Νοσοκομείο Καλαμάτας | Έτσι θα λειτουργεί ως νοσοκομείο για Covid-19

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 10:38

Το σχέδιο βάσει του οποίου το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα διαχειριστεί τα ύποπτα και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας αποφάσισε χθες το Δ.Σ. του ιδρύματος.

Το σχέδιο αυτό αποφασίστηκε μετά τον ορισμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως Νοσοκομείου Covid-19 με απόφαση της 6ης ΥΠΕ και την πρόταση της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων που κατατέθηκε.Το σχέδιο του νοσοκομείου για τα περιστατικά κορονοϊού προβλέπει 26 κλίνες για επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά, καθώς και άλλες 4 στη Μονάδα Εμφραγμάτων για διασωληνωμένα περιστατικά.

Αναλυτικά, το σχέδιο περιλαμβάνει:

1ον. Κάθε επιβεβαιωμένο περιστατικό Covid-19 που χρήζει νοσηλείας νοσηλεύεται στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας 6 κλινών.

2ον. Η διαχείριση των υπόπτων περιστατικών γίνεται ως εξής:

α) Τοποθετείται στο προαύλιο του ΤΕΠ ένας οικίσκος τύπου ISO-BOX, 2 έως 4 χώρων, στον οποίο γίνεται η λήψη δείγματος με στόχο τα ύποπτα περιπατητικά περιστατικά να μην εισέρχονται σε πρώτο χρόνο στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Ο οικίσκος παραχωρείται τις επόμενες μέρες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και της στήριξης που έχει με το Νοσοκομείο.

β) Υποπτα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα από τον μοριακό αναλυτή PCR του εργαστηρίου μας νοσηλεύονται σε 20 κλίνες της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, η οποία διαχωρίζεται με ειδική κατασκευή, σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που προτείνει η Επιτροπή Λοιμώξεων.

γ) Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες εγκατάστασης νέας κλιματιστικής μονάδας για τη δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης.

3ον. Οι υπόλοιπες 20 κλίνες της Β΄ Παθολογικής Κλινικής προστίθενται στις κλίνες της Α΄ Παθολογικής Κλινικής για την νοσηλεία των παθολογικών μη Covid-19 περιστατικών. Συνενώνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των 2 παθολογικών κλινικών.

Σημειώνεται ότι το άθροισμα των ειδικευμένων παθολόγων που υπηρετούν στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι 9 και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσληψη ακόμη 1, συν μία μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε ενός παθολόγου από το Κ.Υ Καλαμάτας. Συνολικά, δηλαδή 11 ειδικευμένοι παθολόγοι συν 3 πνευμονολόγοι (σήμερα αναρτήθηκε στο “Διαύγεια” της 6ης ΥΠΕ ο διορισμός της 3ης πνευμονολόγου).

4ον. Εάν χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό Covid-19, αυτό γίνεται στην Μονάδα Εμφραγμάτων μέχρι 4 κλίνες. Για το σκοπό αυτό και με την στήριξη της 6ης ΥΠΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα παραλαμβάνουμε καινούριο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (6 κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μόνιτορ με κεντρικό σταθμό κλπ). Αύριο εγκρίνεται αυτό το πακέτο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το ΚΕΣΥΠΕ. Μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό, η Μονάδα Εμφραγμάτων συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

5ον. Για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και λοιπών καρδιολογικών περιστατικών που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης, δημιουργείται άμεσα μια υπομονάδα εμφραγμάτων 6 κλινών μέσα στη Καρδιολογική Κλινική, συνενώνοντας 2 τετράκλινους θαλάμους. Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του.

6ον. Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το νοσοκομείο ενισχύεται ακόμη με 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

7ον. Το νοσοκομείο προxωρά τις επόμενες ημέρες στην προμήθεια ενός φορητού μηχανήματος αιμοκάθαρσης με απιονιστή για την περίπτωση που θα χρειαστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό Covid-10 που νοσηλεύεται επείγουσα αιμοκάθαρση.

8ον. Το συγκρότημα παραγωγής οξυγόνου είναι έτοιμο να παράξει το πικ της παραγωγής του».

Η διοίκηση του ιδρύματος δίνει «πολλά συγχαρητήρια σ’ όλο το προσωπικό που αγωνίζεται καθημερινά με επαγγελματική ευσυνειδησία, προκειμένου να ανταποκριθεί το νοσοκομείο σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Πηγή: eleutheriaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Μεσσηνία | Ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν οι γιατροί – “Εχουμε εκπέμψει SOS και κανείς δεν μας ακούει”