Περιφέρεια Πελοποννήσου | Συνεδρίασε στην Τρίπολη το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας (vid)

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 18:26

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/06) το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Λαμπρόπουλος αλλά και ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Γιώργος Σταθάς ανέφεραν, πως στόχος της συνάντησης είναι να υπάρχει αλληλοενημέρωση και να τεθούν όλα τα θέματα, για να δει η Περιφέρεια από την πλευρά της, που μπορεί να συμβάλει.Τον λόγο μετά τον Αντιπεριφερειάρχη πήρε ο κ.Κωνσταντίνος Αλέμης, Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αρκαδίας, ο οποίος δήλωσε πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συντήρηση και η επισκευή των οχημάτων της υπηρεσίας, ενώ αναφερόμενος στα εναέρια μέσα τόνισε, πως πλέον στην αεροπορία στην Τρίπολη εδρεύει ελικόπτερο βαρέως τύπου Erickson το οποίο είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από τις 25 του μήνα. “Δεν μπορέσαμε να έχουμε τα pezetel, αλλά έχουμε το ελικόπτερο”,τόνισε.

Ο κ.Αλέμης ανέφερε επίσης, πως θα ανοίξει νεοσύσταστο εποχικό κλιμάκιο στην Καρκαλού Γορτυνίας, για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, ενώ μιλώντας για τις χωματερές και πιο συγκεκριμένα αυτή στον Άγιο Βλάση στην Τρίπολη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιχωμάτωση που έχει γίνει στο σημείο. “Είμαστε σε επικοινωνία με τους Αντιδημάρχους. Στον Άγιο Βλάση έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο, όταν υπάρχει επικινδυνότητα 4, να μπορεί να αποστέλλεται ένα sms προς τους προέδρους των χωριών για να είναι σε ετοιμότητα.

Ο κ.Κωνσταντίνος Γόντικας, Διοικητής πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης, μίλησε για τον καθαρισμό των δρόμων (αυτή την στιγμή γίνεται στην Βλαχοκερασιά), ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ελέγχου – αστυνόμευσης στις ζώνες που υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας – προκειμένου να αποδίδει ουσιαστικά αυτό το μέτρο. Παράλληλα ζήτησε να δημιουργηθεί και ένα μνημόνιο ενεργειών σε περίπτωση που χρειαστεί απομάκρυνση κατοίκων από μια συγκεκριμένη περιοχή.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο διοικητής του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη, ο κ.Φωτεινάκης ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο ρόλος του στρατού αφορά κυρίως στα προληπτικής φύσεων μέτρα, καθώς είναι δύσκολο να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης λόγω και της δυναμικής του στρατοπέδου που έχει πέσει αρκετά όπως τόνισε. “Εμείς εστιάζουμε σε θέματα πρόληψης. Μειώνουμε τις ασκήσεις που ισως προκαλέσουν ανάφλεξη και προσπαθούμε να ανοίξουμε και κάποιες αντιπυρικές ζώνες για να μην έχουμε κάποια πυρκαγια από και προς το στρατόπεδο”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων

Για τον κυρίως βοηθητικό ρόλο που έχει σε περιπτώσεις ανάγκης η αστυνομία μίλησε με την σειρά του ο κ.Ηλιόπουλος Αθανάσιος, υποδιευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Αρκαδίας.

Για την συντήρηση του δασικού δικτύου της Αρκαδίας μίλησε η κα. Καρούντζου από την διεύθυνση δασών Αρκαδίας, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως λίγοι είναι οι δρόμοι που θα συντηρηθούν βάσει των δυνατοτήτων της υπηρεσίας. Παράλληλα ανέφερε, πως και οι Δήμοι μπορούν να κάνουν μικρά βοηθητικά έργα, αν έχουν την οικονομική ευχέρεια.

Ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου Τρίπολης κ.Μητρόπουλος Αντώνης μίλησε για την αποψίλωση που έχει γίνει στα πρανή των δρόμων, ενώ αναφέρθηκε και εκτενώς στον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος (υδροφόρες κτλ).

