Π.ΟΜ.Α.μεΑ.ΠΕΛ: 14η Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για αυτή την χρόνια ασθένεια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Η φετινή εκστρατεία είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των νοσηλευτών στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και έχει τίτλο «Νοσηλευτές και Διαβήτης». Σύμφωνα με το δελτίου τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων- Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ο εξειδικευμένοι νοσηλευτές Διαβήτη, πέρα από την εκπαίδευση και τη γνώση που παρέχουν για την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής και για τη σωστή χρήση όλων των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών, ενισχύουν την ψυχοκοινωνική προσαρμογή του πάσχοντα και προάγουν το ομαδικό πνεύμα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την υπόλοιπη Διαβητολογική ομάδα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε πάσχοντα. Συνάμα, άκρως σημαντική κρίνεται και ο ρόλος των σχολικών νοσηλευτών στα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς κατά τη σχολική δραστηριότητα εξασφαλίζεται με την  παρουσία του η  ισορροπία στην καθημερινότητα μιας οικογένειας με παιδί που πάσχει αλλά και η ασφάλεια του παιδιού τις ώρες της παραμονής του στο σχολείο.



H αλματώδης αύξηση του αριθμού των πασχόντων παγκοσμίως (460 εκατ. παγκόσμια, 10-12% του πληθυσμού στην Ελλάδα), κάνει ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο των νοσηλευτών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και έντονη ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στα θέματα που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη. Γι’ αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, γιατί σύμφωνα με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, οι νοσηλευτές με την κατάλληλη κατάρτιση και τη γνώση μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Η πρόληψη, με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα σε συνδυασμό με το κατάλληλα εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό μπορούν να οδηγήσουν στη ρύθμιση και την καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος όπως επισημαίνεται από του ειδικούς, στη χώρα μας οι νοσούντες ξεπερνούν τους 1.000.000, εκ των οποίων αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι μας να δράσουμε ώστε να :

Ανακαλύψουμε, Προλάβουμε, να  Διαχειριστούμε το  Διαβήτη για να τον Εμποδίσουμε να εμφανιστεί στην δική μας Οικογένεια

 

Συμβουλευτείτε και ενημερωθείτε στους Συλλόγους- Μέλη της Π.ΟΜ.Α.μεΑ.ΠΕΛ:

  • Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Νομού Αρκαδίας

Email: diabetes.arkadia@gmail.com

Οδός: Εθνικής Αντιστάσεως 43, Τρίπολη

Πρόεδρος: Ψυχογιού Βασιλική

Τηλ: 6932447441

  • Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Νομού Λακωνίας

Email: panagiwta.pr59@gmail.com

Oδός: Κλεομβρότου 50

Πρόεδρος:  Πρεκεζέ Παναγιώτα

Τηλ: 693109318

  • Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Η Γλυκιά Μεσσηνία»

Email: akarounou@gmail.com

Oδός: Αγίου Γεωργίου 11

Τηλ.&Fax: 2721097252

Πρόεδρος: Αθανασία Καρούνου, Τηλ. Προέδρου:6932712229

Προηγούμενο άρθροΒ. Κικίλιας: “Όσο πιο σωστά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε απ’ το lockdown”
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης: «Είναι στο χέρι μας να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες μας ανοιχτές»