Ν.Δ.: Το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης  δημοκρατίας

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 18:46

Άρθρο του Γιάννη Κατσίρη, Πολιτευτή Αρκαδίας της ΝΔ

Στην Ελλάδα υπάρχει ένας βασικός ιδεολογικός κορμός ο οποίος χαρακτήρισε την φιλελεύθερη μεταρρύθμιση σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Η ύπαρξη αυτού του κορμού ήταν κι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πολιτικός μας χώρος άντεξε, τελικά, στη διάρκεια της κρίσης.Ανάπτυξη, Δημοκρατία και Ευρώπη είναι οι τρεις μεγάλες σταθερές, που δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ η παράταξή μας. Κι όταν αυτές οι σταθερές αμφισβητήθηκαν από τον λαϊκισμό, τότε μετατράπηκαν σε πόλο συσπείρωσης και ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων. Σήμερα είναι λίγοι αυτοί στη χώρα μας που παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών.

Όλοι βλέπουν πια ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Ότι η ανοιχτή οικονομία είναι εκείνη η οποία αυξάνει τον εθνικό πλούτο και η ευαισθησία της πολιτείας είναι εκείνη που τον κατανέμει δίκαια. Αλλά και ότι μόνο οι κανόνες του κράτους δικαίου και του κοινοβουλευτισμού συγκροτούν, τελικά, μία πολιτεία ασφαλή και λειτουργική.

Ας μη ξεχνάμε, ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία αποτελεί το μόνο πολίτευμα που άντεξε ακριβώς γιατί ακολούθησε, τελικά, προσαρμόστηκε στις ανάγκες των πολιτών. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε της δώσουμε νέο περιεχόμενο στην ίδια την αντιπροσωπευτικότητά της, ενσωματώνοντας, για παράδειγμα, μηνύματα από την Κοινωνία των Πολιτών. Να θωρακίσουμε τους θεσμούς της. Γιατί τα συμφέροντα των λίγων απέναντι στους πολλούς δεν θα πάψουν ποτέ να την απειλούν.

Πρέπει να απαλλαγούμε από τα αναχρονιστικά διλλήματα

Θέλουμε και πρέπει ως Έλληνες και ως Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον νέο κόσμο με τη νοοτροπία του νικητή, όχι του φοβισμένου απειλούμενου. Αυτή είναι, άλλωστε, η ιστορία μας. Ένας δυναμικός τρόπος να προσλαμβάνουμε, να αφομοιώνουμε, να προσαρμόζουμε προς όφελός μας τις παγκόσμιες αλλαγές.

Για να το πετύχουμε πρέπει να πετάξουμε όλη την «αρχαία σκουριά» των κούφιων λόγων, των αναχρονιστικών διλημμάτων που αφορούν άλλες εποχές και άλλες καταστάσεις.

Να σας αναφέρω για μερικά τέτοια αναχρονιστικά διλήμματα:

Ιδιωτικό ή δημόσιο στην οικονομία;

Κακές ελίτ ή καλός λαός;

Καλός κρατισμός ή κακή αγορά;

Συμμετοχή ή όχι στην Ευρώπη;

Ισότητα ή ελευθερία;

Αυτά τα διλήμματα είναι ψευδεπίγραφα και ανεπίκαιρα. Μας κρατούν δεμένους στα παλιά λόγια και τα έργα του παρελθόντος. Και αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουμε το σήμερα, χάνουμε τη θέση μας και την πυξίδα μας στον κόσμο.

Η Πρόταση της Ν.Δ. ποια είναι σήμερα,

Η πεποίθηση μας είναι ότι κανείς δεν έχει μονοπώλιο στις ιδέες, στην αλήθεια, στην κοινωνική ευαισθησία, στην ηθική, στον πατριωτισμό.

