως, η Άλωση της Τριπολιτσάς και οι μάχες που προηγήθηκαν αποτελούν κορυφαία γεγονότα της Επανάστασης, γιατί η Άλωση καθιέρωσε την ηγετική μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κυρίως όμως καθόρισε σημαντικά την εξέλιξη του αγώνα, αφού η Τρίπολη αποτελούσε το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Οθωμανικής διοίκησης στο Μοριά.

Φέτος λοιπόν ο προορισμός έχει όνομα, Ανταμώνουμε στην Πελοπόννησο!

Από το βίντεο που ακολουθεί, στο 28′ 45” μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος.

 

Προηγούμενο άρθροΠετράκος-Δρούγκας: Τουριστική καμπάνια για προβολή της Πελοποννήσου ή “ημετέρων”
Επόμενο άρθροΓκόμες, ο 99ος σκόρερ του Αστέρα στη Super League