Παπαηλιού από Ζευγολατιό: Άδικος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά τη «γιορτή του κρασιού», που πραγματοποιήθηκε στο Ζευγολατιό (1.9.2018), μεταξύ των άλλων, είπε:

Η «γιορτή του κρασιού» συνδέεται με την παραγωγή και την προώθηση διάθεσης ενός σημαντικού προϊόντος, πλουτοπαραγωγικής πηγής της μαντινειακής γης, του κρασιού, που προέρχεται από την ποικιλία σταφυλιών «μοσχοφίλερο» των μαντινειακών αμπελώνων.



Η φετεινή «γιορτή του κρασιού», όπως και όλες των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιείται μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημίες στην τοπική παραγωγή. Είναι αυτονόητο, ότι, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, η τάχιστη αποκατάσταση των ζημιών και η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων είναι απαραίτητος όρος, ώστε ο παραγωγός-αγρότης «να πάρει ανάσα» και στη συνέχεια να παράγει και πάλι.

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις και οι συνακόλουθες πλημμύρες, και όχι άλλες αιτίες, προκάλεσαν ζημίες, όχι μόνον στα κηπευτικά και τις πατάτες, αλλά και στα αμπέλια. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, έπρεπε να αντιμετωπισθούν και οι ζημίες σ΄ αυτά.

Δυστυχώς η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή. Πρόκειται για έναν άδικο φόρο που επεβλήθη από τους δανειστές για λόγους δημοσιονομικούς. Έπληξε τον κλάδο και πάντως στην πράξη δεν απέδωσε. Είναι καιρός η σχετική εξαγγελία-δέσμευση για κατάργησή του να γίνει πράξη.

Και η φετεινή «γιορτή του κρασιού» συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από τις «μνημονιακές» πολιτικές, των οποίων τις συνέπειες βίωσε ο ελληνικος λαός με τρόπο άδικο και επώδυνο. Μετά από πολλά χρόνια η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα. Αυτό δεν πρέπει να σημάνει επαναφορά στο παρωχημένο υπόδειγμα μεγέθυνσης της οικονομίας του παρελθόντος, αλλά προώθηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, στο πλαίσιο του οποίου η αγροτική παραγωγή συνδυαστικά με τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών θα αποτελέσει τη βάση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της Μαντινείας, της Αρκαδίας και της χώρας. Το μσχοφίλερο αποτελεί ένα από αυτά τα αγροτικά προϊόντα.

Όλοι μαζί, με συνεργασία και συντονισμό ενεργειών, μπορούμε να μετασχηματίσουμε τα νέα δεδομένα σε ζώσα πραγματικότητα.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση για τα δέκα χρόνια της ενορίας Αγίου Τρύφωνα Τρίπολης (ph)
Επόμενο άρθροΣε απόσυρση από το 1997 το μοιραίο αεροσκάφος που έπεσε κοντά στην Τρίπολη
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5