Ο δρόμος για την ανόρθωση είναι η προσέγγιση, ο συγκερασμός, η σύνθεση. Θα συγκρουόμαστε, όποτε μπορούμε, όμως, θα συμβιβαστούμε παραγωγικά. Θα τα βρίσκουμε, όποτε αυτό είναι εφικτό. Αυτό είναι το μέτρο. Θα διαφωνούμε, όχι για να διαφωνούμε, αλλά για να συνθέτουμε, να συναινούμε για να προχωρήσουμε. Αυτό είναι Δημοκρατία.

Το «ή εμείς ή αυτοί» είναι η Ελλάδα της κρίσης. Οι πολλοί και οι λίγοι, είναι η Ελλάδα του αυταρχισμού. Γιατί χωρίζει χωρίς να ορίζει, γιατί κάνει τις διαφορές τροχοπέδη και τη νίκη του ενός την ήττα του άλλου.

Όλοι μαζί μπορούμε, είναι η δική μας πρόταση, Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Ελλάδα χωρίς καμία εξαίρεση.

Οι διαφορές μας, όμως ταυτόχρονα, είναι και ο πλούτος μας.

Οι συγκρούσεις είναι το πάθος για το κοινό καλό.

Για να το πετύχουμε, για να κάνουμε τις συγκρούσεις μας ευκαιρία και τις διαφωνίες μας δύναμη.

Δίνουμε επιτέλους και στο κράτος τον πραγματικό του ρόλο

Δεν υπάρχει ελεύθερος πολίτης αν δεν αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι του και στη γειτονιά του.

Η ασφάλεια είναι δικαίωμα, βασικό, κοινό, αναφαίρετο. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η πολιτεία οφείλει να το παρέχει σε όλους. Θα αποκατασταθεί. Χωρίς εξαιρέσεις, άβατα, άσυλα, χωρίς αναβολές. Με σεβασμό στα δικαιώματα αλλά πάντα με πυξίδα το γενικό καλό. Γιατί χωρίς ασφάλεια, τελικά, δεν υπάρχει κοινωνία. Γι’ αυτό είπαμε ότι:

Θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τη βία και το κάνουμε πράξη!

Οι καταλήψεις στην Αθήνα θα γίνουν παρελθόν. Και το κάνουμε πράξη!

Ότι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν και πάλι ελεύθερες από ναρκωτικά και παραβατικότητα στους κατοίκους τους. Και το κάνουμε πράξη!

Κύριος άξονας της ιδεολογίας μας η κοινωνική αλληλεγγύη

Καμιά φιλελεύθερη προοδευτική πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται πολίτες που ωθούνται στο περιθώριο. Δεν επιτρέπεται να στέκεται αδιάφορη μπροστά σε ανισότητες που διευρύνονται. Γι’ αυτό και εμείς είπαμε:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε κάθε αδύναμο. Και όχι απλά το κάναμε, αλλά το κατοχυρώσαμε και Συνταγματικά.

Όχι πια φάρμακα στις ουρές για τους βαριά ασθενείς. Και το κάναμε!

Έκτακτη ενίσχυση στους φτωχότερους. Και το κάνουμε!

Χρειαζόμαστε, όμως, κανόνες. Κράτος δικαίου, Νομιμότητα, Δικαιοσύνη. Στην κρίση το πολίτευμα άντεξε, οι θεσμοί άντεξαν, αλλά τα όρια τους δοκιμάστηκαν. Εμείς εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στις καλύτερες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και θα διαγράψουμε τις χειρότερες που μας οδήγησαν στην κρίση. Τα καλά αξίζει να τα κρατήσουμε. Και θα τα κρατήσουμε.

Ελλάδα από την αρχή, Όχι όμως από το μηδέν.

Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών,

η κατοχύρωση των δικαιωμάτων,

η εφαρμογή των νόμων

είναι προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών. Μα είναι πρωτίστως απαραίτητα για την αποκατάσταση των ψυχικών δεσμών ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους, σε οποιοδήποτε επίπεδο,τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, τους Βουλευτές, τους Υπουργούς, τον Πρωθυπουργό. Χωρίς αυτή την εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Αυτή, τελικά, είναι και η ουσία της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Χρόνια Πολλά σε όλους Καλά Χριστούγεννα & Καλή Πρωτοχρονιά !