Νικολάκου: «Το μοντέλο ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι η μοναδική νόμιμη λύση»

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020 15:58

Σε ανακοίνωση της η Περιφερειακή Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου, υπογραμμίζει ότι: «Το μοντέλο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα), για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, είναι η μοναδική νόμιμη λύση για την αντιμετώπιση του σοβαρότερου προβλήματος της Περιφέρειας.».

Αναλυτικότερα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:«Ο Διεθνής Διαγωνισμός, που προκήρυξε και ολοκλήρωσε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αποτέλεσε πρότυπο για όλα τα έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός του έργου προκηρύχθηκε και ολοκληρώθηκε από την Προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το καλοκαίρι του 2013 η Οικονομική Επιτροπή, που είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος, ανακήρυξε ως ανάδοχο μία από τις πιο αξιόπιστες και μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Με καθυστέρηση 1,5 περίπου έτους εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του έργου από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τον Ιούνιο του 2018, παρουσία Αυτοδιοικητικών και Κυβερνητικών παραγόντων, υπεγράφη η σύμβαση του έργου από τον Πέτρο Τατούλη ως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Το έργο αφορά επένδυση ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ και έχει συμπεριληφθεί στα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της Χώρας στην περίοδο της κρίσης.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση υλοποίηση του έργου και την Περιφερειακή Αρχή άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητας της.

Η οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση δημιουργεί επισφάλεια για την υλοποίηση του έργου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιστροφής στις εποχές της διασπάθισης δημοσίου χρήματος ενώ παράλληλα σταματά εντελώς κάθε προοπτική ανάπτυξης και αειφορίας του τόπου μας.   

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου
Κωνσταντίνα Νικολάκου».