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Παναγιώτης Νίκας αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση τους, δήλωσε: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα με συνεργασία. Αρχηγός σε όλο αυτό είναι η πυροσβεστική. Εμείς προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να σας δώσουμε τα μέσα που χρειάζεστε. Δεν θα δείτε ποτέ ή εμένα ή κάποιο στέλεχος της Περιφερειακής Αρχής να είμαστε σε μια φωτιά μπροστά στις κάμερες και να παριστάνουμε, πως την σβήνουμε», ενώ συμπλήρωσε: «Θέλω να ενδυναμωθεί το κίνημα των εθελοντών και να εκφράσω και την τιμή που αρμόζει τους πυροσβέστες για το έργο τους. Εύχομαι να είναι ένα καλό καλοκαίρι και να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Εμείς είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε και όχι να υποκαταστήσουμε την πυροσβεστική».

Για τα μηχανήματα που έχει στην διάθεση του ο Δήμος Μεγαλόπολης μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας του Δήμου κ.Μανιάτης Παναγιώτης, ενώ το παρών έδωσαν και εθελοντές του ΕΚΑΒ, με τον κ.Μπακόπουλο διευθυντή της 10ης περιφέρειας του ΕΚΑΒ να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μας φωνάζουν πολλές φορές και μας λένε τρέξτε να αδειάσετε ένα χωριό. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά», ενώ συμπλήρωσε, πως σε συνεργασία και με όμορα ΕΚΑΒ μπορούν – αν παραστεί ανάγκη – να φτάσουν σε μια δύναμη της τάξεως των έξι ασθενοφόρων που θα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε τραυματισμένους από πυρκαγιά.

Την αναγκαιότητα να καθαριστούν πέραν των κεντρικών δασικών αρτηριών και οι γύρω – δευτερεύοντες δρόμοι επισήμανε η αναπληρωτής δασάρχης Βυτίνας κα.Σαράντου Βασιλική. «Κάθε χρόνο καθαρίζονται οι κεντρικοί δρόμοι,. Αν οι γύρω δρόμοι μείνουν για ακόμα μια δεκαετία έτσι θα κλείσουν λόγω της βλάστησης και της κλίσης. Δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν, γιατί θα είναι και χρήσιμοι σε περίπτωση φωτιάς», δηλώσε, ζητώντας παράλληλα από την Περιφέρεια να συμβάλλει με μηχανήματα της στον καθαρισμό αυτων των δρόμων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας ανταποκρίθηκε θετικά λέγοντας πως θα προχωρήσει η διαδικασία με την ιεράρχηση από την πυροσβεστική και την βοήθεια του δασαρχείου.

Στην σύσκεψη μετείχε και ο κ.Γιώργος Βούλγαρης, εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού και υπεύθυνος του περιφερειακού τμήματος της Τρίπολης, ο οποίος ξαεκαθάρισε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 20 διαθέσιμοι εθελοντές, που πέραν της παροχής πρώτων βοηθειών στις πληγείσες περιοχές,  μπορούν να συνδράμουν ακόμα και σε περιπολίες ή στην επάνδρωση πυροφυλακίων σε περιόδους με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας και κατόπιν πάντα συνεννόησης με την πυροσβεστική.

Για τις ενέργειες που γίνονται από τον ΜΟΡΕΑ μίλησε ο κ.Αγγελος Αγκυρανόπουλος, ενώ ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Γιώργος Σταθάς ζήτησε από τους εθελοντές να είναι δίπλα στην πολιτική προστασία, από το δασαρχείο να υπάρχει μια στενή επαφή, από τους πολίτες να φροντίσουν να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί καθαρίζοντας τα οικόπεδα τους και από τους Δήμους να είναι σε διαρκή επικοινωνία και να ελέγξουν τις δεξαμενές.

Παρών στην σύσκεψη ήταν και ο διευθυντής των τεχνικών έργων της Π.Ε Αρκαδίας κ.Κώστας Πανουκλιάς.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Χρήστος Λαμπρόπουλος, δήλωσε: “Το νόημα της συνάντησης είναι να είμαστε σε ετοιμότητα. Θα συνδράμουμε όπου χρειαστεί. Ελπίδα όλων μας είναι να έχουμε ενα καλοκαίρι, όπου δεν θα χρειαστεί να πάρουμε έκτακτα μέτρα και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Είμαστε στην διάθεση όλων για οτι χρειαστεί”.