Ο καθηγητής που ανακάλυψε το «γιατρικό» λάδι της Γορτυνίας στη ΔΡΤ 91,5 (ήχος)

«Ολύμπια ποικιλία» είναι η τελική ονομασία της ποικιλίας λαδιού, που αποδείχθηκε ότι λειτουργεί ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου και το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην αρχαία Ολυμπία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, όπου φιλοξενήθηκε, ο καθηγητής του φαρμακευτικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Προκόπης Μαγιάτης.

Εξηγώντας τους λόγους, ανέφερε ότι η ονομασία αυτή δίνεται λόγω του γεγονότος ότι η «Ολυμπία» είναι πάρα πολύ δυνατό ως όνομα, καθώς η περιοχή είναι γνωστή για τα πανάρχαια ελαιόδεντρα τα οποία υπάρχουν, που φτάνουν σε ηλικία μέχρι και τα 1500 έτη!



Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι η ακριβής ονομασία της ουσίας που εμπεριέχεται στο ελαιόλαδο και το κάνει να ξεχωρίζει για την φαρμακευτική του δράση είναι «ελαιοκανθάλη», η οποία βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στο λάδι της Γορτυνίας και της Ολυμπίας και σε υπερπολλαπλάσια ποσότητα στην συγκεκριμένη ποικιλία λαδιού. Η γεύση του είναι αρκετά πικάντικη και πικρή και για να αναδειχτεί πρέπει να συνδυαστεί με το κατάλληλο φαγητό, π.χ. βραστά λαχανικά. «Είναι θέμα γαστρονομίας», σημείωσε ο καθηγητής, για να προσθέσει «το λάδι αυτό πάει κατά βάση προς το χώρο προστασίας της υγείας».

Ο κ. Μαγιάτης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς ανήκει στις «μικρόκαρπες», αντέχει στο ψύχος και στις ασθένειες, είναι «ιθαγενής» ποικιλία που βρίσκεται μόνο στην Γορτυνία και την Ολυμπία και έγινε αμέσως περιζήτητη σαν πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος να φυτευτεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συμπλήρωσε ότι το 1ο βραβείο στο συνέδριο δόθηκε στην εταιρεία “Greek olive estate” από τη Ριζοσπηλιά Γορτυνίας και πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη για την ολύμπια ποικιλία έγινε από το πανεπιστήμιο της Αθήνας το τελευταίο εξάμηνο, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει προσεχώς σε φαρμακεία της Νορβηγίας, ως συμπλήρωμα διατροφής, ύστερα από προσπάθειες του κ. Διαμαντόπουλου, παραγωγού από τη Νεράϊδα Ηλείας, ιδιοκτήτη της εταιρείας “Oleo”.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σκέψεις για συνεταιρισμούς, αλλά μεμονωμένες παραγωγές και το πρώτο βήμα είναι να καταχωρηθεί η ποικιλία στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, από τις υπεύθυνες αρχές, ενώ κλείνοντας έκρινε τις εργασίες του συνεδρίου ιδιαίτερα επιτυχημένες και με μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, αποκαλύπτοντας ότι το συνέδριο θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια στην αρχαία Ολυμπία, οπότε θα γίνεται και η τελετή απονομής των βραβείων.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή του ΕΚΠΑ:

Προηγούμενο άρθροΣτήριξη επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων
Επόμενο άρθροΕκτός προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης οι Δήμοι της Αρκαδίας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5