Ο Πύρρος Δήμας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5…

Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 91,5



 

Η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης φιλοξένησε την Παρασκευή (3/8) τον Πύρρο Δήμα στην εκπομπή «Facelook στα γήπεδα» με τον Θοδωρή Τσούτσο. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και πλέον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών μίλησε για τη δουλειά που γίνεται στο άθλημά του, με δικούς του κανόνες για να προστατευτεί, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και τα τραγικά λάθη των διοργανωτών, αλλά και το προσωπικό του «μετάλλιο»: «Ο κόσμος δεν με έχει αφήσει να αισθανθώ ότι έχω σταματήσει».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πύρρος Δήμας στη Δ.Ρ.Τ.

Για την ελληνική Αρση Βαρών: «Η ελληνική Αρση Βαρών έχει έναν αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τον Δαβίδ Καβελασβίλι. Το άθλημα από το 2008, όταν και ανέλαβα πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ξεκίνησε σε νέες βάσεις, κάνει μια καινούρια αρχή. Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να απομονώσουμε κάποια στοιχεία που δεν ήταν θετικά στο χώρο. Έγινε μεγάλη δουλειά και μεγάλος πόλεμος με αυτούς τους ανθρώπους μέσα στην Ομοσπονδία. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το διοικητικό συμβούλιο και τους συνεργάτες μου, τον Βαλέριο Λεωνίδα, τον Λεωνίδα Σαμπάνη και την Κυριακή Γαλάνη, που είναι προπονητές της Εθνικής ομάδας. Έχουμε βάλει κανόνες, ο κάθε αθλητής έρχεται στην Εθνική χωρίς να φέρνει μαζί του δικά του σκευάσματα, βιταμίνες, πρωτεΐνες οτιδήποτε. Όλα δίνονται από την Ομοσπονδία. Αν κάποιος αθλητής πιαστεί να έχει πάρει ακόμη και ασπιρίνη χωρίς την άδεια του γιατρού της Ομοσπονδίας, αποβάλλεται από την Εθνική. Κανείς δεν μπορεί να πει μετά μου το βάλανε, μου το ρίξανε, μου το δώσανε. Τα έχω ακούσει κατά καιρούς και για αυτό τα λέω. Και ούτε θέλω να λέγεται όπως έχω ακούσει κατά καιρούς μας κυνηγούν οι Αμερικάνοι και τέτοια. Θα πρέπει εμείς να προστατεύσουμε το σπίτι μας. Δεν μπήκα στην Ομοσπονδία για να καλύψω κάποιους ανθρώπους. Μπήκα στο χώρο μου για να προστατεύω το άθλημά μου. Μπήκα για να καθαρίσω το χώρο, να σηκώνουμε το κεφάλι και να βλέπουμε την κοινωνία στα μάτια. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Εμείς βάλαμε το χέρι στο μαχαίρι. Δουλεύουμε για να βγάλουμε Ολυμπιονίκες. Με λόγια και αθέμιτους τρόπους δεν γίνεσαι. Και αν θα γίνεις μια φορά, την επόμενη δεν θα την γλιτώσεις, θα πιαστείς. Πρέπει να οργανωθούμε ως χώρα όχι μόνο στον αθλητισμό, σε όλα τα επίπεδα».

