Πιο θερμό το κλίμα στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

Η βελτίωση του κλίματος στις αγορές συνολικά για τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να είναι η πρώτη θετική επίδραση από την δοκιμαστική μίνι έξοδο της Ελλάδας στις αγορές- την πρώτη μετά την λήξη των μνημονίων. Το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον βοηθά επίσης στο να υποχωρήσουν οι αποδόσεις σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν εδώ και περισσότερο από έξι μήνες.

Σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου καταγράφει νέα πτώση 1,31% ή πέντε μονάδων βάσης, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,93%. Σταθερά κάτω από το όριο του 3%, κοντά στο 2,95% παραμένει και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου.



Το ελληνικό δημόσιο, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ, θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα κεφάλαια για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων του ΔΝΤ ή ακόμη και ως εχέγγυα για τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού, που θα συμβάλλει στη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Παράλληλα όπως σχολίαζε χθες και το Bloomberg η κυβέρνηση δεν θα χάσει την ευκαιρία να χτίσει γύρω από την έκδοση ένα νέο αφήγημα για «success story», επισημαίνοντας βεβαίως ότι το κόστος δανεισμού είναι μία μονάδα χαμηλότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες εκδόσεις του 2014 και του 2017.

Τα θετικά σχόλια του ξένου Τύπου για το πόσο «περιζήτητα» είναι τα ομόλογα θα την βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, αν και είναι σαφές πως η υψηλή ζήτηση έχει εν πολλοίς να κάνει με το κυνήγι υψηλών αποδόσεων από μεγάλη μερίδα επενδυτών, που πιστεύουν παράλληλα πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη λειτουργεί ως γερό δίχτυ ασφαλείας.

Το αφήγημα του success story θολώνει επίσης εν μέρει και η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει το κόστος δανεισμού της χώρας μας από εκείνο των υπόλοιπων κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Η Ιταλία, αν και δοκιμάζεται από τις συνεχείς αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της λαϊκιστικής κυβέρνησης Πέντε Αστέρων- Λέγκας, ως το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ απολαμβάνει απόδοση περίπου 1,5% στο πενταετές. Σε κατά πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των αντίστοιχων ομολόγων της Πορτογαλίας (0,45%) και της Ισπανίας (0,25%).

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθροΤο σχόλιο της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πελ/σου» για τη δημιουργία Περιφερειακής Τράπεζας
Επόμενο άρθροΠληρωμή δικαιούχων συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαρότευτλων