Παρουσίαση βιβλίου για την κρίση…

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011 05:52

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης και οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ διοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου με τίτλο: «Κρίση, “απεχθές” χρέος και αθέτηση πληρωμών – Το ελληνικό…δίλημμα», τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ., στα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης.Για το βιβλίο μίλησαν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο δημοσιογράφος, Νίκος Θεοδωράκης.

Σε δήλωσή του για το βιβλίο του, ο κ. Τόλιος σημείωσε:

“Η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός, βιώνει αυτή την περίοδο, ασυνήθιστα γεγονότα. Αυτή η προσπάθεια μιας ανάλυσης, μιας επεξεργασίας και θεώρησης αυτού του σύνθετου προβλήματος, που αφορά την κρίση γενικώς (στην Ευρωζώνη, στην ελληνική κοινωνία) και πάνω απ’ όλα το θέμα του χρέους, τις αιτίες, τα αδιέξοδα που δημιουργεί και τις εναλλακτικές πολιτικές, αυτή είναι η προσπάθεια να φωτίσω αυτό το πρόβλημα, από την πλευρά όμως της κοινωνίας, των συμφερόντων του ελληνικού λαού, των μισθωτών, συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί έχει αξία να τονίσουμε ότι, στις σημερινές συνθήκες, εμφανίζονται δύο βασικές επιλογές: ή θα πάμε στην κυρίαρχη επιλογή που προωθείται, σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία ή θα πάμε σε μια άλλη λύση, η οποία θα είναι η διαχείριση του προβλήματος υπερχρέωσης της χώρας με όρους κοινωνίας, με όρους συμφερόντων του ελληνικού λαού”.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ένας εκ των ομιλητών, Νίκος Χουντής, δήλωσε:

“Το βιβλίο, εκτός του ότι είναι ενδιαφέρον, είναι και επίκαιρο. Το έχω διαβάσει πολλές φορές. Το διάβασα μετά την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και βρήκα αρκετά πολύτιμα πράγματα. Είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά, που κωδικοποιεί την κρίση και τις αιτίες, δίνει τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα δεν αποφεύγει τα διλήμματα και προτείνει μια τεκμηριωμένη λύση για το πρόβλημα της αντιμετώπισης του χρέους και, κατ’ επέκταση, για την αντιμετώπιση της υπόθεσης της κρίσης. Συνιστώ να διαβαστεί. Έχουμε ανάγκη από τέτοια βιβλία και ταυτόχρονα έχουμε ανάγκη από μια σοβαρή συζήτηση, χωρίς δαιμονοποιήσεις, για τις καλύτερες δυνατές λύσεις, χωρίς ταμπού στερεότυπα και…ιερές αγελάδες και εννοώ την ΟΝΕ και την Ευρωζώνη.

Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας με τη σειρά του δήλωσε ότι:

“Είναι ένα βιβλίο πραγματικά, εμπεριστατωμένο, με επιστημονική ανάλυση, σοβαρότητα και ενδελεχή ανάλυση όλων των πτυχών που αφορούν το χρέος και την κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή οικονομική κρίση. Το να γράψει κανείς ένα βιβλίο για τρέχοντα ζητήματα, είναι πραγματικά ένα δύσκολο πόνημα, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν, πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να σε υπερκαλύψουν τα νέα γεγονότα, όμως αυτό δεν συμβαίνει στο βιβλίο του κ. Τόλιου, γιατί πραγματικά καταφέρνει, αυτά τα οποία αναπτύσσει, να έχουν μια διαχρονική επιστημονική παρουσίαση και τεκμηρίωση”.

Αργύρης Καρδαράς