Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε φέτος; (πίνακες)

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 17:54

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου οι περίπου 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία πρόκειται να δουν στο taxisnet την “πράξη διοικητικού προσδιορισμού” του φόρου ακινήτων, όπως ονομάζεται τυπικά το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος φέτος θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι καθώς η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην άμεση μείωσή του, ξεκινώντας την υλοποίηση της δέσμευσής για μείωση της φορολογίας και ειδικά του φορολογικού βάρους για τη δοκιμασμένη από την εξοντωτική υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, μεσαία τάξη.Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2019 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο Παρασκευή, 16 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2019 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019. Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι έως και 30%. Για να διαπιστώσει ένας ιδιοκτήτης πόσο λιγότερο ΕΝΦΙΑ να πληρώσει φέτος μπορεί να κάνει τα εξής: θα πρέπει να ανατρέξει στο περυσινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να δει την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του. Με βάση αυτήν θα εφαρμόσει έναν μειωτικό συντελεστή στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Ο μειωτικός συντελεστής καθορίζεται από την παρακάτω κλίμακα:

Η μείωση εφαρμόζεται τόσο στον κύριο (φόρος ανά τετραγωνικό) όσο και στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Οι κλίμακες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ παραμένουν οι ίδιες και έχουν ως εξής:

Στον κύριο φόρο εφαρμόζονται μειωτικοί ή αυξητικοί συντελεστές ανάλογα με την παλαιότητα, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων σε οδό.

Για τον συμπληρωτικό φόρο δεν υπολογίζεται η αξία των εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεων.

Ο φόρος θα πληρωθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο 2020.

Πηγή