Π.Νίκου-Γ.Βλάχου: Μόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει από τη γρίπη (vid)

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 18:04

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κάποιος από τη γρίπη είναι ο ετήσιος έγκαιρος εμβολιασμός, τον οποίο δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανένα φάρμακο, επεσήμαναν οι γιατροί του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Παρασκευάς Νίκου, Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος και Γαρυφαλιά Βλάχου, Πνευμονολόγος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν στο πλαίσιο των ενημερώσεων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη τονίστηκε πως το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ιός της γρίπης “αλλάζει” τόσο συχνά που τα αντισώματα που παράγονται έναντι ενός στελέχους γρίπης μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι άλλων στελεχών.

Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου έχει φανεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70%-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες,καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες,σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια,νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα

– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

– Λεχωΐδες

– Θηλάζουσες

– Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) άνω των 40

– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

– Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

– Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Δείτε αναλυτικά τα όσα δήλωσαν οι δύο γιατροί στο βίντεο.