Ο Τατούλης ανακοίνωσε τη δημιουργία του 1ου Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας στην χώρα

Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2019 17:47
ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES.

Ο Πέτρος Τατούλης, αφού αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές και την επικουρικότητα της Περιφέρειας προς αυτές κάθε φορά που της ζητήθηκε, τόνισε ότι «η νέα μας πολιτική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία του 1ου παρατηρητηρίου δημόσιας υγείας στη χώρα».

«Κερδίσαμε τη μάχη με την ελονοσία, αναγκάζοντας στην απόσυρση της ταξιδιωτικής οδηγίας που είχε εκδοθεί για το Δήμο Ευρώτα, κερδίσαμε τη μάχη με τον καταρροϊκό πυρετό, κερδίσαμε τη μάχη με τον ιό του Δυτικού Νείλου και πλέον δημιουργούμε μηχανισμούς παρακολούθησης και άλλων προβλημάτων δημόσιας υγείας» συνέχισε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και δήλωσε υπερήφανος ότι «ως περιφερειακή αρχή διαχειριστήκαμε ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα με ευθύνη και αποτελεσματικότητα και δημιουργήσαμε νέες αντιλήψεις για τη χώρα».

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε τέλος ότι «με το σχεδιασμό μας αυτό η Αναπτυξιακή εταιρεία Πελοπόννησος Α.Ε., που υλοποιεί αυτά τα προγράμματα, διαθέτει πλέον κρίσιμη τεχνογνωσία, την οποία μπορεί να διαθέσει δωρεάν σε όποιον τη χρειάζεται».

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε από την πλευρά του την πρωτοπορία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς συνδύασε το πρακτικό έργο με το ερευνητικό. «Τέτοιο πρόγραμμα γίνεται μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας αποκομίσαμε παράπλευρα οφέλη, καθώς μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε ασθένειες που απειλούσαν τη δημόσια υγεία, όταν σε εθνικό επίπεδο αυτό δεν ήταν εφικτό. Η υπεραξία της πολιτικής πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη για αυτά τα προγράμματα είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν προκύψει δέκα επιστημονικές σχετικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά».

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των προγραμμάτων κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε την ικανοποίησή της για την άρτια διοίκηση των προγραμμάτων καθώς επίσης για το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν γίνει κοινωνοί του έργου, συνθήκη σημαντική για τη  επιτυχία που έχει σημειωθεί.

Ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Εποπτείας και Παρακολούθησης των Προγραμμάτων κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα (επισυνάπτεται η παρουσίαση) και υπογράμμισε τις συνεργασίες της Περιφέρειας με έγκριτους φορείς της χώρας, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την Κτηνιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης.