Ο Κώστας Τζιούμης στη ΔΡΤ, μίλησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Τρίπολης (+vd)

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2022 12:34

Το πρωί της Πέμπτης (04/08) στο ζωντανό ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, έχοντας την ευκαιρία να μιλήσει με τον Δημήτρη Μανιατάκο, για αρκετά ενδιαφέροντας θέματα τα οποία αφορούν το Δήμο Τρίπολης το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αναλυτικότερα όσα αναφέρθηκαν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνιας Τρίπολης είχαν ως εξής:

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ (ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ):Τονίστηκε ότι το έργο της πλατείας Μαντινείας εντάχθηκε μετά από πρόταση στο πράσινο ταμείο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Θα γίνει μια σύγχρονη πλατεία με χρονοδιάγραμμα ένα χρόνο, αν και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Διάθεση να αυξηθεί και σ’ αυτή την πλατεία το πράσινο όπως ανέφερε ο κ. Τζιούμης. Παράλληλα τονίστηκε ότι οι φυτεύσεις δέντρων που θα γίνουν στην Τρίπολη, θα υλοποιούνται με μεγάλα δέντρα.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:

Ο Δήμαρχος Τρίπολης είπε ότι η μελέτη της πλατείας έχει πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις ο κ. Τζιούμης είπε ότι προχωράει εντός του χρονοδιαγράμματος και υπάρχει ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί και νωρίτερα, παρά τις όποιες αρχαιολογικές έρευνες. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δημόσια έργα τους τελευταίους μήνες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των εξελίξεων παγκοσμίως.
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η πλακόστρωση και αναμένεται να κλείσουν και τα υπόλοιπα σημεία της κεντρικής πλατείας για να ξεκινήσουν και εκεί οι εργασίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ OPEN MALL:

Τονίστηκε ότι το έργου του open mall είναι σύνθετο και υπάρχουν κάποιες εργασίες σε εξέλιξη. Υπάρχουν υπό-έργα που αφορούν αρμοδιότητες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με τις προσόψεις των καταστημάτων, αλλά και το υπό-έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς του Δήμου Τρίπολης και αφορά υποδομές Έξυπνης Πόλης, καθώς δημοπρατήθηκε τώρα. Το συγκεκριμένο έργο (open mall) έχει ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ συγκριτικά με πολλούς άλλους Δήμους.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Αναφέρθηκε ότι δόθηκε μια παράταση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έως τις 09/08 γιατί υπήρχε κάποιο θέμα με την πλατφόρμα του Υπουργείου, γιατί υπήρχαν και άλλοι ανάδοχοι που δεν μπορούσαν να καταθέσουν τις προσφορές τους. Το έργο σημειώθηκε ότι προχωράει κανονικά και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ:

Το έργο της ανάπλασης του παλαιού Δημαρχείου έχει δημοπρατηθεί, αλλά προβλέπεται ένα χρονικό περιθώριο κάποιων μηνών για να προχωρήσει η έναρξη του έργου. Κι εκεί οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και σε περίπου δύο μήνες θα υπάρχουν εξελίξεις με την έναρξη του.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ:

Τονίστηκε ότι εστάλη η σύμβαση από την ΔΕΥΑΤ για προ-συμβατικό έλεγχο προκειμένου να εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο το αμέσως επόμενο διάστημα και να υπογραφεί η σύμβαση, που αφορά πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα ύψους 2.500.000 ευρώ σε σημεία της πόλης, όπως οι περιοχές Φιλικών, Λεωφόρου ΟΗΕ, Σιδηροδρομικού Σταθμού και φτάνει μέχρι το γήπεδο του Αστέρα.

ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ:

Έγινε αναφορά για μια εικόνα «χάους» σε ότι αφορά τη στάθμευση οχημάτων στο σημείο παλαιότερα, όπου με πολύ λίγα χρήματα έγιναν παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης και διαγραμμίσεις που άλλαξαν την εικόνα και έβαλαν μια τάξη στο σημείο. Υπάρχει διάθεση, τόνισε ο κ. Δήμαρχος, ακόμη και με μικρές παρεμβάσεις να βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΙΖΩΝ:

Σε ένα μήνα η πλατεία τονίστηκε ότι θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συμπληρωματική σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ:

