Οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στο Δήμο Τρίπολης…

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ



 

Τα πρώτα στοιχεία από την καταγραφή που έγινε στην περιοχή, έκαναν ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Καρλής, μιλώντας στα ΜΜΕ.

Ο Δήμαρχος, είπε ότι: «Έφτασε τα 112 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα να μπουν στην πόλη τόσο το ρέμα του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή της οδού Καλαβρύτων και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια και το ΔΑΚ είχε σοβαρές ζημιές, στο χώρο του Κολυμβητήριου.

Πρωτοφανές φαινόμενο ήταν η κατάρρευση μέρους του μαντρότοιχου του 11ου συντάγματος, με αποτελέσματα νερά που είχαν συγκεντρωθεί να μπουν στην πόλη, από τις οδούς Στριφτόμπολα, Θεοφιλοπούλου, 28ης Οκτωβρίου και Δεληγιάννη. Ήταν το σοβαρότερο πρόβλημα.

Προβλήματα υπήρξαν στη Δημοτική Ενότητα Κορυθίου, στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, όπου μια κατοικία υπέστη σοβαρές ζημιές, στο γεφύρι στο Στενό ανέβηκε η στάθμη και κινδύνευσε να περάσει το οδόστρωμα της γέφυρας. Καθαρίστηκε και απεφεύχθη το πρόβλημα.

Πρόβλημα υπήρξε και στο Ζευγολατιό, πλημμύρισε όλος ο οικισμός.

Στην Τεγέα, είχαμε προβλήματα στο Στάδιο, στου Τζίβα, στη Γαρέα, στην Επισκοπή, στις Ρίζες.

Στη δημοτική ενότητα Μαντινείας, προβλήματα είχαμε στο Αρτεμίσιο, Μηλιά, Λουκά και Νεστάνη. Επίσης, στη Σκοπή, Άγιο Κωνσταντίνο, Πέλαγος και Άγιο Βασίλειο.

Ο Δήμος με δικά του μηχανήματα και με μισθωμένα μηχανήματα έκανε ό,τι μπορούσε για να επιλυθούν προβλήματα.

Υπήρχαν τόσες πολλές κλήσεις που ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με Αποστολόπουλο και Τατούλη και υποβάλλαμε αίτημα να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Τεγέας, Κορυθίου, Μαντινείας, Τρίπολης και Λεβιδίου και δεν εννοώ ολόκληρες, θα το εξειδικεύσουμε στην πορεία.

Μετά, θα ζητήσουμε να κηρυχτεί ως πληγείσα από θεομηνία, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές στις δημόσιες υποδομές και στις καλλιέργειες, αλλά και όπου αλλού ,για να προχωρήσουμε σε αιτήματα αποζημιώσεων.

Υπάρχουν μπαζώματα στο ρέμα, καθαρίσαμε το χώρο κοντά στην Αγία Κυριακή. Πρέπει να γίνει διευθέτηση. Δυστυχώς, αυτό το ρέμα, κατά διαστήματα έχει κλείσει ,δεν υπάρχει ενιαία διατομή. Στο στάδιο, παραδείγματος χάριν, σκεπάστηκε με ένα αρκετά μεγάλο αγωγό. Πριν όμως υπάρχουν σωληνωτοί οχετοί μικρής διαμέτρου, με αποτέλεσμα δεν έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν τη ποσότητα νερού. Είναι ευκαιρία να διευθετηθεί μια και καλή αυτό το θέμα.  Υπάρχει ένας σχεδιασμός που δεν έχει εκτιμήσει τι πιστότητες νερού μπορούν να εισρεύσουν.

Από 24 Νοεμβρίου έχουμε ζητήσει από περιφέρεια να καθαριστούν τα ρέματα όλου του πεδίου τη Μαντινείας.

Ήδη υπάρχει στο Δήμο ένα συνεργείο τα αιτήματα πληγέντων για να γίνει καταγραφή και σε συνδυασμό με αιτήματα της πυροσβεστικής.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για τα ρέματα. Χρειάζεται οροθέτηση. Η αρμοδιότητα ανήκει στην αιρετή περιφέρεια.»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Καρλής, είπε:

  • Κύριο μέλημα μας ήταν να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
  • Δεν έγιναν όλα τέλεια, αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργήσουμε σωστά.
  • Τα περισσότερα φρεάτια έχουν καθαριστεί από τη ΔΕΥΑΤ, δύο φορές.
  • Υπήρχαν προβλήματα με σκουπίδια και κάποια φρεάτια μπορεί να βούλωσαν.
  • Ο ΕΛΓΑ θα εκτιμήσει ζημιές θα ζητήσει έγκριση από την ευρωπαϊκή κοινότητα και μετά θα γίνουν δηλώσεις από αγρότες. Θέλω να πιστεύω ότι ο ΕΛΓΑ θα δραστηριοποιηθεί και σε λίγες ημέρες θα έχουμε αποτέλεσμα.
  • Από τις 24 Νοεμβρίου ζητήσαμε χείμαρρους και ποταμούς, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από την Περιφέρεια.
  • Το ρέμα έχει κλείσει σε πολλά σημεία και κάτι πρέπει να γίνει εκεί.
  • Στείλαμε άμμο σε σακιά και τα δώσαμε σε δημότες για να τοποθετήσουν σε σπίτια και μαγαζιά για να αποφευχθούν ζημιές.

Προηγούμενο άρθροΔ. Ζιακόπουλος: Επιμένει η κακοκαιρία ιδιαίτερα στα ανατολικά…
Επόμενο άρθροΚλειστό λόγω βροχών το κολυμβητήριο…