ΠαΠελ | Εκδήλωση για επιστήμονες της αρχαιολογίας και του πολιτισμού (+ph, vd)

ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES

Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη με θέμα «Τεχνολογίες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας στον Πολιτισμό». Μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του πολιτισμού και της αρχαιολογίας με επιστημονικό προσωπικό του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και όχι μόνο, μιλώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο πολιτισμός να επωφεληθεί από την τεχνολογία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο κυρίως μέρος της συγκεκριμένης εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα πολύ σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο «σύμμαχος» στην ανάπτυξη και προβολή του Πολιτισμού. Την παρουσίαση πραγματοποίησε η συντονίστρια του έργου κα Ιωάννα Λυκουρέντζου η οποία πλέον εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, με συγκεκριμένο αυτό έργο – πρόγραμμα να ονομάζεται “CrossCult H2020”. Το συγκεκριμένο έργο ουσιαστικά έχει την ικανότητα να προβάλει μέσω κινητών τεχνολογικών συσκευών με διαδραστικό τρόπο τον πολιτισμό και την ιστορία κάθε τόπου (σ.σ. μουσεία, εκθέματα, αρχαιολογικούς χώρους, κ.α.).



ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσία στη συγκεκριμένη εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, αλλά και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Αρκαδίας κα Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου. Παρουσία στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων και ο κοσμήτορας της σχολής κ. Κώστας Βασιλάκης, ο καθηγητής της σχολής και επικεφαλής του ΓΑΒ LAB Κ. Μανώλης Γουάλας, αλλά και το μέλος του επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Νίκος Τότσης. Τέλος παρούσα και η κα Νικολέττα Πλατανίτη, Διευθύντρια παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αρκαδία

ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής μιλώντας στη συγκεκριμένη εκδήλωση υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων τεχνολογικών εργαλείων στην ανάδειξη του πολιτισμού και τόνισε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προβολή και ανάδειξη της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική παλιγγενεσία και την Άλωση της Τριπολιτσάς. Ο κ. Παυλής επίσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υποφέρει ένας λαός γιατί δεν ξέρει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός του. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση!». Συνεχίζοντας ο κ. Παυλής δήλωσε ότι η Τρίπολη το 2021-22 θα έχει 15-16 μουσεία και θα είναι το ένα διαφορετικό από το άλλο, μέσα από τα οποία μπορεί η περιοχή να αναπτυχθεί περεταίρω».

Με τη σειρά της η κα Καραπαναγιώτου στην σύντομη ομιλία της τόνισε τη σημασία αυτού του έργου – προγράμματος για τον πολιτισμό και την αρχαιολογία και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι με ουσιαστικές συνεργασίες και τη βοήθεια τέτοια δράσεων μπορεί να αναδειχθεί ο τοπικός πολιτισμός και ιστορία σε πολύ σημαντικό βαθμό.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Προηγούμενο άρθροΣυγκομιδή ρεβιθιών από τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο (pics)
Επόμενο άρθροΕπιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας