O ιός της μοναξιάς

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 17:19

Γράφει η Δρ Θεοδώρα Παπαδοπούλου Χαμουζά, Διδάκτωρ Ψυχολογίας-Νευρογλωσσολόγος:

Τις τελευταίες δεκαετίες ο σύγχρονος άνθρωπος κατάφερε να εφεύρει μια πλασματική ‘πραγματικότητα’ και να κρυφτεί καλά μέσα της. Την θρέφει ικανοποιητικά με υπερβολικές δόσεις αυτάρκειας και παντοδυναμίες και την συντηρεί απαξιώνοντας την Ανθρώπινη φύση του που τον θέλει να μπορεί να δει τον Άλλο και να συναισθανθεί τις ανάγκες του. Μέσα όμως στην δική του παντοδύναμη πραγματικότητα δεν χωράει  κανένας άλλος. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αξία μόνο όταν μπορούν να  επιφέρουν κέρδος και τα πάντα μετατράπηκαν σε εκμεταλλεύσιμο είδος.Ακόμα και μέσα στην οικογένεια δημιουργήθηκαν γνωστοί ‘άγνωστοι’ που συνυπάρχουν σε καθεστώς αμοιβαίας ανοχής. Ο κοινός χρόνος έγινε σπατάλη και η επικοινωνία είδος πολυτελείας. Τα συμφωνηθέντα υπονοούμενα έχουν καθορίσει αρκετές σχέσεις συντρόφων που συνεχίζουν  να ζουν ευτυχισμένοι στο παράλληλο σύμπαν που έχουν φτιάξει για να αντέχει ο ένας τονάλλο.

Το ‘μαζί’ έγινε ανάλαφρο και επιφανειακό μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Covid-19 !

Όλες οι πλασματικές ισορροπίες  κατέρρευσαν και φανερώθηκαν οι αδυναμίες μας. Αρχίσαμε να νοσταλγούμε μια απλή βόλτα που μέχρι πριν λίγο καιρό την απαξιώναμε. Άρχισαν να μας λείπουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ξεχνάγαμε να επισκεφτούμε μέσα στην δύνη του δικού μας αυτιστικού κόσμου. Ο Covid-19 είναι ευνουχιστικός και αμείλικτος ! Καμία εξαγορά δεν λειτουργεί. Μας ακινητοποίησεμπροστά στο καθρέπτη και μας αναγκάζει να δούμε όλα αυτά που δεν αντέχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Το χειρότερο όλων είναι ότι όταν χτυπά την πόρτα μας, μας αναγκάζει να μείνουμε μόνοι μας. Εκεί που ένα βλέμμα, ένα σφιχτό χέρι και ένας παρηγορητικός λόγος είναι αρκετός να απαλύνει τον πόνο, ο Covid-19 απαιτεί να βρει το ίδιο το άτομο τη δύναμη να στηρίξει τον εαυτό του. Να μάθει να αντέχει τη μοναξιά, να πολεμά το φόβο και να βγαίνει από αυτή τη περιπέτεια πλουσιότερος και σοφότερος.

Στις δύσκολες ώρες της μοναξιάς, ο άνθρωπος πρέπει να αντλήσει όλες του τις ψυχικές δυνάμεις. Ο Covid-19 είναι επικίνδυνος, αλλά πιο επικίνδυνος είναι ο φόβος και η απελπισία. Θα πρέπει να μην επιτρέψουμε στο φόβο να μας νικήσει. Θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε ευτυχισμένες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους, να κρατήσουμε επαφή μαζί τους μέσω της τεχνολογίας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

Ο Covid-19 θα περάσει ! Και εμείς, πλουσιότεροι και σοφότεροι θα πρέπει να μάθουμε να εκτιμάμε τη ζεστή αγκαλιά που στερηθήκαμε, την ανέμελη βόλτα με τους αγαπημένους μας, τη συνύπαρξη με όλους τους σημαντικούς πια συνανθρώπους μας και τις αληθινές εμπεριεκτικές σχέσεις με αυτούς που μοιραζόμαστε τη ζωή μας.

Και ίσως τελικά ο ιός της μοναξιάς καταφέρει να σπάσει την αβάστακτη μοναξιά που ζούσαμε μέσα στο ψεύτικο παντοδύναμο κουκούλι μας και μας αφήσει να βιώσουμε τη πληρότητα που προσφέρει απλόχερα μια αληθινή σχέση.

Καλή δύναμη σε όλους !