Για τους νέους Ολυμπιονίκες που φτιάχνει: «Έχουμε νέα παιδιά, καλούς αθλητές. Με θέληση, με όρεξη, με κέφι, καλά και ταπεινά παιδιά, υπάκουα. Είμαι χαρούμενος που τα έχουμε στην Ομοσπονδία. Μπορώ να προγραμματίσω ότι το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας θα έχω μια ανταγωνιστική ομάδα γυναικών και ανδρών. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πάρει προϋπολογισμό για το 2012. Εχουμε κάνει κάποια ανοίγματα. Κρατάμε μια πισινή, αλλά οι προπονητές είναι απλήρωτοι, οι αθλητές έχουν πάρει τα μισά. Θα έπρεπε να έχω κάνει τρεις μήνες προετοιμασία με την Εθνική, αλλά έχω κάνει μόνο δέκα ημέρες. Μόνο ο αθλητής που πάει στους Αγώνες έκανε δύο μήνες προετοιμασίας και μιλάμε για ένα παιδί που πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι μέσα στην δεκάδα. Και του δίνεις 500 ευρώ τον μήνα και δεν τα έχει πάρει όλα. Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα, την οικονομική κρίση. Αλλά χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορείς να υπολογίσεις ούτε να προγραμματίσεις. Δυστυχώς ο ελληνικός αθλητισμός έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο με την καλή διάθεση των προπονητών. Μόνο με το φιλότιμό τους, γιατί αγαπάνε αυτό που κάνουν. Η νεολαία μας χρειάζεται διέξοδο και πρέπει η πολιτεία να κοιτάξει πολύ σοβαρά το θέμα του αθλητισμού. Του μαζικού και σχολικού αθλητισμού, πρέπει να το οργανώσουμε».

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου: «Ήμουν στο Λονδίνο. Δεν συγκρίνω με την Ελλάδα. Οι Αγώνες της Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα, είναι μακράν οι καλύτεροι. Το λένε όλοι οι ξένοι που ήταν εκεί, δημοσιογράφοι, αθλητές, πρόεδροι Ομοσπονδιών. Στην τελετή έναρξης ο καθένας δείχνει αυτό που έχει. Εμείς έχουμε ιστορία, εκείνοι δεν είχαν τίποτα να δείξουν, αγελαδάρηδες και κρεβάτια νοσοκομείων. Ας έκαναν μια συναυλία, έχουν καλά συγκροτήματα. Αλλά τα τραγικά λάθη έγιναν με την Φλόγα. Δεν γίνεται να διασπάται η Φλόγα, ήταν απαράδεκτο, δεν ξέρω πώς η ΔΟΕ το επέτρεψε. Για πρώτη φορά στην ιστορία διασπάται η Φλόγα. Επίσης, για πρώτη φορά έσβησε η Φλόγα από τον βωμό για να μεταφερθεί. Ακόμη ένα τραγικό λάθος. Δεν έχω καταλάβει γιατί υπάρχει όλη αυτή η ανοχή από την ΔΟΕ και την ΕΟΕ. Και βέβαια, δεν θέλω να σχολιάσω αυτό που είπε ο Ρογκ, ότι οι Αγώνες γύρισαν σπίτι τους. Το θεωρώ χαζό να το κάνω. Όλος ο πλανήτης ξέρει από πού ξεκίνησαν οι Αγώνες. Απλώς οι Λονδρέζοι αναβάθμισαν μια περιοχή, στην οποία φοβόσουν να πας. Εκεί υπάρχει κλίμα Ολυμπιακών Αγώνων, πιο έξω είναι σαν να βρίσκεσαι στην καθημερινότητα του Λονδίνου. Δεν καταλαβαίνεις τίποτα από Ολυμπιακό ιδεώδες».

Για το σταθμό με το όνομά του: «Κατέβηκα στον σταθμό Πύρρος Δήμας. Ήταν συγκινητικό. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες διαφημίζουν την Ελλάδα. Θα χρειάζονταν πολλά εκατομμύρια για να γίνει αυτό χωρίς εκείνους. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την παιδεία δεν θα έπρεπε να υπάρχει μνημόνιο».

Η πιο δυνατή ανάμνησή του: Ήταν το 2004. Το χειροκρότημα του κόσμου για δέκα λεπτά πάνω στο βάθρο. Και είναι η καθημερινότητα, η χαρά του κόσμου όταν με συναντά στο δρόμο. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή. Η αναγνώριση του κόσμου είναι ό,τι καλύτερο για έναν αθλητή. Ο κόσμος δεν με έχει αφήσει να αισθανθώ ότι έχω σταματήσει».

Προηγούμενο άρθροΤα “Θερσίλεια 2012” στη Μεγαλόπολη…
Επόμενο άρθροΣτον Εισαγγελέα ο Παυλής για το πρόβλημα με τα σκουπίδια…