Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται στη Δημητσάνα για την εορτή της Αγίας Κυριακής

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018 22:40
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: romfea.gr

Την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως επισκέπτεται από σήμερα (Παρασκευή 6/7) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις στην ιστορική Κοινότητα Δημητσάνας του Δήμου Γορτυνίας, σήμερα και αύριο κατά την εορτή της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής.

Να αναφερθεί ότι ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ προερχόμενο εκ της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, και στην συνέχεια τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Λιτανεία της Εικόνας και του Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής.

Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Υφυπουργός Εργασίας κ.Πετρόπουλος Τάσος, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ.Γιαννόπουλος Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μπαξεβάνος Χαράλαμπος καθώς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινωνίας κ.Ραδαίος Χρήστος ,και πλειάδα Δημοτικών Συμβούλων της τοπικής Κοινωνίας της Δημητσάνας.

Στην προσφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος, μεταξύ άλλων σημείωσε: “Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο Ιησού Χριστό διότι αξιωθήκαμε και φέτος να εορτάσουμε την πολιούχο της περιοχής Αγίας Κυριακή που η εορτή της αποτελεί παρακαταθήκη δική σας. Κάθε χρόνο κάτι ιδιαίτερο νιώθουμε από την καρδιά μας από την Εορτή της Αγίας αλλά φέτος έχουμε ξεχωριστή χαρά, χαρά να έχουμε ευλογούντα μεταξύ μας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο. Φέτος έχουμε αυτή την χαρά και γιαυτό γινόμαστε ευφραινόμενοι περισσότερο”.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τιμώμενη Αγία Κυριακή, τονίζοντας “όιτ κάθε φορά που εορτάζουμε την μνήμη ενός Αγίου είναι δυνατόν να μας γεννηθεί ένα ερώτημα και αυτό είναι για ποιό λόγο η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει του μάρτυρες της; Σήμερα σε αυτή την ιστορική πολή, παίρνουμε την υπεύθυνη απάντηση, ότι η Εκκλησία μας Τιμά και Εορτάζει τους Αγίους όχι για να πάρουν δόξα οι Άγιοι, αλλά για να δοξαστούν εκείνοι που τους εορτάζουν. Γιατί εκείνοι που εορτάζουν τους Αγίους ζηλεύουν να ομοιάσουν των Αγίων και να γίνουν όπως και αυτοί. Το Μαρτύριο είναι η ουσία της Εκκλησίας, είναι η ίδια η Εκκλησία, όπου κάθε φορά εορτάζουμε τους Αγίους”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας αναφέροντας ότι “στέκοντας σε βασικά στοιχεία της αθλήσεως της όπου είναι το άκαμπτο θάρρος μπροστά σε έναν ειδωλολάτρη και το δέυτερο σημείο το οποίο ξεχωρίζει το μαρτύριο της είναι η απάντηση της μπροστά στον εξοργισμένο ηγεμόνα σημείωσε. Οι Άγιοι δεν πιστεύουν στον εαυτό τους αλλά στην πίστη του Θεού, γιατί οι Άγιοι δεν είναι ήρωες αλλά είναι μάρτυρες που αγωνίζονται για να μεταστρέψουν τους ανθρώπους σε μία ζωή όμορφη και αυτή είναι η ζωή των εντολών του”.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων όπου φυλάσσονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Δημητσάνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την απόλυση του Εσπερινού στον προάυλιο χώρο τοπικός χορευτικός σύλλογος χόρεψε παραδοσιακά χορευτικά της Περιοχής.

Τέλος να αναφερθεί ότι ανήμερα της Εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής στον Ιερό Ναό θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Δημητσάνα

Πηγή:romfea.gr