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι είναι πολλά τα έργα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στα χωριά του Δήμου Τρίπολης, όπως η ολοκλήρωση της πλατείας στον Κάνδαλο, η ανάπλαση στο σημείο του Μνημείου της πλατείας στο Λεβίδι, στα σχολεία στο Λεβίδι και στην Τεγέα, ο πεζόδρομος που ξεκινάει πολύ σύντομα στη Νεστάνη, η πλατεία στο Κεραστάρι και την Κερασίτσα, ένα μεγάλο έργο στην Τεγέα που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, το γήπεδο 5Χ5 στη Βλαχέρνα και αυτό που ξεκινάει στο Ελαιοχώρι, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί σε διάφορα χωριά.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Τρίπολης θεώρησε αυτονόητες και τόσες πολλές παρεμβάσεις σε αγροτική οδοποιία.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ:

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι μέχρι τη δεδομένη στιγμή στα τρία χρόνια θητείας, η Δημοτική Αρχή έχει εντάξει έργα προϋπολογισμού περίπου 25-30.000.000 ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες εντάξεις. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι το απόλυτο ρεκόρ για το Δήμο Τρίπολης. Παράλληλα σημειώθηκε ότι τρέχουν και έργα που είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα βγει και το μεγάλο έργο του Πνευματικού Κέντρου. Παράλληλα θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μετακινηθούν οι υπηρεσίες και να αναζητηθούν χώροι όπου θα φιλοξενηθούν, όπως και τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Πολιτιστικό Καλοκαίρι η Δημοτική Αρχή έκανε και το 2021, τόνισε ο Δήμαρχος Τρίπολης. Φέτος, συμπλήρωσε, ότι λόγω ευχέρειας για μεγαλύτερες πληρότητες έχουν διοργανωθεί ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, τόσο στην Τρίπολη όσο και στα χωριά του Δήμου Τρίπολης.

Αναφέρθηκε ότι θα έρθουν γνωστά ονόματα σε συναυλίας, όπως η Βουλγαράκη, ο Μακεδόνας, οι Μέλισσες κ.α. Ο Δήμαρχος Τρίπολης αναφέρθηκε αναλυτικά στις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Τρίπολης και για τον Αύγουστο 2022. Τόνισε ότι οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο για το εκδηλώσεις Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και για την Άλωση της Τριπολιτσάς.
Ο κ. Τζιούμης τόνισε ότι όσες εκδηλώσεις διοργανώνει ο ίδιος ο Δήμος και δεν έρχονται ανεξάρτητα, διεξάγονται δωρεάν.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ:

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να είναι συνεπής και κοιτάζει όλες τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι το να μπορεί ένας Δήμος να κάνει έργα, να μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος που έχει διπλασιαστεί, να αντιμετωπιστεί η διαχείριση των απορριμμάτων που έχει αυξηθεί πολύ λόγω της έναρξης λειτουργίας της Μονάδας της ΤΕΡΝΑ και να μπορεί να διοργανώσει Πολιτιστικό Καλοκαίρι παρέχοντας δωρεάν θεάματα στους πολίτες και να μην υπάρχουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη θα πρέπει να γίνεται συνετή και προσεκτική διαχείριση.

Τόνισε ότι στο Δήμο Τρίπολης γίνεται συνετή και προσεκτική διαχείριση από τη Δημοτική Αρχή και γι’ αυτό υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργεί ο Δήμος νοικοκυρεμένα και χωρίς οικονομικές εκκρεμότητες.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΕΓΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Τεγεατικό Σύνδεσμο όπως και με την προηγούμενη διοίκηση. Από τον περασμένο Απρίλιο που τέθηκε στο τραπέζι ο σχεδιασμός για το πανηγύρι Τεγέας, ειπώθηκε ότι υπήρχε η διάθεση τόσο από το Δήμο όσο και από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο για την διεξαγωγή του, αλλά και την προσπάθεια αναβάθμισής του. Ο Δήμος Τρίπολης αναφέρθηκε ότι θα στηρίξει όσο μπορεί τόσο το πανηγύρι όσο και την έκθεση. Παράλληλα στηρίχθηκε ο Τεγεατικός Σύνδεσμος με κάποιες εργασίες στο σημείο όπου θα διεξαχθεί το πανηγύρι, αλλά και σε επίπεδο διοργάνωσης και κάποιες πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΓΙΑ ΤΗ «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Ο κ. Τζιούμης τόνισε ότι σχεδιάζεται η «Λευκή Νύχτα» του φετινού Αυγούστου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης που διοργανώνει και αυτή την εκδήλωση. Ο Δήμος Τρίπολης, σχολίασε ο Δήμαρχος, θα προσπαθήσει να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί, για να στεφθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη εκδήλωση.